idősgondozás

Az ápoló feladatai attól függően változhatnak, hogy milyen kapcsolatban állnak azzal a személlyel, akinek a gondozását biztosítják. Attól is függ, hogy az idős személynek milyen támogatásra van szüksége. Sok esetben az élő gondozók annak a személynek a rokonai, akinek a támogatást és segítséget nyújtják.

A családi gondozók otthoni ápolást és nem orvosi szolgáltatásokat nyújtanak. Függetlenül attól, hogy a gondozó és az idős személy között mekkora szeretet van, a gondozói felelősség és a hosszú távú gondozás ijesztő kihívás, amely az idősödő szülő életkorának előrehaladtával egyre nehezebbé válik.

Majdnem minden gondozó, beleértve a családgondozókat is, azt mondja, hogy ez a szerep nagyon megterhelő. Az ápolóval szembeni felelősség és elvárások igazán nagyok. Néhány gondozó azt mondja, hogy elveszíti a magánéletét a munka során.

A gondozás kihívást jelenthet valakinek mind a lelki, mind a fizikai jólétére nézve. Ha nem veszi kézbe az időbeosztását, gondozóként aligha marad elég ideje magára, még akkor is, ha csak a szüleiért tesz ilyesmit.

Melyek azok a felelősségek, amelyeket egy gondozótól megkövetelnek? Olvassa el őket az alábbiakban.

1. Segítségnyújtás a személyes gondozásban

A gondozó egyik legnagyobb felelőssége az idős ember személyes gondozásában való segítségnyújtás. A személyes gondozáshoz tartozik a fürdetés, az ápolás és az öltözködés. Hatalmas feladat hárul a gondozók vállára, hogy segítsenek az időseknek ezekben a feladatokban.

A személyes gondoskodáshoz tartozik a fürdés, az ápolás és az öltözködés. Hatalmas feladat hárul a gondozók vállára, hogy segítsenek az időseknek ezekben a feladatokban.

Gondozóként a személyes gondozás feladatai közé tartozik a vécézés is. Néhány idős embernek nehézségei vannak a mobilitással, ami kihat a vécézés megkönnyítésére. Általában segítségre van szükségük ahhoz, hogy jól tudjanak egyensúlyozni és megtisztítsák magukat a WC használata után.

Másoknak, akik még valamennyire mozgékonyak, segítségre lehet szükségük a testmozgáshoz, például a reggeli kocogáshoz vagy a sétához. A gondozó felelősségei közé tartozik, hogy irányítsa őket bármilyen mozgásforma során, ami jót tesz az egészségüknek.

2. Az ételek elkészítése

Az ételkészítés nem korlátozódik csupán a főzésre. A gondozóknak képesnek kell lenniük arra, hogy túlmutassanak az ételek puszta elkészítésén. Az idős személyt biztosítani kell arról, hogy biztosítva van az étel hozzávalóinak bevásárlása, az ételek elrendezése és még sok más is.

Gondozóként Ön felelős az étel elkészítéséért, az étel megfelelő tálalásáért, szükség esetén az idős ember etetéséért, az edények tisztításáért és a konyha lehető legjobb állapotban tartásáért.

3. Általános egészségügyi ellátás

Az egészség az öregedés legfontosabb szempontja. Az idős emberek életük ezen szakaszában semmi mást nem helyeznek előtérbe az egészségük felett. Mint ilyen, az Ön segítsége jól jön, amikor az idős emberek megfelelő gondozásáról van szó, különösen akkor, amikor az egészségükről van szó.

Mivel sok idős embernél általában csökkenek a kognitív képességek, gyakori, hogy elfelejtik az orvos által felírt gyógyszert. Előfordulhat, hogy a megadott adagot meghaladó vagy az alatti adagot vesznek be.

Itt jön az Ön felelőssége. Ön felelős azért, hogy felügyelje a gyógyszerbevitelüket. Önnek kell gondoskodnia arról, hogy az idősödő szülők pontosan az előírt időben és időintervallumban vegyék be a gyógyszereket, ugyanakkor ne adagolják túl. Az orvosi időpontok betartásáért is Ön a felelős.

4. Mobilitási segítségnyújtás

Még a mobilitási problémákkal küzdő idősödő szülők is szeretnének mozogni. A felnőtt gyermekeikkel vagy a gondozójukkal is szívesen sétálnak. Az idősek ki akarnak menni, hogy megnézzék, mi történik. Úgy gondolják, hogy biztosan sok mindenről lemaradtak, amíg egy ideig bent maradtak a lakásban.

Gyakran csak kint akarnak maradni és körülnézni, semmi több. Az Ön felelőssége, hogy segítsen nekik mindebben. Segíteni kell azoknak is, akik mozgásképtelenek, hogy be- és kiszálljanak a kerekesszékből.

A nagyon időseknek is szükségük lesz a segítségre, akiknek esetleg nehézséget okoz a járműbe való beszállás. Az ápoló felelőssége kihívást jelent. Azonban látni kell, hogy milyen értékes segítséget nyújt valakinek, aki mindig hálás lesz, hogy Ön ott van, hogy segít.

Ehhez a munkához szükséges ismereteket, készségeket elsajátíthatja egy segédgondozó tanfolyamon Budapesten.

Kép forrása: Depositphotos.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: