Élet-Stílus

7 dolog, amit mi is megtehetünk a bolygónk épségéért

energiahatékonyság

Napjaink legégetőbb globális kihívása az üvegházhatású gázok okozta klímaváltozás, amely nem csupán az éghajlati szélsőségekért és a tengerszint-emelkedésért felelős, hanem az élelmiszer- és vízellátás fenntarthatóságára, valamint a biodiverzitásra is komoly fenyegetést jelent.

Habár a felmelegedés káros hatásainak mérsékelése csakis átfogó, globális erőfeszítések árán valósítható meg, ez nem jelenti azt, hogy a hétköznapokban ne tehetnénk mi magunk is azért, hogy védjük a bolygónkat. Cikkünkben ehhez gyűjtöttünk össze néhány tippet.

Miért fontos a környezettudatosság a mindennapokban?

Mivel a károsanyag-kibocsátással párhuzamosan az emberiség erőforrás-szükségletei is drasztikus mértékben megnőttek, mára egyértelművé vált, hogy az utánunk következő generációk számára csakis akkor biztosíthatjuk az élhető jövőt, ha energiatakarékosabb gazdasági szisztémára állunk át.

A fenntartható fejlődés elérése kulcsfontosságú ahhoz, hogy megóvjuk az erőforrásokat és a bolygónk ökoszisztémáját – az ezt célzó törekvésekből pedig a nagyipari vállalatoktól kezdve a helyi közösségeken át a háztartások szintjéig mindannyian kivehetjük a részünket, még ha más módon és mértékben is.

Sok kicsi sokra megy

Azzal, hogy környezettudatos döntéseket hozunk a mindennapokban, elősegíthetjük az erőforrások takarékos és hatékony felhasználását, ezzel pedig mérsékelhetjük a szeméttermelést és az energiapazarlást.

Még ha úgy is érezzük, hogy az olyan egyszerű műveletek, mint a hulladékok szelektív gyűjtése vagy a műanyaghasználat csökkentése, hatástalanok a környezeti kihívásokkal szemben, fontos megértenünk, hogy a változás kis lépésekkel kezdődik, és minél többen köteleződünk el mellette, erőfeszítéseink annál eredményesebbek lehetnek.

Többet kevesebbért: ezért fontos az energiahatékonyság

Az erőforrások kimerülése, illetve éghajlatváltozás káros hatásai elleni küzdelem egyik leghatékonyabb eszközét az energiahatékonyság növelése jelenti.

Ha egy feladat elvégzéséhez kevesebb energiát használunk, vagy ha ugyanannyi energiaforrásból több energiát állítunk elő, az az energiamegtakarítás és a kibocsátáscsökkentés következményeként számos további kedvező hatással jár mind a társadalom, mind pedig a háztartások szintjén.

Az energiahatékonyságot célzó fejlesztésekkel, korszerűsítésekkel nemcsak a környezetünkért tehetünk, de jobb életminőséget és magasabb komfortszintet biztosíthatunk magunknak, ráadásul lakás- és energiacélú kiadásaink is jelentősen csökkenthetnek.

7 dolog, amivel hozzájárulhatunk a környezetünk védelméhez

Vásároljunk tudatosan!

A háztartási hulladékok jelentős hányadát az élelmiszerek teszik ki, ezért tanácsos arra törekednünk, hogy tényleg csak azt vegyük meg, amit valóban el is fogunk fogyasztani. Emellett, ha tehetjük, vásároljunk fenntartható forrásból származó élelmiszereket, így például helyi, szezonális vagy biotermékeket!

Használjunk energiatakarékos berendezéseket!

Otthonunk energiaigényét jelentősen mérsékelhetjük azzal, ha elavult háztartási készülékeinket modernebb, energiatakarékos berendezésekre cseréljük.

Habár ez először többletkiadással jár, hosszú távon jelentős megtakarításokat eredményezhet az energiaszámláinkban, arról nem is beszélve, hogy ökológiai lábnyomunkat is csökkentheti. A háztartási gépek mellett hagyományos izzóinkat is érdemes energiatakarékos LED-fényforrásokra cserélni.

Gyűjtsük szelektíven a hulladékot!

Lakásunk környezettudatossá tételének egyik alapvető lépése szelektív hulladékgyűjtés, amellyel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a különféle csomagolóanyagok és más hulladékok visszakerüljenek a körforgásba, és ne a környezetet károsítsák.

Szerezzünk be külön szemetesládákat az olyan újrahasznosítható anyagoknak, mint a műanyag, a papír vagy a fém, és fokozottan figyeljünk arra, hogy minden szemét valóban a megfelelő tárolóba kerüljön!

Kerüljük az eldobható műanyagok használatát!

Az egyszer használatos műanyagok a szeméttelepen felhalmozódva a talajt és a vízforrásokat is szennyezik, emellett a tengerekbe, óceánokba kerülve károsítják a vízi élővilágot is. A műanyaghasználat mérsékeléséhez palackozott víz helyett fogyasszunk inkább csapvizet, bevásárláskor pedig használjunk olyan környezettudatos alternatívákat, mint a textilszatyrok vagy hálós bevásárlózsákok!

Spóroljunk a vízzel!

Vízkészleteink megőrzése egyre inkább prioritássá válik, ezért érdemes az otthoni vízkezelésre is kiemelt figyelmet fordítani. Lehetőség szerint ne töltsünk több időt a zuhany alatt 3-5 percnél, a csöpögő, szivárgó csapokat pedig igyekezzünk mielőbb javíttatni!

Ha kertes házban lakunk, esővízgyűjtő tartályokat is beszerezhetünk – az esővizet a kert locsolására, de akár vécéöblítésre és bizonyos takarítási munkákra is felhasználhatjuk.

Közlekedjünk fenntartható módon!

Ha csak lehetőségünk nyílik rá, autó helyett közlekedjünk tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy akár gyalog! Ha nyaralásra vagy más, hosszabb útra megyünk, akkor is érdemes először utánajárni, hogy elérhető-e környezetkímélőbb alternatíva, mint a repülés vagy az autózás.

A repülőút helyett választhatjuk a vonatot, a helyszínre érve pedig kihasználhatjuk a tömegközlekedési lehetőségeket, illetve a bicikli- vagy rollerkölcsönzést is.

Mutassunk példát a környezetünkben élőknek!

Zöld döntéseinknek a közvetlen hatásukon túl van még egy pozitív következményünk: környezettudatosságra sarkallhatjuk rokonainkat, ismerőseink, barátainkat is. Fontos, hogy gyermekeinket is tudatosságra neveljük, ennek érdekében igyekezzünk elmagyarázni nekik, hogy milyen kedvező hatásai vannak az erőforrások takarékos felhasználásának!

Habár környezetünk védelméért egyéni szinten látszólag keveset tehetünk, a minél szélesebb társadalmi felelősségvállalás előmozdításához érdemes megtennünk a kezdő lépéseket – ezáltal pedig nemcsak a jövő generációira hagyhatunk egy élhetőbb bolygót, de a saját életünk is boldogabb és kiegyensúlyozottabb lehet.

Kép forrása: 123rf.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: