Hobbikertész

3 páratlanul szép virágzó díszcserje, amely feldobja a kertet

hortenzia

Ha szeretnénk még szebbé és változatosabbá tenni a kertünket, érdemes néhány virágzó díszcserjét ültetni, amelyek nemcsak szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak, hanem időnként illatukkal is elvarázsolnak. A továbbiakban 3 páratlanul szép virágzó díszcserjét mutatunk be, amelyek feldobják a kertet.

Rózsalonc

rózsalonc
Kép forrása: Pexels.com

Ha szeretnénk kertünkbe egy igazán látványos, virágzó cserjét, akkor érdemes megismerkednünk a rózsalonccal, amely Kelet-Ázsiából származik, és kb. 1,5 méter magasra nő. Remekül mutat szoliterként, valamint kötetlen, természetes hatású sövényként is.

A rózsalonc (Weigela florida) tavasz végén és nyár elején virágzik, ilyenkor kissé lehajló hajtásait piros vagy rózsaszín tölcsér alakú virágok díszítik.

A rózsalonc gondozása viszonylag egyszerű. Ha napos, világos vagy félárnyékos fekvésbe, és tápanyagban gazdag talajba ültetjük, emellett pedig nem feledkezünk el a rendszeres öntözésről sem, szinte garantált a bőséges virágzás!

A virágzást követően érdemes megmetszeni a növényt, hogy formás maradjon, és a következő évben is bőségesen virágozzon. A metszés során ne vágjunk le a vesszők egyharmadánál többet. A rózsalonc dugványozással szaporítható, így akár több példányt is nevelhetünk belőle a kertben.

Hortenzia

hortenzia
Kép forrása: Pixabay.com

A hortenzia (Hydrangea macrophylla) egy közepesen magas, bokrosodó növekedésű díszcserje, amely világszerte a hobbikertészek egyik legnépszerűbb dísznövénye. Levélzetével és nagy, gömb alakú virágaival egész nyáron át díszíti a környezetét, bármely kertnek üde színfoltja lehet.

A hortenzia virágai a nyár első felétől nyílnak színük a talaj pH-értékétől függ. A savanyú talajokon a virágok kék vagy lila színűek lesznek, míg a lúgos talajokon rózsaszín vagy piros árnyalatúak.

A hortenzia gondozása és ültetése során vegyük figyelembe, hogy félárnyékos fekvést igényel, a tűző napot, kánikulát pedig rosszul viseli. Fontos, hogy a növény földje mindig legyen kissé nedves, emellett célszerű az öntözéshez esővizet használni.

A téli fagyok ellen talajtakarással kell védeni a növényt, tavasszal pedig érdemes kicsit visszavágni, ezzel dúsabb virágzást érhetünk el. A hortenzia szaporítása a nyár első felében lehetséges dugványozással vagy tőosztással.

Mályvacserje

mályvacserje
Kép forrása: Pixabay.com

Ha egy egzotikus és szemet gyönyörködtető cserjét ültetnénk a kertünkbe, válasszuk a szíriai mályvacserjét, más néven kerti hibiszkuszt vagy törökrózsát (Hibiscus syriacus). Ez az akár 3 méteres magasságot is elérő káprázatos díszcserje szoliterként és sövénynövényként is ültethető.

A mályvacserjét karcsú és elegáns hajtások alkotják, amelyeket sötétzöld, tojásdad, háromkaréjú, fogazott levelek borítanak. A nyár közepétől ősz elejéig tartó virágzási időszakban, a növény páratlan látvány nyújt, kelyhekre emlékeztető, fehér, rózsaszín, lila vagy piros színű virágaival.

A mályvacserje nem igényel különleges gondozást, és a talajjal szemben sincsenek speciális igényei így, ha egy látványos, ugyanakkor egyszerűen kezelhető díszcserjét keresünk, akkor is kitűnő választást jelent. Válasszunk számára napos, vagy világos fekvésű helyet a kertben.

A növény ellenáll a rövid ideig tartó szárazságnak, hosszabb ideig tartó csapadékmentes időszakokban azonban meghálálja, ha időnként megöntözzük. Ha szeretnénk szaporítani, akkor dugványozással vagy magvetéssel is megtehetjük.

Bízunk benne, hogy tetszett ez a cikk és sikerült néhány hasznos tippet adnunk a legszebb díszcserjék kiválasztásához. Ha igen, oszd meg ismerőseiddel is!

Képek forrása: Pixabay.com; Pexels.com

Még több cikk a rovatból: