Támogatott tartalom

5 kötelező barkácseszköz és használatuk

fontos szerszámok

A vízmérték, a mérőszalag, a kombinált fúrógép csak néhány az otthoni szerszámkészletbe való alapvető dolgok közül. Nézze meg ezt az 5 kihagyhatatlan barkácsszerszámot, és tanulja meg, hogyan használja őket megfelelően.

A legjobb fúrógép használatának kitalálásától kezdve a szuperpontos mérésekig, hogy a barkács fürdőszoba-szerelés a terv szerint menjen, biztosítsa, hogy ezek az elemek bekerüljenek a szerszámosládájába, és képes lesz arra, hogy mindenféle otthoni barkácsolást magabiztosan elvégezzen.

1. Mérőszalag használata

Ez minden barkácsoló számára elengedhetetlen, ezért szerezzen be egy jó minőségű mérőszalagot, mivel ez lesz az az eszköz, amelyet végül a legtöbb projekthez használ.

Én legalább 5 métereset vennék, mivel ez a legtöbb helyiség méréséhez elegendő. A mérőszalagoknak két fő típusa van, és a gombjuk miatt különböznek egymástól.

Nagyon praktikus funkció az a gomb, ami a szalagot egy rögzített helyzetben tartja, amikor a mérést végzi. Amikor a gombot elengedik, automatikusan visszatekeredik, hogy eltűnjön a tartóban.

A szalag végén lévő kampót reteszelje a mérőszalag egyik végéhez, bármit is akar mérni. Húzza ki a szalagot a mérendő tárgy másik végéhez, és a gomb segítségével állítsa le a szalag visszatekeredését. A legtöbb szalagnak két mértékegysége van (centiméter és hüvelyk).

Használja azt a mértékegységet, amelyik a legjobban megfelel a mérés során, hogy a legpontosabb leolvasást kapja, szűkítse le a legkisebb egységre, például a metrikus rendszerben a hosszat milliméterben adja meg.

A régi mondás szerint „kétszer mérj, egyszer vágj” – ez a barkácsolásban is érvényes. Győződjön meg róla, hogy leírja a mért hosszúságot, hogy ne felejtse el.

2. Kombi fúrógép

Egy másik szükséges eszköz minden barkácsoláshoz a kombi fúrógép. A kombi fúró a legtöbb barkácsprojekthez alkalmas, és érdemes beszerezni egy akkumulátoros fúrót is. A legtöbb kombi fúrógép többféle beállítással rendelkezik (Fúrónyomaték és kalapács), amelyeket különböző forgatókönyvek esetén használnak.

A fúrófejek cserélhető végek a fúrógéphez, így a legjobbat használhatja az éppen végzett munkához, legyen szó csavarok behajtásáról vagy fém, fa vagy falazat kilyukasztásáról.

Először is ki kell választania a megfelelő fúrófejet az elvégzendő munkához. A legtöbb fúrógép a leggyakoribb fúrószerszámok készletét tartalmazza a csavarokhoz és a különböző méretű lyukak készítéséhez.

A lyukak fúrásához a megfelelő méretet és típust kell kiválasztania, akár fémet, fát vagy falazatot fúr. Ha nincs megfelelő fúrófeje, ezeket megvásárolhatja a barkácsáruházban vagy az interneten.

A fúrófejek cseréjéhez forgassa el a fúrógép orrát az óramutató járásával ellentétes irányba, hogy kinyissa a fúrófejek számára szolgáló kapcsot. Cserélje ki a fúrófejet a kívánt fúrófejre, és a fúrófej orrát az óramutató járásával megegyező irányba forgatva húzza be a helyére, amíg a zárószerkezet szorosan záródik.

A sebesség a számozott tárcsával szabályozható – minél magasabb a szám, annál gyorsabb a forgási sebesség. A merevebb csavarok eltávolításához vagy a végső meghúzáshoz alacsonyabb fordulatszámot érdemes használni, a fúróval való lyukasztáshoz pedig gyorsabb fordulatszámot.

A kalapács beállítást akkor használja, ha a legnagyobb nyomatékra van szüksége nehéz fúrási és csavarozási körülmények között.

3. Szintező

Egy egyszerű, de hatékony eszköz a szintező. Különösen hasznos képek felakasztásakor, dolgok falra rögzítésekor és a polcok és a bútorok építésekor. Az elv nagyon egyszerű, és évszázadok óta használják. Egy folyadékban tartott kis buborék jelzi, hogy valami vízszintes, ha két megjelölt vonal között van.

Használhatók annak ellenőrzésére, hogy a dolgok vízszintesen, függőlegesen vagy átlósan „vízszintesek”-e. A megvásárolt vízszintes előre be lesz állítva és használatra kész, mindenféle beállítás nélkül. Győződjön meg róla, hogy a vízszint elég nagy ahhoz, hogy átfogja a vizsgálni kívánt rést vagy tárgyat.

Vízszintes ellenőrzéshez helyezze a vízmértéket a tetejére, és állítsa be a tárgy szögét, amíg a buborék a két vonal között van. Függőleges ellenőrzésekhez a vízmértéket a tárgyhoz kell tartania, és a beállítás közben ott kell tartania, hogy a buborék a két vonal közé kerüljön.

Ha a buborék kisebb buborékokra bomlott, akkor csak annyit kell tennie, hogy megrázza, amíg újra egy buborékot alkot.

4. Multiszerszám

Ahogy a neve is mutatja, a multiszerszám többféle feladatra is használható, például fűrészelésre, vágásra és csiszolásra. Lényegében egy rezgőkar, amelynek a végén különböző tartozékok vannak, amelyek a feladattól függően cserélhetők.

A multiszerszámok nagyon hasznosak a nehézkes helyeken történő precíziós vágáshoz vagy egy terület nagyon gyors csiszolásához. Én a legtöbb barkácsprojektemhez használom az enyémet, de figyelmeztetem, hogy nagyon zajosak!

A legtöbb multiszerszám alapfelszereléssel érkezik, és a barkácsáruházakban vagy az interneten pótolható. Válassza ki azt a tartozékot, amelyik a legjobban megfelel az elvégzendő munkához.

Csiszoláshoz használja a csiszolópadot, gipszkarton vágásához a szögletes élű vágószerszámot, fához pedig a kerek élű vágószerszámot. Végezzen egy kis kutatást a feladattal kapcsolatban, hogy ki tudja választani a legjobb tartozékot.

A tartozék cseréjéhez a multiszerszámon van egy klipsz, amelyet ki kell nyitnia, ki kell cserélnie a tartozékot, majd a klipszet ismét be kell zárnia.

Legyen óvatos a klipsz bezárásakor, mivel az rugós, és elkaphatja az ujjait.

5. Tipli

Nem egészen szerszám, de fontos, apró, praktikus eszköz. Nem hiányozhat egy szerszámosládából többféle méretben. Alkalmas polcok felhelyezésére, bútorok összeszerelésére és persze csak a képzelet szabhat határt az alkalmazásának. Praktikus, hiszen láthatatlanul köti össze a két elemet és tartja szorosan.

Anyagát tekintve létezik fa, fém és műanyag tipli is, amit szerszám webáruházban lehet könnyedén beszerezni.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: