Lakberendezés

7 tipp, ami segít megteremteni a skandináv eleganciát otthonunkban

kerámiafesték

Tiszavirág-életű trendek jönnek-mennek, de a skandináv lakberendezési stílus népszerűsége közel egy évszázada töretlen, ami letisztult, bármilyen térben könnyen adaptálható formavilágát, illetve funkcionalitásra való törekvését tekintve nem is csoda.

De hogyan alakíthatjuk ki otthonunkat a skandináv dizájnnak megfelelően? Cikkünkben ehhez nyújtunk néhány hasznos tippet.

Mi jellemzi a skandináv stílust?

Az 1930-as években indult skandináv stílus a skandináv országok, azaz szorosabban értve Norvégia, Svédország és Dánia lakberendezési és dizájntradícióját tükrözi; de a finn és izlandi hatásokat is gyakran ide soroljuk a kulturális és esztétikai hasonlóságok miatt.

A skandináv stílus elsődleges célja, hogy megteremtse a funkcionalitást és az egyszerűséget, miközben az esztétikai szempontú dizájnmegfontolásoknak is nagy teret ad. A színek terén a világos tónusok, különösen a fehér, a szürke és az élénkebb faárnyalatok dominálnak, ami tágas és nyitott térérzetet teremt. A természetes fény kiemelkedő fontossággal bír, így a skandináv stílusú otthonok gyakran nagy ablakokkal rendelkeznek.

Az egyszerűségre és a praktikusságra való törekvés a bútorok, a térrendezés és a dekoráció terén egyaránt érvényesül. A letisztult vonalak és az organikus formák mellett hangsúlyosak a kézzel készített, illetve a természetes anyagok, így például a fa, a gyapjú és a textil használata.

A skandináv stílusban a lakásbelsőket a kényelem és a melegség jellemzi, ami eredetileg a hideg éghajlati viszonyokra reagálva alakult ki. Az egyszerűség, a harmónia és a természetet megidéző elemek iránti szeretet egyaránt jellemezte ezt a stílust az évtizedek során, és ma is leginkább emiatt örvend nagy népszerűségnek a világ különböző részein.

7 tipp a skandináv dizájn kialakításához

1. Használjunk világos, neutrális színeket!

A fehér és az olyan neutrális színek, mint a bézs, a homokszín, a világosbarna vagy -szürke, hozzájárulnak a tér tisztaságához és frissességéhez; emellett világossá és otthonossá tehetik lakásunkat.

Tekintve, hogy a visszafogott díszítettség miatt a skandináv stílusú otthonokban sok az üres falfelület, tanácsos kifejezetten olyan, jó minőségű, strapabíró festéktípust választani, mint például a foltálló kerámiafesték, amely hosszú távon is hozzájárul a terek tisztaságának és rendezettségének megőrzéséhez.

A kerámiafestékek széles színválasztéka emellett lehetővé teszi, hogy a skandináv stílus színpalettájához tökéletesen illeszkedő árnyalatokat válasszunk a falak számára, legyen az türkiz, smaragdzöld vagy krémszín.

2. Válasszunk természetes anyagokat!

A fafelületekkel nemcsak természetközelibbé tehetjük lakásbelsőnket, hanem a dán „hygge”, azaz a meghittség érzését is felerősíthetjük. A jól megválasztott, esztétikus fabútorok mellett a fedetlenül hagyott fapadlók, illetve a mennyezeti faburkolatok is rendkívül jól passzolnak az olyan neutrális színekhez, mint a fehér vagy a szürke.

A fa mellett további organikus anyagból készült kiegészítőkkel is melegebbé, otthonosabbá tehetjük a teret: válasszunk pamutból vagy lenből készült párnákat és takarókat a kanapéra vagy az ágyra, vagy éppen len vagy pamut függönyöket, amelyek lágyan szűrik a fényt, és természetes eleganciát kölcsönöznek az ablakoknak!

3. Kerüljük a túlzsúfoltságot!

A skandináv stílusú enteriőrökben csínján kell bánnunk a kiegészítőkkel: a kevesebb több elve vezérelje a választásainkat, és tartsuk szem előtt a funkcionalitás és az esztétika egyensúlyát! Amikor kiválasztjuk a bútorokat és a dekorációs elemeket, figyeljünk arra, hogy azok ne csak dekoratívak, hanem hasznosak is legyenek a mindennapi életben!

Ne feledjük azonban, hogy a letisztultság nem azt jelenti, hogy az otthonunknak hidegnek vagy élettelennek kell lennie. Éppen ellenkezőleg: a megfelelően kiválasztott és elrendezett kiegészítők, mint például a kényelmes párnák, puha takarók és természetes textíliák, hozzájárulnak ahhoz, hogy otthonunk meleg és barátságos légkört árasszon magából.

4. Biztosítsunk kellő természetes fényt otthonunkban!

A meghittséget, melegséget árasztó otthonbelsőhöz elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű természetes fény biztosítása. Habár lakásunk alapadottságait megváltoztatni nem – vagy csak nagyobb átalakítás árán – tudjuk, törekedjünk arra, hogy lehetőségeink szerint minél több napfény jusson otthonunkba!

Ha például használunk sötétítőfüggönyöket, ezekből a fényzáró típusok helyett válasszuk a vékonyabb, világos színű, fényszűrő változatokat!

5. Ne feledkezzünk meg a praktikumról!

A skandináv dizájnban a rend és a funkcionalitás kiemelt fontossággal bír, ennek megfelelően a bútorok és a berendezési tárgyak gyakran kombinálják az esztétikumot és a praktikumot. Válasszunk olyan bútorokat és tárolókat, amelyek praktikus kialakításuk révén lehetővé teszik, hogy elkerüljük a rendetlenséget, de egyszersmind jól harmonizálnak a tér többi elemeivel!

6. Csempésszük be a természetet otthonunkba!

A természetes anyagok, mint a fabútorok, a természet inspirálta kisszobrok és egyéb dekorelemek vagy az organikus textilek mellett a szobanövények is fontos szerepet játszanak abban, hogy a becsempésszük a flóra és fauna szemet gyönyörködtető világát otthonunkba.

A hagyományos, kaspóban elhelyezett növények mellett a fából készült növényállványok vagy akár a mennyezetre erősíthető makramék is jól passzolnak a skandináv stílushoz.

7. Dobjuk fel a teret némi mintával, textúrával!

Bár a skandináv stílus az egyszerűségre és a letisztultságra törekszik, ez korántsem zárja ki, hogy egyes kiegészítőkön megjelenjenek visszafogottabb minták, textúrák.

Válasszunk olyan díszpárnákat, plédeket, takarókat, amelyeken geometriai formák, absztrakt textúrák, de akár direktebb minták – például stilizált növények – is megjelennek! Ezekkel az apró részletekkel nemcsak a túlzottan steril összhatást kerülhetjük el, de egyúttal segíthetnek személyre szabottabbá és egyedibbé tenni otthonunkat.

Ha a skandináv stílus szerint alakítjuk ki lakásunkat, azzal nemcsak letisztultabbá és otthonosabbá tehetjük, hanem egy olyan időtálló dizájnt alakíthatunk ki, amely az aktuális trendeken felül áll – ezzel pedig hosszú távon is korszerű és esztétikus életteret biztosíthatunk magunknak.

Kép forrása: 123rf.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: