Hobbikertész

3 terület, ahol átemelő szivattyúkat alkalmaznak

eláradt pince

Manapság szinte már mindenhol szivattyúkat alkalmaznak a különféle folyadékok mozgatásához. Emiatt persze több féle szivattyúval is találkozhatunk. A kerti önfelszívó szivattyút jellemzően kerti kutakban használják, a búvárszivattyúk pedig olajszállításra is alkalmasak. De mi a helyzet az átemelő szivattyúval? Milyen fajtái vannak? Most megtudhatod!

Szennyvíz átemelő szivattyú

A szennyvíz átemelő szivattyú olyan helyeken alkalmazható, ahol az épület, vagy a szennyvíztartály a csatorna szintje alatt fekszik. Ilyen lehet például egy völgybe, vagy domboldalba épült ház. Akkor is szennyvíz átemelő szivattyúra lesz szükség, ha a szennyvizet az épület pincéjéből kell kivezetni.

Ezek alapján talán már ki is lehetett találni, hogy a szennyvíz átemelő szivattyút ott használják, ahol a gravitációs vízelvezetés nem megoldható. Ilyenkor a szennyvíz nem közvetlenül a csatornarendszerbe folyik, hanem egy átemelő aknába.

Az átemelő szivattyú az aknában található, és fel van szerelve egy úszó kapcsolóval. Vagyis, ha a szennyvíz eléri az aknában az előre beállított mennyiséget, az úszó kapcsoló automatikusan beindítja a szivattyút. A szivattyú alján pengék, vagy daráló kések találhatók, amik felaprítják a nagyobb, szilárd szennyeződéseket. Ezzel könnyen elkerülhető a csőrendszer dugulása.

A szennyvíz átemelő szivattyúk között is tehetünk különbséget méret és teljesítmény alapján. Vásárlás előtt érdemes alaposan megtervezni, hogy mekkora szivattyúra is lesz szükségünk.

A kisebb méretű szennyvíz átemelő szivattyúk működését akadályozhatják az oda nem illő tárgyak (pl. tampon). Ezek ugyanis rátekerednek a szivattyú pengéire, amitől nem fog tudni forogni, és a szivattyú működése is leáll.

Ha nem dolgozik a szivattyú, az akna megtelik és túl is csordul. Azt pedig talán nem kell részletezni, hogy a szétfolyó szennyvíz milyen rossz hatással van a környezetre. Ha tehát eldugult a szivattyú, áramtalanítsuk, különben leég, és azt kijavítani bizony sokba kerül.

A szennyvíz átemelő szivattyú meghibásodásakor mindig hívjunk szakembereket, nehogy nagyobb kárt okozzunk azzal, hogy magunk próbáljuk orvosolni a problémát.

Szennyvíz átemelő szivattyúkat természetesen nem csak otthoni környezetben alkalmaznak, de közintézményeknél és ipari épületeknél is. A szivattyút annak függvényében kell kiválasztani, hogy az adott környezetben milyen jellegű szennyvizet kell szállítania.

Az esővíz elvezetés

A csatorna szint alatti területeknél nem csupán a szennyvíz elvezetése jelenti az egyetlen problémát. Legalább annyira fontos az is, hogy a csapadékvizet biztonságban lehessen elszállítani. Ma már szerencsére ez is megoldható, hála az üzembiztos csapadékvíz átemelő szivattyúknak.

A csapadékvíz biztonságos elvezetése rendkívül fontos, ráadásul lehetővé teszi, hogy még több (a csatorna szint alatt fekvő) területet hasznosítsanak.

A csapadékvíz elvezetéséhez szükség van egy átemelő aknára és az átemelő szivattyúra. Az akna kialakítása speciális tervezés alapján történik, miszerint az akna fenekén a víz a szívótér felé folyik. Ez megakadályozza az akna sarkaiban a lerakódásokat, és a lerakódott anyag összeállását, melyek egyébként duguláshoz vezetnek. Ez a kialakítás fokozza a szivattyú hatékonyságát, mivel csak kis területről kell felszívnia az esővizet.

A gyakorlatban bevált csapadékvíz átemelő szivattyúk örvénykerékkel működnek. Az örvénykerekes szivattyúk nem aprítják fel a szilárd szennyeződéseket, hanem a járókerék mozgási energiáját felhasználva oldalirányba továbbítják a csapadékvizet.

A folyadék végül a nyomócsonkon keresztül hagyja el a szivattyút. Ezek az eszközök, lévén, hogy nem rendelkeznek pengékkel, bizonyos szemcseméretig (20-60 mm) szabadátömlést tesznek lehetővé.

Az örvénykerekes szivattyúk legnagyobb előnye, hogy koptató közeget tartalmazó csapadékvíz szállítására is nyugodtan alkalmazhatjuk. Ettől függetlenül az oda nem illő anyagok károsíthatják a szivattyút, ami igencsak lerövidíti az eszköz élettartamát.

Az esővíz elvezetése pedig mindenki számára fontos feladat, hiszen a felgyülemlett csapadék nem csak a saját kertünkben és házunkban, de a szomszédos ingatlanokban is kárt tehet.

Kézi átemelő szivattyú

A fenti példákban említett átemelő szivattyúk mind gázzal, vagy benzinnel működnek. De miért is működnének másképp, mikor ez a legegyszerűbb? Nos, bármennyire is meglepő, mind a mai napig használnak kézi szivattyúkat, így a kézi átemelő szivattyú sem újdonság.

A kézi átemelő szivattyúkat leginkább otthon, vagy műhelyekben használják. Az egyik legnagyobb előnyük, hogy kis méretük miatt könnyen hordozhatóak, ezért bárhol üzembe helyezhetjük őket. A kézi átemelő szivattyú mobilitásához az is hozzájárul, hogy nincs elektromos áramhoz kötve a működése.

Kézi átemelő szivattyút használnak például a gépek olajozásához, ahol egy hordóból kell kiemelni a kenőanyagot. Ugyancsak hasznos, ha valamilyen házi gépet szeretnénk megtankolni.

Az élelmiszeriparban is nagy hasznát veszik a kézi átemelő szivattyúnak, elsősorban a szörpök és gyümölcslevek palackozásánál. Nem ritka, hogy a borászok is, főleg aki otthon végzi ezt a mesterséget, kézi átemelő szivattyút alkalmaznak, ha a bort az egyik hordóból a másikba szeretnék áttölteni.

Láthatjuk tehát, hogy a mai gépesített világban is megvan a kézi szivattyúk létjogosultsága.

Kép forrása: Canva.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: