Lakberendezés

3 tipp az ideális zuhanykabin kiválasztásához

zuhanykabin

A fürdőszoba berendezése során az egyik legfontosabb pillanat, amikor zuhanykabint választunk. Elsőre talán egyszerűnek tűnhet, a piacon található széles választék azonban mindannyiunkat nehéz döntés elé állít.

A mai világban egyre többen megengedhetik maguknak, hogy a berendezéseik a funkció mellett esztétikai élményt is nyújtsanak. Így van ez a zuhanykabinok esetében is.

A tökéletes látvány megteremtése azonban nem csak a zuhanykabin külsején múlik, de nekünk is alaposan meg kell tervezni, hogy hova és milyen típusú kabint választunk. Ehhez szeretnénk most némi segítséget nyújtani.

1. Milyen méretben gondolkodjunk?

Sajnos sokan elkövetik azt a hibát, hogy a fürdőszobában minden szabad helyet ki szeretnének tölteni. Ezzel csak az a baj, hogy hiába vannak elegáns bútoraink és látványos zuhanyzónk, a légies tér hiányában az egész szoba túlzsúfolt lesz. Így a dekoratív elemek sem kapnak kellő figyelmet.

Ezért aztán, amikor a zuhanykabin helyét keressük, ügyeljünk arra is, hogy kényelmesen hozzáférjünk majd. Ha egy látványos kabin mellett döntünk, bizonyára nem csupán térkitöltő szerepet szánunk neki, hanem szeretnénk, hogy a fürdő központi eleme legyen.

A zuhanykabinok alakja is meghatározó tényező lehet a méret kiválasztásánál. Mielőtt részletesebben belemennénk a különböző formák előnyeibe, fontos leszögezni, hogy nem csak négyzetes és íves alakú zuhanykabin létezik. Egyre inkább elterjedtebbé válik a téglalap alakú zuhanykabin? És hogy miért? Ennek rendkívül egyszerű oka van.

A négyzetes és íves zuhanykabinok általában 90×90 cm nagyok, ami egy fix méret, ráadásul igencsak leszűkíti az elhelyezés lehetőségeit. Ezzel szemben, egy téglalap alakú zuhanykabin mérete változhat, így akár 90×120 cm is lehet.

A téglalap alakú kabinnal kihasználhatjuk azokat a tereket is, amiket egy négyzet alakúval nem lehetséges. Ezenfelül, keskenyebb fürdőszoba esetén sem kell megijedni, hiszen egy 70×120 cm-es kabin mellett mi is kényelmesen elférünk, és a kabin is megközelíthető marad.

Persze a másik végletben is lehet gondolkodni, így aki megteheti, nyugodtan választhat egy 70×200 cm-es zuhanykabint. Láthatjuk tehát, hogy a téglalap alak jóval több lehetőséget kínál.

A megfelelő méret megtalálásához figyelembe kell venni a zuhanykabin ajtaját is, különösen azt, hogy melyik irányba nyílik. Ennek ismét praktikai okai vannak, hiszen nem szeretnénk, ha az ajtó állandóan nekicsapódna a falnak, vagy a wc-nek.

Így, ha kisebb tér áll rendelkezésünkre, a kifelé-befelé nyíló ajtó helyett válasszunk egy görgőkkel felszerelt csúszóajtót. A helytakarékosság mellett azért is előnyösebb, mint a kifelé nyíló ajtó, mert nem kell attól tartani, hogy a padlóra csöpög róla a víz. Ugyancsak jó megoldás lehet a csuklós ajtó, ahol az ajtó lapjait “egymásra hajtogatjuk” a kinyitás során.

És ha már a méretekről beszélünk, érdemes kitérni a zuhanyfejek méreteire is. Manapság igen elterjedt a nagyméretű szögletes zuhanyfej, ami az egyik falból áll ki. Amennyiben mi is ilyet tervezünk, de mégsem szeretnénk mindennap eláztatni a hajunkat, ajánlott egy nagyobb kabin. így akkor sem kell nyomorogni, ha nem szeretnénk közvetlenül a zuhanyfej alatt állni.

2. A zuhanykabin formája

Itt az ideje áttérni a zuhanykabin formáira. Rendkívül széles a választék, ha a kabin formájáról van szó. Találunk szögletes, íves U alakú, aszimmetrikus, 3 vagy 4 oldalú, és egyedi formájú zuhanykabint is.

A szögletes zuhanykabin szögletes elrendezésű térben mutat a legjobban. A szögletes vonalak praktikusak, a szabályosság és rendezettség hatását keltik. A modern stílus kedvelt formája.

Ha valaki lágyabb vonalakra vágyik, az íves zuhanykabin lehet a tökéletes megoldás. A finom ívek könnyedséggel töltik el az egész fürdőszobát.

A modern stílusú fürdőszobák jellegzetessége az úgynevezett walk-in zuhanyzó, ami tulajdonképpen egy nyitott fülke. Itt mindössze egy üvegfalra van szükség, amit az épített fallal szemben rögzítenek két tartórúddal. A walk-in zuhanyzó minden esetben egy fal mentén helyezkedik el, így meglehetősen nagy helyet igényel..

Praktikus megoldás lehet a sarokkabin, különösen akkor, ha a legújabb trend szerint vékony keretes, szögletes kabint választunk. Ezáltal nem csak helyet spórolunk, de a megjelenésen is sokat dobunk.

3. Anyagi kérdések

A zuhanykabinok kétféle anyagból készülhetnek: műanyagból (plexi, vagy polikarbonát), vagy üvegből. A műanyag talán egyetlen előnye, hogy olcsóbb, de sokkal nehezebb takarítani, és kevésbé tartós.

Az edzett biztonsági üvegből készült zuhanykabint jóval egyszerűbb takarítani, ugyanis a vízlepergető rétegnek köszönhetően nehezebben hagy nyomot a víz, és a vízkőtől sem kell tartani. A jó minőséget azonban meg kell fizetni.

A zuhanytálcák anyaga régebben lemez volt, mára azonban az akril terjedt el. Az akril könnyen formázható, és jó hővezető. Tisztítása egyszerű. Aki pedig igazi luxusra vágyik, annak ott a műmárvány zuhanytálca. Amellett, hogy hihetetlen élmény rajta állni, rendkívül strapabíró, és nem színeződik el.

A zuhanykabin egy hosszútávú befektetés, ezért nem biztos, hogy a legolcsóbb ajánlattal járunk a legjobban. Sok pénzt megtakaríthatunk, ha rögtön kicsit drágább, de jó minőséget veszünk, és nem kell félévente cserélni valamit.

Kép forrása: Canva.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: