Támogatott tartalom

A bicska története – Hogyan fejlődött és milyen a 2023-as kínálat?

bicska

A késekről általában mindenkinek valamilyen munka jut az eszébe, esetleg a konyha és az étkezés. Kivételt képez ez alól a magyar nemzet, hiszen mi először a bicskára gondolunk.

Habár nem feltétlenül magyar találmányról beszélünk, és a története évezredekre nyúlik vissza, ettől függetlenül a jelen kínálatában számos “magyarosított” változattal találkozhatunk. A következő cikkben tehát most erről a sajátos világról lesz szó.

A zsebkés igazi története

A bicska hosszú-hosszú évszázadok óta segíti mindennapjainkat, és mára mindenféle produktum elérhető. A Kések Ollók Webáruház tradicionális bicskái például gyűjteménybe illő darabok, és keresve sem találnánk jobbat. De most ugorjunk vissza egy kicsit az időben!

A zsebkés a török és kun világból érkezett el hozzánk, ugyanis egykor, az ősi Kárpát-medence népeinek kultúrájára és nyelve más népekre is erősen hatást gyakorolt. Nem csupán új szavakkal, de új eszközökkel egyaránt gazdagodhatott a magyar kultúra. A 19. századra pedig már a ma is ismert késtípusok, formák és megnevezések szintén elérték hazánkat.

Míg ma a kés elsődleges szerepe a konyhai alkalmazás, addig régen sokkal több volt ennél. Egy eszköz, ami társ volt a bajban, a pihenés, az étkezés és a munka alatt.

Milyen típusú termékekkel találkozhatunk?

A bicskának rengeteg típusa van, és ne tévesszen meg senkit a “mindenes” jellege, ugyanis fontos a rendeltetés szerinti használat.

A juhász bicska például egy cakli típusú vágóeszköz, aminek a végében kacorpenge helyezkedik el. Ennek feladata a juhok körmölése, ám az ilyen modern tervezésű késeket a kertészetben és a bőriparban egyaránt alkalmazzák.

A hegye felé lecsapott pengéjű, masszív zsebkés nem más, mint a maskara bicska, amely leginkább a munka során jöhet jól.

A fejesgörbe zsebkés hosszú és egyben görbe pengével rendelkezik. Ez a túrázás, a kültéri munka alatt egyaránt bevethető.

Beszerezhetünk még szalonnázóbicskát, aratóbicskát, farvillás és halas bicskát is. Sőt, bemutatunk egy igazán egyedi darabot is!

A tradicionális zsebkésről

A tradicionális bicskák kínálatában számos márka képviselteti magát: az Opinel, a Böker, az NN-Knives és még sorolhatnánk. Gyakorlatilag ebbe a kategóriába tartozik a maskara, a fejesgörbe és számos más típus is, ugyanis leginkább a formavilág teszi sajátossá a megjelenésüket.

Akadnak a piacon például bükkfa eszközök, szarvasagancs markolatú darabok is. A legjobb változatok erős rugóval és rozsdamentes pengével vannak ellátva, valamint általában a sárgaréz bakni szintén adott.

A bicskákat tehát az életünk minden területén hasznosíthatjuk, ezért úgy válasszunk, hogy talán egy életre vásárolunk. Gondoljuk át, milyen stílus, anyag és design áll hozzánk a legközelebb, és ez alapján adjuk le a rendelésünket!

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: