Élet-Stílus

10 ok, amiért a hegyi kerékpározás a legjobb mozgásforma

mountain bike kerékpározás

A hegyi kerékpározásnál nincs jobb, ha az egész tested – és elméd – teljes edzésben részesül.

Nem feltétlenül arra gondolunk, hogy a legjobb crosscountry mountain bike-okon addig ütögesd magad, amíg ki nem köhögöd a tüdődet. A hegyikerékpározás szinte bármilyen formája nagyszerű.

Miért a hegyi kerékpározás a legjobb?

1. Szív edzése

A hegyikerékpározás kiváló kardió edzésforma. Bár lehet, hogy nem érzed úgy, ahogyan egy isten háta mögötti emelkedőn felfelé haladva haldokolsz, a kerékpározás megnöveli a véred oxigénellátását. A kerékpározás javítja az ereidet, mivel kitágítja és tisztán tartja őket.

2. Vérnyomás

A kerékpározás hatékonyan véd a magas vérnyomás ellen, hiszen edzi a testedet minden felsorolt előnyével együtt.

3. Tüdő

A tüdőd teljesítménye egy átlagos kanapén fekvő emberhez képest akár 25%-kal is javulhat. A kerekparguru.hu férfi mountain bike webshopban bármilyen hegyikerékpárt meg tudsz vásárolni, amire szükséged van.

4. Izmok átmozgatása

Kevés olyan tevékenység van, ami olyan alapos átmozgatja a testedet, mint a hegyi kerékpározás. Konkrétan az izmaidat. Nagyjából az összeset.

5. Állóképesség javítása

Minden mountain bike-os tudja, hogy a hegyikerékpározás megpróbáltatásokkal jár, amihez kitartás és fizikai állóképesség szükséges. Tartanod kell magad, bírnod kell a kemény terepen.

6. Ízület kímélés

Más, hasonló (vagy jobb) kalóriaégető tulajdonságokkal büszkélkedő tevékenységekkel – például a futással – ellentétben a hegyikerékpározás nem viseli meg annyira az ízületeidet (vagy az izmaidat). Legalábbis akkor nem, ha jól csinálod.

7. Kalória égetés

Nehéz számszerűsíteni, mert a különböző versenyzők különböző amplitúdóval tekernek, de átlagosan a mountain bike-ozás állítólag óránként akár 1000 kalóriát is elégethet. Emellett az anyagcserédet is felpörgeti. Ezért van az, hogy egyes versenyzők rengeteget tudnak enni, és mégis soványak maradnak.

8. Hangulat javítása

Ezt mindannyian tudjuk. Egy hegyikerékpározás alatt – és különösen utána – jobban érzed magad. Ennek tudományos oka van. Mint ahogy minden testmozgás, a kerékpározás stresszhormont termel, noradrenalin, ami bizonyítottan javítja az ember hangulatát.

9. Attitűd javítása

Valahogyan kapcsolódik a fenti ponthoz, de ez inkább a „can-do” hozzáállás kialakításához kapcsolódik. Egy trükkös emelkedő megtisztítása vagy egyszerűen csak egy tekerés befejezése mind-mind segít abban, hogy a nem kerékpáros életedhez is jobban viszonyulj.

10. Agy megdolgoztatása

A kerékpározás általában véve új agysejteket épít a hippokampuszban. Hiszen mentálisan ugyanúgy formában kell lenni, mint fizikálisan. Váratlan helyzetekre a legjobban reagálni, tervezni, új információkat feldolgozni mind megdolgoztatja az agyat.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: