Lakberendezés

5 ok, amikért megéri bútort festeni!

bútorfestés

Volt idő, amikor valamiféle csodabogárnak nézték az ember, ha a festékboltban állva a laminált konyhabútorára keresett festéket. Az is ugyanolyan elképzelhetetlen volt, hogy mindenféle előképzettség nélkül vintage vagy antik hatást érjünk el egy saját kézzel átfestett bútoron.

Manapság azonban a bútorfestés elterjedésével egyre több típusú festék áll rendelkezésünkre és rengetek edukációs anyag is elérhető a neten. Bátran lehetünk bútorfestők mi is!

Ez a hobbi ugyanis nem csupán egyedi, személyre szabott környezetet teremt, de a kreativitásunkat és ügyességünket is megcsillogtatja. De miért is jó saját kézzel festeni és felújítani a bútorokat az otthonunkban? A válasz sokrétű, de néhány kulcsfontosságú szempontot kiemelve mélyebb betekintést nyerhetünk ebbe a különleges folyamatba.

Az alkotás öröme

Az egyik legfontosabb ok, amiért jó saját kézzel bútort festeni, az az öröm, amit az alkotás folyamata nyújt. Amikor mi magunk újítjuk fel a bútorainkat, teljes mértékben belemerülhetünk az alkotás folyamatába. Ez lehetőséget ad arra, hogy a mindennapi stressztől kicsit megszabaduljunk és kreatív energiáinkat szabadon engedjük.

A festés, waxolás, lakkozás meditatív tevékenység lehet, amely során teljesen elfelejtkezünk az idő múlásáról, és flow állapotba kerülünk. Arról nem is beszélve, hogy a fejlődés lehetősége mindig adott!

Ha már egyszer átfestettünk egy bútort és szívesen továbblépnénk, akkor haladó szinten egy csomó érdekes festési technikával is megismerkedhetünk. A fejlődés öröme minden alkalommal újabb és újabb löketet ad.

bútorfestés

Büszkeség az elkészült munka láttán

Nincs annál nagyobb büszkeség, mint saját kezűleg felújítani egy régi, megkopott bútordarabot, és új életet lehelni belé. Amikor befejezzük a munkát, és szemléljük a végeredményt, igazi elégedettség tölt el bennünket. Ez az érzés összehasonlíthatatlan azzal, amit egy sima bútorvásárlás során élünk át. A tudat, hogy mi magunk alkottuk meg, egyértelműen hozzáad a bútor értékéhez.

Személyre szabás

Gyakran előfordul, hogy a sokadik bútorbolt bejárása után sem találjuk a megfelelő bútordarabokat, ami stílusban és színben is passzol az otthonunkhoz. Ilyenkor jön képbe a saját kézzel való festés és felújítás varázsa. Lehetőségünk nyílik arra, hogy teljesen saját ízlésünkre szabjuk a bútorokat, legyen szó színválasztásról, mintákról vagy akár a felület zárásáról.

Ezáltal nem csupán egy bútordarabot teremtünk, hanem egy olyan műalkotást, amely tükrözi személyiségünket és stílusunkat.

Ecsetnyomok és a tökéletesség újraértelmezése

Sokan tartanak az ecsetnyomoktól és attól, hogy a festett bútor nem lesz olyan „gyári” kinézetű, mint egy boltban vásárolt darab. Azonban éppen ezek a kis „hibák” teszik igazán egyedivé és karakteressé az otthonunkat.

A rusztikus, kézműves hatású felületek barátságossá és meghitté varázsolják a teret, ráadásul ezek a darabok történeteket hordoznak magukban.

Az ecsetnyomok és a nem tökéletes felületek azt üzenik, hogy valódi emberek lakják ezt az otthont, akik bátran vállalják az egyediséget és a tökéletlenséget.

Javítható, ezáltal fenntartható

A saját kezűleg festett bútorok nem csupán szépek és egyediek, de gyakran sokkal fenntarthatóbbak is, mint az újonnan vásárolt darabok. Amikor felújítunk egy régi bútordarabot, hozzájárulunk a környezet védelméhez, hiszen kevesebb hulladékot termelünk.

Ráadásul, ha a bútor idővel kisebb sérüléseket szenved, vagy megváltozik az ízlésünk, egyszerűen újra festhetjük vagy átalakíthatjuk őket, így sosem kell teljesen megválnunk tőlük.

bútorfestés

Láthatjuk tehát, hogy a bútorok saját kézzel történő festése és felújítása sokkal több, mint egyszerű otthoni projekt. Ez egy lehetőség arra, hogy saját ízlésünket, stílusunkat és kreativitásunkat kifejezzük, miközben fenntartható módon alakítjuk otthonunkat.

Az alkotás folyamata, az elégedettség, amit az elkészült munka nyújt, és a lehetőség, hogy bármikor változtathatunk a bútorokon, mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ez a tevékenység különleges és értékes legyen számunkra.

Ne féljünk tehát attól, hogy saját kezűleg vessük bele magunkat a bútorfestésbe; az eredmény nem csupán egy szép bútordarab lesz, hanem egy darabka önmagunk is megjelenik általa otthonunkban. Ha pedig segítségre lenne szükségünk, akkor manapság már nagyon sok bútorfestő műhely rendelkezésünkre áll.

Nemiskacat boltja például telis-tele festett bútorral, színmintával, festékekkel és profi bútorfestő segítséggel a kezdő és a haladó bútorfestőket és szeretettel várja! Ha pedig személyesen nem is, de online mindenképpen érdemes egy kicsit körbenézni a szebbnél szebb színek és a bútorfestő eszközök között.

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: