Támogatott tartalom

3 dolog, amit minden felelősségteljes gazdi megtesz macskája egészségének érdekében

macska

“Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél” – írja Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című örökzöld regényében. Ám ha belegondolsz, ez az állítás nagyon is igaz, hiszen gazdiként felelősséggel tartozol háziállataidért, hogy egészségben és boldogságban éljenek.

Az alábbiakat például minden lelkiismeretes gazdinak biztosítania kell annak érdekében, hogy cicája elkerülje a betegségeket.

Élősködők elleni védelem

Macskádra sajnos nemcsak az autók, kutyák és kóbor macskák jelentenek veszélyt, hanem az olyan apró élőlények is, mint a kullancsok, bolhák, atkák és szúnyogok. Ezek az apró paraziták az állat vérével táplálkoznak, miközben súlyos betegségeket is terjesztenek, melyek közül nem egy halálos szövődményekkel jár.

A védekezésre még az sem megoldás, ha nem engeded ki a cicát a lakásból, hiszen így sincs teljes biztonságban. Ám mielőtt azt terveznéd, hogy egy széfbe vagy vitrinbe zárnád szegény állatot, ismerkedj meg a Petgurunál kapható bolhairtó készítményekkel!

A spot-on cseppek előnye, hogy a cicának nem kell nyakörvet hordania vagy egy tablettát lenyelnie ahhoz, hogy védett legyen az élősködőkkel szemben, hiszen elég, ha rácseppented a szőrére az oldatot, a szer pedig máris dolgozni kezd. A legtöbb ilyen termék a bolhák mellett az atkák, szőrtetvek és kullancsok ellen is hatékony, így mindenféle élősködőtől megóvhatod kedvencedet.

Egy dologra fontos csupán odafigyelni: ne felejtsd el a megadott időközönként megismételni a kezelést! A spot-on cseppek hatása ugyanis nem tart örökké, néhány hetente újabb adagot kell felvinni a macska bőrére ahhoz, hogy a védelem folyamatosan fennálljon.

A paraziták elleni készítmények használata mondhatni télen és nyáron is kötelező minden cica számára, legyen akár a lakásban vagy szabadban tartott.

A kutyusokra meg még egy komolyabb veszély is leselkedik. Ez nem más, mint a szívférgesség. Ezt a szúnyogoktól kapják el a kutyák. Így március – november között javasoljuk, hogy olyan készítményt alkalmazz rajta, amely riasztja a szúnyogokat. Ez az Advantix például.

Egészséges étrend

Az emberek esetében is sok múlik azon, hogyan táplálkoznak. A cicáknál sincs ez másképp. Egy macskának nem házikosztra vagy maradékra van szüksége, hanem teljes értékű eledelre, amiből minden fontos tápanyagot megkap a neki megfelelő arányban.

Egy felelős gazdi nem spórol a macskeledelen (de nem is veri magát felesleges kiadásokba), hiszen jól tudja, hogy kedvence egészségéhez a táplálkozás az egyik kulcsfontosságú tényező. A megfelelő összetételű eledelt pedig az ideális mennyiségben adagolja doromboló barátjának.

Ivartalanítás

Az interneten számos infografikát találhatsz arról, hogy egy ivaros macskának néhány év leforgása alatt milyen népes családja lehet. A számok egészen megdöbbentőek, mint ahogy az is, hogy csak Magyarországon több, mint egymillió gazdátlan macska él.

Egy felelős gazdi ezt a számot semmiképp sem akarja tovább növelni, hanem amint csak lehet, máris ivartalaníttatja kedvencét, akár nőstény, akár kandúr. A “véletlenül” született kiscicák többsége ugyanis vagy menhelyre kerül vagy meg sem éri a felnőttkort. Egy állatszerető embert ez a tény nem hagy hidegen.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: