Élet-Stílus

5 alap felszerelés, amire szükséged lesz, ha macskát szeretnél tartani

macska

Ha úgy döntöttél, itt az ideje annak, hogy egy édes, szőrös kis állattal bővüljön a család és kész vagy arra, hogy egy cicával oszd meg az életed, akkor bizony ez a bejegyzés neked szól. Hiszen fontos már a macska érkezése előtt alaposan felkészülni a fogadására.

Mindezek által jóval zökkenőmentesebbé és komfortosabbá tehetők már az első együtt töltött napok is. Lássuk, milyen felszerelésre van szükséged a macskatartáshoz!

Természetesen ha szétnézel a macskákkal kapcsolatos kínálatban, nem kevés olyan termék jön vele szemben, amire nem feltétlenül lesz szüksége a kedvencednek és nem tartoznak az alap felszereltségek közé. Vannak azonban olyan dolgok, amelyeket mindenképpen ajánlott beszerezni már az első időszakra is.

1. Alomtálca

Az alomtálcák világában is számos különböző típus létezik, így érdemes alaposan megfontolni a lehetőségeket. Alapvetően kétféle verziót különböztetünk meg, ezek a nyitott és a zárt alomtálcák. Amennyiben kölyök érkezik hozzánk, szoktatás kérdése, hogy melyiket fogadja majd el.

Ám fontos tudni, hogy az első időszakba könnyebben megbirkózik a nyitott tálca adta lehetőségekkel, ráadásul így könnyen figyelemmel is követheti a gazdi, hogy lett-e valamilyen eredménye a próbálkozásnak. Viszont ha felnőtt macska költözik, mindenképpen az általa megszokott típust ajánlott választani.

Az alomtálcához érdemes olyan kiegészítőket is megvásárolni, mint például a macskaalom, a lapátok, az ürülékzacskók, és kilépő szőnyegek, amelyek nagymértékben megkönnyítik a tálca tisztán tartását.

Alomtálca ára: 1 990 – 7 990 Ft

2. Kaparófa

Aki még korábban nem tartott macskát, könnyen legyinthet erre a tételre a listán, azonban a gyakorlat megmutatja majd, hogy számos kellemetlenségtől kímélheti meg a gazdikat a kaparófa. Ugyanis egyrészt remekül le tudják vele vezetni a stresszt és a felesleges energiát, ráadásul a karmaikat is rendben tarthatják.

Emellett hamar rászoktathatod arra is, hogy az ösztöneit ne a bútoraidon élje ki, hiszen ott van a kaparófa, amely kizárólag az ő terepe. Nem beszélve arról, hogy ha több cica is él a házban, akkor sokkal könnyebben megszokják egymást, ha közösen hódolnak szenvedélyüknek a kaparófánál.

Kaparófa ára: 4 000 – 30 000 Ft

3. Etető-és itatótál

Természetesen nem kérdés, hogy egy cica számára megfelelő etető-és itató tálra is szükség van, hiszen ezek olyan fix pontok lesznek számára a lakásban ahol tudja, hogy zavartalan módon elégítheti ki a szükségleteit, ha éhes vagy szomjas.

Fontos információ, hogy a cicák előtt érdemes egész napra száraz tápot hagyni, ugyanis ők a szívesen falatoznak napközben is. Természetesen a választék e téren is úgy tűnik, maga a csillagos ég.

Hiszen nemesacél, kerámia, műanyag, színes és mintás típusok egyaránt léteznek belőlük. Sőt, ivókút és automata etető is segítheti leküzdeni a gazdi hiányát, ha éppen házon kívül van.

Etető – és itató tálat ára: 300 – 60 000 Ft

4. Macskaháló

A lakásban élő cicák számára elengedhetetlen a macskaháló felszerelése, ha nem szeretnénk, ha unalmukban napközben útnak induljanak. Az erkélyek, ablakok és más veszélyforrások biztonságosan elzárhatók általuk úgy, hogy közben a friss levegő biztosított a számukra.

Sőt, akár maga a terasz is lerekeszthető a számukra, így bátran mászkálhatnak akár egy magasan levő erkélyen is, ha közben cicaháló védi őket. E kiegészítők mindegyike egyszerűen felhelyezhető, nincs szükség hozzá szakember segítségére.

Macskaháló ára: 1 500 – 9 000 Ft – mérettől függően

5. Macskaeledel

Nagyon lényeges, hogy tárazzunk be a cica számára megfelelő eledelből is. Érdemes otthon nedves és száraz táplálékot is tartani. Ám az mindenképpen fontos, hogy a macska életkorát mindenképpen vegyük figyelembe a választás során.

Hiszen egy kölyök nem fog tudni megbirkózni a kemény, felnőtteknek szánt falatokkal, mint ahogy egy idősebb cica sem fogja értékelni a nehezen megrágható tápot.

Macskaeledel ára: 300 – 1 000 Ft/kg

Természetesen nem lehet eléggé felkészültnek lenni, amikor felelősséget vállalunk egy állatért, így érdemes minél több olyan megbízható helyről is tájékozódni, mint például a Catmania oldala.

Így biztos lehetsz abban, hogy minden téren a lehető legjobbat adod majd a kis jövevénynek.

Kép forrása: Pixabay.com

Még több cikk a rovatból: