Támogatott tartalom

4 tipp, hogy a gyerekszoba praktikus és játékos is legyen

ágynemű

Az utóbbi években újult erőre kapott a gyermekvállalási hajlandóság. Ehhez azonban érdemes előre gondolkodni és kialakítani a gyermek, gyermekek számára a megfelelő gyerekszobát. Éppen ezért az alábbiakban összegyűjtöttünk 4 tippet, hogy a gyerekszoba praktikus és játékos is legyen egyszerre.

1. Megfelelő bútorzat beszerzése

Természetesen minden szoba esetében az egyik legfontosabb tervezés során, hogy a megfelelő berendezési tárgyakkal, bútorokkal szereljük fel. Mivel gyerekszobáról van szó, ezért nem árthat, ha olyan elemei is vannak a bútornak ahonnan a gyerek maga is elérhet dolgokat, illetve vannak olyan részek is, amiket nem feltétlenül kell elérnie egyedül.

Egy asztal vagy polc esetében ez azt jelenti, hogy jó ha van nyitott és zárható polca is. Ezzel jól szelektálhatjuk például a játékokat, amiket maga is használhat a gyerek egyedül, illetve amiket csak felügyelet mellett szeretnénk a kezébe adni.

2. Kreatív hely kialakítása

Egy gyerekszoba akár több kisebb részegységre is bontható, így például lehet külön része a LEGO alkatrészeknek, lehet külön rész a babázásnak és megint csak lehet egy külön kreatív sarok a rajzolós, festős mókázáshoz.

Amennyiben a szoba minden egyes meghatározott kis szegletének van egy meghatározott célja, akkor akár az unatkozás is elkerülhető. Az ilyen kis funkcionális helyek kialakításakor használhatunk akár kisebb, különböző színű szőnyegeket, hogy elváljanak egymástól a részek.

3. Kiegészítők színes kivitelben

A szoba színvilágának megalkotásakor a fal színe lehet az elsődleges, amiben a tapéta, vagy a festék az elsődleges. Ezt követhetik a színesebb bútorok, amik azonban jellemzően drágábbak, mint az átlagosnak mondható verziók.

Amennyiben nem szeretnénk erre nagyobb összegeket költeni, de mégis szeretnénk kreatív és praktikus módon megoldani a szoba berendezését, akkor érdemesebb lehet a színesebb kiegészítők felé fordulnunk.

Gyerekszoba esetében a szobát például színes dobozokkal, párnákkal, szőnyegekkel tehetjük egyedibbé, amikkel némi praktikus is bekerülhet a négy fal közé. Sokan például nem is gondolnák, de egy egyszerűbb ágyat egy díszesebb óvodai ágynemű webáruházból rendelve is könnyen feldobhat, de ugyanez igaz a függönyre, szőnyegre is.

4. Tárolók itt is- ott is

Amennyiben felelős szülőként nem akarjuk elhalmozni gyermekünket mindenfajta játékkal, még alighanem akkor is számolatlan mértékű cuccal számolhatunk a gyerekszobában. A ruháknak, ceruzáknak, mesekönyveknek, plüss állatoknak bizony egytől egyig helyet kell találni, vagy csinálni.

Ahogy már említettük ezen a téren sokat számít, ha a megfelelő tároló szerkezetű bútorokat szerezzük be. Ezen felül azonban ha úgy érezzük, hogy még több tároló alkalmatosságra van szükségünk, akkor a tartósabb tároló dobozok, kosarak, rejtett tárolós ülőkék is sokkal praktikusabbá tehetik a szobai tárolást.

Utóbbiak nagy előnye, hogy a gyerekek maguk is sokkal könnyebben elpakolhatnak önerőből is, ami hosszabb távon a rendszeretettre is rászoktathatja őket.

Összegezve: Egy gyerekszobát tehát könnyedén tehetünk praktikussá és kreatívvá is egyszerre, amihez csak az előbb említett pár trükköt is elegendő felhasználni. Emellett azonban saját kreatív megoldásainkkal is kísérletezhetünk, hogy még jobbá tegyünk gyermekünk számára a mindennapi játékot és felfedezéseket.

Írásunk a Gyerekvilág közreműködésével készült.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: