Élet-Stílus

8 hétköznapi tárgy, ami hosszú távon rombolja közérzetünket

MillerKnoll

A modern kor embere megszokta, hogy a mindennapokban használati, berendezési és dísztárgyak tömkelege veszi körbe. Olyannyira természetesnek vesszük ezek jelenlétét, hogy gyakran bele sem gondolunk, hogy valóban szükségesek, vagy hasznosak-e, hovatovább: hogy nem ártanak-e esetleg a közérzetünknek, az egészségünknek.

A következőkben olyan hétköznapi kellékeket sorolunk fel, amelyek szinte minden háztartásban megtalálhatóak, pedig jobb lenne száműzni őket.

Egyes antibakteriális szappanok

Az antibakteriális szappanok különösen az elmúlt években kerültek előtérbe, hiszen azt ígérik, hogy megvédenek a különböző káros baktériumoktól, vírusoktól és egyéb kórokozóktól.

Az ilyen szerek azonban triklozoánt és a triklórkarbont tartalmaznak, amelyek az emberi szervezetbe jutva – akár a bőrön keresztül –, ott felhalmozódva káros hatásokat fejtenek ki.

Ugyan nem akut módon mérgezőek, de hosszú távon súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak: felboríthatják a hormonháztartást, például a pajzsmirigy–működést, de az izomműködést is károsíthatják

Nem megfelelő ülőalkalmatosságok

Napjaink nagy részét ülő, illetve fekvő helyzetben töltjük – különösen igaz ez azokra, akik valamilyen ülőmunkát végeznek. Emiatt nem mindegy, hogy milyen ülő- vagy fekvőalkalmatosságokat használunk. A rossz kialakítású székek, kanapék, vagy matracok ugyanis különböző egészségügyi problémákat okozhatnak, hiszen nem tartják egészséges pozícióban a testünket.

Emiatt rendszeresen jelentkezhet kínzó nyak-, derék- vagy hátfájás, esetleg bizsergés a karokban, vagy a lábakban, ami rányomhatja a bélyegét a mindennapjainkra. Mindezek miatt pedig gyakran tapasztalhatunk stresszt, feszültséget és rossz közérzetet is. Ezt megelőzendő fordítsunk figyelmet arra, hogy milyen bútorokat vásárolunk!

Például MillerKnoll kiváló minőségű termékei minden praktikus és esztétikus igényt kiszolgálnak, legyen szó ergonomikus székekről, vagy kanapéról.

Tapadásmentes edények

A különböző tapadásmentes serpenyők igen nagy népszerűségnek örvendenek, mivel a tisztításuk gyors és egyszerű, nincs szükség hosszas áztatásra, súrolásra. Mindennek viszont nagy ára van: az egészségünk. A politetrafluor-etilén – a bevonat, ami ezeket az edényeket tapadásmentessé teszi – ugyanis hevítéskor káros gázokat bocsát ki.

Ezek pedig hosszú távon ronthatják az egészségünket, közérzetünket, végső esetben idővel akár daganatos elváltozásokat is előidézhetnek.

Rosszul megválasztott világító egységek

Mint tudjuk, a különböző fények igen nagy hatással vannak ránk – az általános kedélyállapotunkra, de még az egészségünkre is. Nézzünk erre néhány példát!

Ha az otthonunk helyiségeit nem világítjuk meg kellőképpen, azaz félhomályban vagyunk, azzal beindítjuk a szervezetünk melatonin-termelését. Ettől pedig fáradtnak érezhetjük magunkat, de a hangulatunkra is negatív hatással lehet, levertséget okozhat. Ugyanakkor közismert tény, hogy a természetes fény pozitív hatással van a mentális és fizikai egészségre, ahogy az általános jóllétre is.

Az sem mindegy, hogy milyen típusú fénnyel világítunk: új kutatási eredmények arra mutatnak rá, hogy az intenzív LED-fénynek való kitettség hosszú távon káros lehet az emberi szem egészségére, visszafordíthatatlan károsodást idéz elő a retina sejtjeiben, így csökkenti az éleslátás képességét.

Válasszuk meg tehát körültekintően a fali, asztali, vagy egyéb fényforrásokat! Ebben az esetben sem érdemes a minőségen spórolni: például a MillerKnoll minden praktikus és esztétikus igényt kielégítő lámpái tökéletesek lehetnek az otthoni irodánkba, de más helyiségeket is képesek feldobni és szép fénnyel elárasztani.

Légfrissítők

Sokak számára gyakran használt hétköznapi eszköz a légfrissítő, amivel másodpercek alatt kellemes, otthonos illattal tölthetjük meg a helyiségeket. Ezek nagy része azonban káros toxinokat tartalmaz, amelyek így a lakásunk levegőjébe jutnak, onnan pedig a szervezetbe, ahol felhalmozódnak.

Ez különösen a gyerekekre veszélyes, de a felnőttekben is okozhat hormonális problémákat és veszélyt a reproduktív egészségre. Válasszunk természetes alapanyagokból készült típusokat, vagy készítsük el házilag  a saját illatosítónkat!

Televízió – a rossz helyiségben

Azt már régóta tudjuk, hogy a televíziókból, telefonokból, tabletekből és egyéb digitális eszközökből származó kék fény káros hatással lehet ránk, különösen azért, mert felboríthatja az alvási ciklusunkat. De azzal is tisztában vagyunk, hogy például a televízió akár kikapcsolt állapotban is negatív energiákat bocsáthat ki felénk?

Mivel a hálószoba a kikapcsolódás, a nyugodt és kellemes pihenés színtere, nem érdemes ebben a helyiségben kitenni magunkat ilyesminek.

Szárított virágok

A virágok és különböző zöld növények remek kiegészítői lehetnek az otthonunknak, de csak akkor, ha életben vannak. Az ősi kínai tudomány, a feng shui szerint a szárított – azaz halott – virágok elszívják az otthonunkból az életkedvet, így jobb ötlet azoktól megszabadulni.

Rosszul megválasztott művészeti alkotások

Az otthonunkban kiállított festmények és fotók fontos részét képezik a dekorációnak. Ám mivel ezeket nap mint nap látjuk, nem mindegy, hogy mit közvetítenek. Egyes színek, minták, hangulatok stresszt és negativitást sugározhatnak, amivel hatással lehetnek a kedélyállapotunkra, rossz közérzetet generálhatnak. Ezt is tartsuk szem előtt a választásaink során!

Kép forrása: 123rf.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: