Lakberendezés

A függönyök elbújtatnak a kíváncsi tekintetek elől

függöny

A természetes fény csodálatos, de ha azon kapja magát, hogy a déli napsütésben hunyorogva nézi a számítógépét, vagy hosszan tartó és kellemetlen szemkontaktusba kerül másokkal a földszinti lakásból kinézve, akkor itt az ideje, hogy a „védelmet” függönyökkel biztosítsa.

Szerencsére ezek telepítése egy gyorsabb és olcsóbb lakásfelújítási projekt; további kellékként mindössze egy fúróra és a függönyrúdra lesz hozzá szüksége (bár egyes stílusokhoz horgokra is szükség van a függönyrúdra akasztásukhoz). Ez a kiegészítő a megfizethető luxus, mellyel megőrizhetjük otthonunk magánszféráját.

Függönyválasztási szempontok

Anyag: függöny vásárlásakor válasszon olyan anyagot, amelyik tetszik – olyat, amely nappal és éjszaka is jól mutat, közelről és távolról, oldalra összecsukva vagy összehúzva is.

Mindenféle anyagból készül függöny, de a legelterjedtebbek a szép felületű szőttek, mint a pamut, a len, a selyem és a bársony, melyek elég masszívak ahhoz, hogy megtartsák a formájukat, de nem olyan nehezek, hogy megereszkedjenek vagy lelógjanak.

Szintetikus textíliákat, például poliésztert is használnak fényzáró sötétítő függönyökhöz, amelyek általában merevebb sziluettűek.

Ezek a függönyök a legmodernebb dizájnnal készültek. Minőségi varrással és kifogástalan minőségű anyagokból, hogy maximálisan óvják magánéletünket.

Ha a függönyök nagy forgalmú helyen lógnak, ahol sok port vagy szennyeződést szívnak magukba, előfordulhat, hogy időnként le kell vennie őket a tisztításhoz. Ha ez a helyzet, fontolja meg gépben mosható anyag, például pamut vásárlását – egyes szövetek, például a len és a selyem csak szárazon tisztíthatók. Ha a ráncokat próbálja eltüntetni, vagy enyhe tisztítást szeretne végezni, gyorsan át is hajthatja rajta a ruhagőzölőt, miközben a függönyök még mindig a rúdon lógnak.

Átlátszatlanság: Az ablakfüggönyök az áttetsző, szélfútta olasz villagéztől a fény- és hőzárásra optimalizált nehéz szövetekig terjednek. A megfelelő átlátszatlanság kiválasztása személyes igény kérdése – attól függően, hogy erős fényt szeretne-e beengedni, a magánéletét szeretné-e óvni, vagy az alvását biztosítaná a napnál fényesebben világító utcai lámpával szemben.

A függönyöket áttetsző, félig áttetsző (nem átlátszó, de elegendő fényt enged át ahhoz, hogy az adott helyiség világos legyen), átlátszatlan és sötétítő kategóriákba soroljuk – ez utóbbi gyakran a hőt is visszaveri.

A sötétítőfüggönyöket többnyire hálószobákban, óvodákban, házimozizás közben, vagy minden olyan területen használják, ahol korlátozni kívánják a napsugárzásnak való kitettséget. Az interneten található sötétítőfüggönyök többsége különböző kivitelben és árnyalatban kapható.

Ha szeretné kiválasztani függönye ideális színét, ehhez feltétlenül vegye figyelembe szobája megjelenését. Például, ha a szürke és fehér színvilágot részesíti előnyben, akkor teljesen értelmetlen lenne zöld vagy piros sötétítőfüggöny mellett dönteni. Ehelyett olyan sötétítőfüggönyt válasszon, amely illik a szobabútor színéhez.

Hossz: Fontos a függönyök hossza is, hiszen nem mindegy, hogy néznek ki, illetve milyen tárgyakra lógnak rá. Alternatív megoldásként, ha le kell rövidítenie a függönyöket, hogy elférjenek a párkány, konzol vagy radiátor felett, akkor meglehetősen egyszerűen beszegheti őket a varrógépen, vagy segítséget kérhet szakembertől is.

Fejléc: A függöny felső része, ahol az anyag a függönyrúddal és a karnissal találkozik. Stílusa a függöny kialakításától függ, és meghatározza a függöny felakasztásának módját.

Rengeteg stílus létezik, és a listán szereplő sok elem többféleképpen akasztható. Általában a függönyöket vagy közvetlenül a függönyrúdra akasztják rúdzsebekkel, hurkokkal vagy gyűrűkkel, vagy enyhén aláakasztják kötőelemek, függönykampók vagy drapériatűk segítségével.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: