Támogatott tartalom

A bolti eladó, az értékesítés lelke

eladó

A legegyszerűbb, legkönnyebben elsajátítható munkák táborába sorolható a bolti eladó munkakör. Ezt a lehetőséget elég sokan választják, mivel így viszonylag alacsony végzettséggel is dolgozhatnak a kereskedelemben. De mivel jár ezen állás betöltése?

Természetesen eladóként számos feladatot kell elvégeznünk, szóval a következő néhány sorban most tisztázzuk, hogy pontosan melyek ezek.

Mit csinál a bolti eladó?

A bolti munka a kereskedelem egyik fő mozgatórugója és szinte nincs olyan vidék az országban, ahol ne lenne szükség ezen a területen a jó munkaerőre. Lássuk csak: itt található ruházati bolti eladó állás Egerben, de más környéken is nézelődhetünk, ha úgy tartja kedvünk.

Ebben a segítségünkre lehet az Egerállás felülete, amelyen sokféleképpen szűrhetjük meg a találatokat a keresés során.

Ha eldöntöttük, hogy bolti eladóként fogunk dolgozni, akkor nem árt tudni, hogy ez mivel jár:

  • Ő intézi a vevőkkel és az üzlettel kapcsolatos teendőket is.
  • Köszönti és útba igazítja a vásárlókat, informálják őket, kezeli a beérkező panaszokat, megoldást talál a problémás esetekre, illetve kiszolgálja a vevőket.
  • Az ő feladata még az áru kicsomagolása, rendszerezése, a pultok feltöltése, a raktározás, leltározás és a rakodás is.

Ez lényegében teljes felügyeletet és ügyintézést jelent, így nagyon sok múlik azon, hogyan végzi a munkáját.

Ki számít jó munkaerőnek a kereskedelemben?

A kereskedelemben nem elegendő annyi, hogy valaki ellátja a feladatát, ugyanis számos tulajdonsággal kell rendelkeznie annak, aki ezen a területen szeretne elhelyezkedni.

Fontos a megfelelő szakismeret, tehát ismerje meg a szolgáltatást, a termékeket. Legyen az eladó továbbá barátságos, kommunikatív, illetve napjainkban a türelem is elengedhetetlen ebben a szakmában.

Mivel az eladó az, aki a legszorosabb kapcsolatba kerül a vásárlókkal, rendkívül lényeges, hogy a megfelelő hangnemben beszéljen velük, ugyanis ez a vállalatról alkotott képet szintén nagymértékben befolyásolja.

Az eladó felelőssége

Senki ne gondolja azt továbbá, hogy egy eladónak nincs semmilyen felelőssége! Felügyelnie kell az áruk beérkezését és azok minőségét, mennyiségét. Ellenőrzi az árunyilvántartást, a tárolást, ugyanakkor a baleset-, munka-, tűzvédelmi, környezetvédelmi és minőségirányítási szabályok, higiéniai előírások betartásáért szintén felel.

A pénzforgalmi folyamatok, a vevőkkel való kapcsolattartás és a megfelelő eszközhasználat is a hatáskörébe tartozik. Mivel ő tartózkodik az üzlethelyiségben, nagyon ébernek kell lennie.

Kicsit sem túlzás azt mondani, hogy az eladó a kereskedelem lelke, főleg akkor igaz ez, ha egy kisboltot, magánvállalkozást felügyel.

Az eladók élete sem annyira egyszerű, mint amennyire elsőre tűnik, azonban egy kis figyelemmel könnyen beletanulhatunk a szakmába.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: