Lakberendezés

5 gyerekjáték, ami pompás dekoráció is egyben

gyerekjáték dekoráció

Mi szükségünk van a szépségre a gyerekszobában? Bár filozofikusnak hathat a kérdés, mert manapság mindent a hasznosság szempontjából közelítünk meg, nagyon is releváns. Ha csak egy gyermekre nézünk, látjuk, hogy szép úgy, ahogy van.

Ha pedig gyermekünk van, szeretnénk neki a lehető legjobbat megadni. Nem mindegy azonban, hogy mivel vesszük őt körül – hiszen egyúttal a mi életterünkben is benne lesznek azok a tárgyak.

Szerencsére manapság számos lehetőségünk van igényes és minőségi, és ami még fontosabb, esztétikus, például Little Dutch játékok közül választani.

Az otthonunk hangulata

Az, hogy az otthonunkban hogyan érezzük magunkat, számos dolgon múlik. Nem is csupán a tárgyakon, hanem azokkal az emberekkel való kapcsolatunkban is, akikkel közös az otthonunk. Ha jól érezzük magunkat azok társaságában, akikhez hazajövünk vagy akikkel otthon vagyunk, az már otthonos érzést teremt. És vonatkozik mindez a gyermekünkre is, legyen akármilyen kicsi.

Sokat tud azonban dobni a hangulaton egy kellemes összhatású környezet, a tárgyak tudatos elhelyezése és minősége. Egy koncepcióval megtervezett otthon nem elsősorban a pénzen, inkább az ízlésen múlik.

Sokat segít ebben, hogy nem dísztárgyak tömkelegével vesszük körbe magunkat, ha otthonos hangulatot akarunk elérni, hanem maguk a használati tárgyak esztétikusak.

Különösképpen igaz ez a játékokra. Nem szükségszerű, hogy egy lakásban, ahol gyermekek vannak, mindent játék borítson, de az is a másik véglet, ha mindent folyamatosan el kell pakolni, hogy semmi se maradjon elöl.

Az arany középutat segíti, ha olyan játékokat veszünk a gyermeknek, amelyek maguk is esztétikusak, szépek, amellett, hogy valóban használható játékok. Különösképpen vonatkozik ez a nagyobb tárgyakra, de akár a kisebbekre is. Az egyszerű használati tárgyak is tudják sugallni azt, hogy itt jó gyermeknek lenni.

Ezt az érzést alapvetően a természetes alapanyagok és az esztétikusan megtervezett formák fogják segíteni. Az alábbiakban felsorolunk néhány példát, mi minden tud egyszerre kiváló gyermekjáték és szép dekoráció is lenni egyszerre.

Esztétikus gyerekjátékok

1. Hinta

A hintázás alapvető szükséglete egy gyermeknek: az egyensúlyérzékét, az érzékszerveit fejleszti, az idegrendszert nyugatja, és segíti a motoros készségeket is. De még az agy fejlődésében és a társas fejlődésben is segítségére van. A háton hordozás ugyanezt a funkciót látja el, de egy kisgyermekes háztartásban alapvető szükséglet egy ajtóra szerelhető hinta.

Fontos a biztonság: a baba vagy kisgyermek korának megfelelő méretű és formájú hintát szerezzünk be, és csak akkor kezdjen el hintázni, miután már stabilan tud ülni. Előtte a babahintában, függőhintában tudjuk hintáztatni, később pedig, amikor kicsit megnő, a hintalovat is szeretni fogja.

A hintát két mozdulattal föl és le lehet szerelni, ha már egyszer van megfelelő helyszín és befúrt kampó. Minél többet hintázik a gyermekünk, annál jobb.

2. Játékbaba

A baba minden gyermeknek alapvető szükséglet. Az ember két hosszú évtizedig fejlődik, míg mindazt a rengeteg szociális és kulturális dolgot elsajátítja, amelyre a világban szüksége van. Mindennek az oroszlánrészét az élete első hét évében szedi magára.

Az, hogy szerepjátékot játszik, elengedhetetlenül fontos számára, hogy feldolgozza mindazt, ami történik vele a nap folyamán. Természetesen kavicsokkal és botokkal is le tudja ugyanezt játszani, de mennyivel esztétikusabb egy baba, amelyhez ragaszkodni tud!

Nemcsak a lányoknak, a kisfiúknak is ugyanúgy szükségük van a babázásra, még akkor is, ha plüssjátékokkal történik. A baba egyfajta átmeneti tárgy tud lenni, különösen azokban a helyzetekben, ahol a gyermeknek el kell válnia a szülőtől egy rövid időre, amely a kicsinek egy örökkévalóságnak tűnhet: például a bölcsődében, óvodában.

Érdemes olyan babát választani, amely esztétikus, szép, ízléses, és természetes anyagból készül. Egyrészt a szövetből készült a baba puhább, tehát aludni is lehet vele, másrészt a gyermek ízlése az őt körülvevő tárgyakból is formálódik. Érdemes tehát, ha már beruházunk egy babára, akár a saját gyermekünknek, akár ajándékba, szép babát beszerezni.

3. Matatóasztal

Minden kisgyereknél eljön az a korszak, amikor — nagyjából egy éves kora táján — elkezdi még jobban érdekelni a rajta kívül lévő világ. Különösen minden, amit ő meg tud fogni és változtatást eszközölni rajta.

Ilyenkor szoktak az apukák beszerezni egy matatófalat, amelyen a gyermek kedvére matathat, míg a szülő teszi a dolgát — például ebédet főz. A matatófal egyik verziója a matatóasztal vagy fejlesztő asztal, amelynek a lényege ugyanaz: lehet rajta a tárgyakat tologatni, húzogatni.

A gyermek kompetenciáját nagyban növeli, ha a sok tiltás között, amit óhatatlanul megkap, van egy szabad tere, amelyben azt tesz, amit szeretne. Ha akarja, idébb húzza, ha akarja, odébb tolja. Számos változata létezik ennek a tárgynak, de biztos, hogy bármelyik totyogós korba ért kicsi tud vele mit kezdeni.

4. Indián sátor vagy kuckó

Minden gyermek szeret kuckózni, elemi ösztönük, hogy bebújjanak egy sötét, szűk helyre, ami csak az ő világuk. Megépíthetjük a kuckót a nappali közepén takarókból és székekből, de még egy fokkal egyszerűbb, ha kész kuckót építünk vagy szerzünk be.

A gyermek nem fogja megunni, még ha egy ideig úgy is tűnik, elhanyagolja az első öröm után. Egy saját sarok növeli benne a belső erőt, a tudatot, hogy ő hogyan van jelen a világban.

Sőt, akár egyfajta nyugi-sarok is lehet belőle: ha gyermekünk feszült vagy tombol, jó, ha van egy olyan hely, ami arra van szánva, hogy nyugodtan bebújjon, és akár apával-anyával együtt, ölelésben, akár egyedül visszataláljon önmagához.

5. Könyvek

Az olvasás szeretetét nem lehet elég korán kezdeni. A kisbabáknak is éneklünk, hogy megnyugtassuk őket, majd picit nagyobb korban jönnek a mondókák, a verses mesék, a kis történetek.

A gyermekek hamar elkezdenek érdeklődni a könyvek iránt, amit két dolog segít elő: az egyik, ha a szülő maga is olvas, és a gyermek lát apa, anya kezében is könyvet. A másik, hogy ezek a könyvek az ő korosztályának valók, és szépek, színesek, megfoghatja, és nem tudja tönkretenni őket.

Aztán ahogy szemünk fénye egyre nő, egyre komolyabb, neki való mesekönyveket lehet beszerezni. Egy könyvespolc pedig, ahol a gyermek látja a könyveket, eléri őket, és tetszés szerint tudja nézegetni, komoly előnyt jelent számára később. Hiszen az olvasóvá nevelés nem az iskolában kezdődik, hanem otthon.

Összefoglalva: érdemes tudatosan végiggondolni, milyen minőségű és mennyiségű játékot engedünk be a gyermekünkhöz. Paradox módon minél kevesebb és minél nyitottabb végű játéka van, annál kiegyensúlyozottabb tud lenni a gyerkőc, és annál jobban  használja a fantáziáját.

Ami viszont szükséges, abból érdemes beszerezni a legjobb minőséget, nem csupán azért, hogy tovább tudja használni, vagy, hogy ne tűnjön lomtárnak a sok olcsó kacattól a gyerekszoba.

Hanem azért is, mert a jóízlést már kisgyermekkorban megalapozzuk a kicsiket körülvevő tárgyakkal. És hát valljuk be, a bennünk élő kislány és kisfiú is felujjong egy-egy szépséges játék láttán.

Kép forrása: Canva.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: