Hobbikertész

A császárfa hátránya és előnye – Megéri ültetni?

császárfa

A kerttulajdonosok körében gyakran felmerül a kérdés, hogy milyen gyorsan növekvő fát érdemes ültetni a kertbe, ami néhány éven belül árnyékot ad, szépen díszít és a gondozása sem túl nehéz. Ha elkezdünk ilyen fa fajok után kutatni az interneten, akkor nagyon hamar a császárfánál köthetünk ki.

Egy időben hatalmas felhajtás övezte ezt a díszfát, több helyen egyenesen csodafának kiáltották ki, a hirdetések pedig többnyire csak az előnyeit hangsúlyozták, míg a negatívumokról egy szót sem ejtettek.

Cikkünkben igyekszünk teljes képet adni a császárfa ültetésének előnyeiről és hátrányairól, valamint bemutatjuk az alapvető igényeit, gondozási tudnivalóit is, hogy megkönnyítsük a döntést.

Mit érdemes tudni a császárfáról?

A császárfa (Paulownia tomentosa) kifejlett korában kb. 10-20 méteres magasságot elérő, széles lombkoronájú fa, mely Kínában őshonos, Európába Japánon keresztül jutott el, nevét Anna Pavlovna Romanováról kapta.

Eredeti élőhelyén a talajpusztulás elleni védekezés miatt telepítik, jelentős a szerepe az erdőművelésben, fáját pedig épületekhez és tüzelőként is hasznosítják. Hazánkban jellemzően díszfaként ültetik nagyobb parkokba, a Budai Arborétumban, valamint a Gellért-hegyen is találkozhatunk vele és természetesen megtalálható a kertekben is.

A császárfa egy impozáns megjelenésű díszfa, melynek kékeslila virágai a lombfakadás előtt nyílnak, virágzását 8-10 éves korától kezdődően csodálhatjuk meg. Termést is hoz, ez eleinte zöldes színű, később bebarnul, szépsége szoliterként ültetve érvényesül igazán.

A császárfa jó ellenálló képességű díszfa, mely elviseli az átmeneti szárazságot, valamint a városok szennyezett levegőjét és kedvezőtlen klímáját is. Meleg és fényigényes növény, mely napos, világos fekvésben fejlődik a legszebben.

A talaj típusára nem különösebben kényes, a tápanyagban gazdag talajokat kimondottan kedveli. Fontos megemlíteni, hogy a talaj tápanyagkészletét és nedvességét maradéktalanul felhasználja a növekedéshez.

A számára kedvező helyen gyorsan fejlődik, akár 2 métert is nőhet évente, azonban fiatalon még érzékeny a fagyokra, mely visszavetheti gyors növekedését. A fiatal példányokat télen érdemes takarással óvni. Szaporítani gyökérdugvánnyal vagy magvetéssel tudjuk.

A császárfa ültetésének előnyei és hátrányai

A császárfa ültetésének előnyei és hátrányai lényegben a növény környezeti igényeire és jó ellenálló képességére vezethetők vissza. Legismertebb és leginkább hangsúlyozott pozitív tulajdonsága, hogy gyorsan növekszik, ami valóban igaz, ehhez azonban teljesülnie kell több feltételnek is.

A gyors növekedéshez rengeteg vízre és tápanyagra van szükség, emiatt a császárfa erősen igénybe veszi a talajt, igazi talajzsaroló növény. Az idősebb példányok ugyan jó szárazságtűrő képességgel rendelkeznek, a fiatal növények azonban sok vizet igényelnek a fejlődéshez.

Ha császárfát ültettünk a kertbe, érdemes alatta hagyni a lehullott lombot, mivel ez tápanyaggal látja el a növényt. Ahogy korábban már utaltunk rá, a rendkívüli növekedésnek a fagyok is gátat szabhatnak, ezért mindenképp foglalkozni kell a fiatalabb növények téliesítésével, az idősebb fák már ellenállnak a fagyoknak.

Ha csak az a cél, hogy egy gyorsan növő fát ültessünk a kertbe, akkor vegyük figyelembe azt is, hogy a császárfa bár rendkívül szép, de hazánkban tájidegen. A hazai kertekbe jobban illeszkedő, hagyományos fa fajok között is találunk olyanokat, melyek gyorsan növekednek, érdemes ezekkel is megismerkedni, mielőtt döntünk.

A császárfa másik jól ismert pozitív tulajdonsága a kiváló alkalmazkodó képesség, ez elsőre nagyon jól hangzik, azonban egyes országokban, például Japánban és az USA-ban, azokon a területeken ahol tömegesen telepítették, kiszorította az őshonos fajokat.

Magyarországon természetesen ettől még nem kell tartanunk, azonban érdemes átgondolni, hogy megéri-e tömegesen is ültetni.

A császárfával kapcsolatban előnyként szokás még kiemelni, hogy segíthet a talajerózió elleni küzdelemben, ültethető porcsapdaként, fája kiváló tüzelőanyag, valamint elsőrangú az oxigéntermelésben és szennyezőanyag megkötésben is.

Az előbb felsorolt pozitívumok valóban igazak, azonban ezek elsősorban a különféle hibridekre jellemzők és nem a dísznövényként ültetett alapfajra.

Minden előnyt és hátrányt mérlegelve elmondhatjuk, hogy a császárfa egy tényleg figyelemre méltó adottságú fa, azonban nem csak a hirdetések által hangsúlyozott pozitív tulajdonságokkal rendelkezik, hanem néhány negatívummal is szembesülhetünk, ha utánajárás nélkül ültetjük a kertbe.

Kép forrása: Pixabay.com

Még több cikk a rovatból: