Támogatott tartalom

A fizikai munka előnyei és hátrányai

fizikai munka

A szellemi aktivitást igénylő munkakörök mellett a fizikai munkáknak is fontos szerep jut. Cikkünkben utánajártunk annak, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak az utóbbinak. Ezeket érdemes alaposan végiggondolni az állásra való jelentkezést megelőzően.

Veszprémi ajánlatok erre a linkre kattintva érhetőek el: https://veszpremallas.hu/allasok/betanitott-fizikai-munka. Érdemes ellátogatni az oldalra aktuális lehetőségekért. Most pedig nézzük meg az előnyöket és a hátrányokat.

Milyen hátrányai vannak a fizikai munkának?

Elsősorban az egészségre gyakorolt negatív hatást kell megemlíteni, hiszen hosszú távon nincs jó hatással az ízületekre és a szívre. Nem szabad egy kalap alá venni a szabadidős sporttevékenység során tapasztalt megterheléssel, hiszen más-más élettani hatásokkal jár a kettő.

A fizikai munkát végzőknek emiatt érdemes néhány dologra feltétlenül odafigyelniük, hogy megőrizhessék az egészségüket. A munkavégzés előtt mindenképpen kerüljön sor átmozgatásra.

Fontos figyelni arra, hogy a törzs egyenes legyen, a testsúly pedig egyenletesen legyen elosztva a lábakon. A nehezebb tárgyak emelésekor pedig annak van nagy jelentősége, hogy a derék és a törzs egyenes maradjon.

Milyen előnyei vannak a fizikai munkának?

Az egyik pozitívuma a fizikai munkának, hogy kézzelfogható eredménye van. További előnye, hogy nem igényel magas fokú végzettséget, mint jó néhány szellemi munkakör. Bizonyos esetekben, például a kisegítő munkák és a betanított munkák esetében az alapfokú végzettség is elegendő.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem érdemes továbbtanulni, hiszen jobb fizetést lehet elérni, ha megvan a szakmai képesítés. Ráadásul sok olyan területen van munkaerőhiány, ahol szakmai végzettséggel lehet elhelyezkedni.

Ilyen például a vendéglátás, hiszen a járványhelyzet idején ezen a területen sokan elvesztették az állásukat, és a gazdaság újraindítása után már nem tértek vissza erre a területre. Hasonló a helyzet az építőiparban is, hatalmas a hiány ácsokból, villanyszerelőkből és kőművesekből.

Egyfajta szabadságérzetet biztosít a fizikai munkavégzés

Sok fizikai munkával járó munka nemcsak hazánkban, hanem az egész világon hiányszakmának számít napjainkban. Szóval akik rendelkeznek megfelelő képesítéssel, gondolkodhatnak külföldi munkavégzésben is. Kőművesekre, festőkre, villanyszerelőkre, ácsokra és autószerelőkre mindenhol szükség van.

A fizikai munka előnyei közül nem szabad kihagyni azt sem, hogy egyfajta szabadságérzetet biztosít. Ugyanis sokan nem tudják elképzelni, hogy 8-9 órát üljenek egy irodában, monitor előtt. Inkább végeznek fizikai aktivitást munkaidejükben.

Számukra kiváló lehetőséget nyújtanak a fizikai munkával járó pozíciók. A megfelelő lehetőség kiválasztásakor és az önéletrajz elkészítésekor körültekintőnek kell lenni, az állásinterjún pedig felkészültnek a siker érdekében.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: