Hobbikertész

4 díszcserje, amely nem hiányozhat a kertünkből

nyáriorgona

A lombhullató és örökzöld díszcserjék üde színfoltjai lehetnek a kertnek, használhatjuk őket térelválasztásra, képezhetünk belőlük mutatós cserjecsoportot, vagy szoliterként is díszíthetik a kertünket.

A kertészetekben kapható konténeres díszcserjéket a mostani kellemes őszi napok bármelyikén elültethetjük, megalapozva ezzel a következő évi növénypompát. Cikkünk további részében 4 olyan díszcserjét mutatunk be, amelyeket szerintünk vétek kihagyni a kertből.

Lássuk, melyek ezek a növények!

Boglárkacserje

boglárkacserje
Kép forrása: Pixabay.com

A boglárkacserje (Kerria japonica) kb. 3 méteres magasságot elérő, Kína és Japán területéről származó lombhullató cserje, mely kimondottan díszes virágzatával díszít.

Sárga vagy fehér színű virágaiban tavasszal gyönyörködhetünk. Nem túl dús lombozatát, világoszöld színű, kerekded, kissé hegyes, fogazott szélű levelek alkotják. Lombszíneződése is nagyon szép, levelei sárgás árnyalatban játszanak ősszel.

A boglárkacserje egyszerűen nevelhető áltagos igényű növény. Jól bírja a tél, valamint a városi klíma viszontagságait is. Ültetési helyéül napos, világos, és félárnyékos helyet is választhatunk. A talaj típusára egyáltalán nem kényes, átlagos kerti talajban is szépen növekszik.

Ha úgy érezzük, hogy túl sok helyet foglal el a növény, tavasszal bátran metsszük vissza. Betegségek és kártevők általában nem károsítják. Szaporítani zöld és fás dugvánnyal, valamint tőosztással is lehet.

Annabelle hortenzia

Annabelle hortenzia
Kép forrása: Freepik.com

A cserjés hortenzia (Hydrangea arborescens) őshazája Észak-Amerika. Maximális magassága kb. 2,5 m. Lombhullató cserje, melyet nagyobb csoportba, térelválasztóként vagy szoliter növényként ültethetünk. Levelei fogazott szélűek, érdes felületűek, sötétzöldek, kerekded alakúak.

Egyik legismertebb fajtája az Annabelle hortenzia (Hydrangea arborescens ‘Annabelle’), káprázatosan szép, gömb alakú virágzattal díszít. Apró virágai, melyek a virágzatot alkotják, a virágzás elején, valamint az elvirágzáskor zöldes árnyalatúak, a virágzás alatt pedig krém-fehér színűek. A 20-25 cm átmérőjű, hatalmas virágfejekben egész nyáron gyönyörködhetünk.

Az Annabelle hortenzia félárnyékos helyen, tápanyagban gazdag, jó szerkezetű, semleges vagy enyhés savas talajban fejlődik a legszebben, rendszeres öntözés mellett. A kora tavaszi kerti munkák részeként érdemes a növényt megmetszenünk, így sűrű, tömött bokrot nevelhetünk belőle.

Nyáriorgona

nyáriorgona
Kép forrása: Pixabay.com

A nyáriorgona vagy pillangócserje (Buddleja davidii) Kína és Japán területéről származó, gyors növekedésű, kimondottan díszes cserje. Felfelé álló szárain nyíló bugás virágaival igazán pompás látványt nyújt.

Fehér, rózsaszín vagy lila színű virágai nyár közepétől, egészen októberig ékesítik kertünket. A növény lombozatát lándzsa alakú, kissé íves, zöld levelek alkotják. A nyáriorgona magában ültetve, szoliterként, valamint csoportba ültetve egyaránt kertünk dísze lehet.

A nyáriorgona viszonylag egyszerűen nevelhető ellenálló növény, melynek gondozása során csak a metszésre kell kiemelten odafigyelni. A metszést tavasszal végezzük el, mivel a virágok az új hajtásokon fejlődnek, ezért az előző évi hajtásokat vissza kell vágni kb. 20 cm-re.

Ha nagyon sok időnk van, és szeretünk tenni-venni a kertben, akár az elnyílt virágokat is levághatjuk. Ültetési helyéül, világos, vagy napos helyet válasszunk, ahol a talaj nem túl kötött, tápanyagban gazdag, és jó vízgazdálkodású. Betegségek és kártevők nem igazán jellemzők.

A nagyon zord telek károsíthatják, ezt visszavágással korrigálhatjuk. Szaporítani fásdugvány segítségével lehet, melyre a nyár a legalkalmasabb időpont.

Korallberkenye

korallberkenye
Kép forrása: Pixabay.com

A kerti korallberkenye (Photinia x fraseri) évelő örökzöld cserje, melyet a Délkelet-Ázsiában honos korallberkenye fajok keresztezésével hoztak létre. Lombozatával egész évben kertünk dísze lehet, a tavasz folyamán fehér virágaival is díszít, időnként piros termést is hoz.

Külsejét néhány hétig pirosas vagy bronzos árnyalatú levelek teszik különlegessé, állandó levélzetét kerekded fényes felületű levelek alkotják. Végső magassága kb. 2,5-3 méter, de a kertészetek törpe változatait is forgalmazzák.

A kerti korallberkenye jól alakítható, nyírott és nyíratlan sövény kialakítására is alkalmas. Viszonylag egyszerűen kezelhető növény, azonban időnként megtámadhatja levélfoltosság, lisztharmat és tűzelhalás is.

Ültetési helyéül napostól az árnyékosig szinte bármilyen fényviszonyú helyet választhatunk, azonban azt fontos tudni, hogy árnyékos helyen kevésbé virágzik. A talaj típusára nem túl kényes, a lényeg, hogy ne ültessük túlságosan kötött talajba.

Az idősebb példányok jól bírják a szárazságot, ettől függetlenül, tartósan forró és száraz időszakokban érdemes alkalmanként megöntözni.

Tavasszal, amikor a piros új hajtások illetve levelek elkezdik elveszíteni a színünket, érdemes ezeket visszavágni, így újabb piros levelek nevelésére ösztönözhető a növény. Szaporítani nyáron és ősszel lehet dugványozással.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos ötletet adnunk az őszi cserje telepítéshez. Ha érdekesnek találtad cikkünket, oszd meg ismerőseiddel is!

Képek forrása: Pixabay.com; Freepik.com

Még több cikk a rovatból: