Támogatott tartalom

A hűtőszekrény és a hűtővitrin helyes tisztítása

hűtő

A háztartásokban leggyakrabban használt konyhai készülékek közé tartozik a hűtőszekrény és a fagyasztógép, közismertebb nevén a mélyhűtő vagy láda. Ahhoz, hogy sokáig élvezhessük ezeknek a gépeknek az előnyeit, tisztán és higiénikusan kell tartani azokat.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mire érdemes ügyelni, valamint eláruljuk, hogy miért előnyös a hűtővitrin vásárlása webshopból.

Mivel érdemes tisztítani a hűtőt?

A külső felületek tisztítására karcmentes tisztítószert, esetleg fertőtlenítőt lehet használni, az erős szennyeződések esetén a legjobb viszont a mosogatószer, a zsíroldó ugyanis kikezdi a burkolat felső rétegét, ezért azzal vigyázni kell.

Milyen gyakran kell ezzel foglalkozni?

Hogy milyen gyakran tisztítsuk ki a hűtőnket, az a használattól is függ, de a szagok és a penészedés elkerülése végett, legalább havonta célszerű egy kisebb tisztítást elvégezni tisztítószerrel vagy szódabikarbónás meleg vízzel.

Hogyan csináljuk és mire figyeljünk?

Ilyenkor ürítsük ki a hűtőszekrényt, dobjuk ki a lejárt szavatosságú és romlott ételeket. A kivehető részeket távolítsuk el, és mossuk tisztára. A belső felületeket nedves, majd száraz ruhával töröljük át.

A kifolyó víz felfogására tegyünk egy vastag törölközőt a hűtőszekrény aljára. Ha megszáradtak az alkatrészek, rakjuk vissza azokat a helyükre. Ügyeljünk arra, ha a vásárlás után, amikor a bepakolunk, a csomagolóanyagok ne érjenek a berendezés falához, így a levegő jobban körbe tud járni.

Ne hagyjuk a berakott élelmiszereket fedetlenül, igyekezzünk áttekinthetően elpakolni, hogy lássuk azt, milyen élelmiszer van benne. A kellemetlen szagok ellen tegyünk egy kis edénybe szódabikarbónát vagy ecetet a hűtőtérbe.

A fagyasztó tisztítása

Fagyasztógép tisztítására elég évente pár alkalommal időt szánni, ha kevesebb benne az élelmiszer, akkor célszerű elvégezni a tisztítást.

Ürítsük ki a fagyasztót, a tisztítás idejére tegyük jégakkukra az összes élelmiszert. A jég leolvadásának elősegítésére tegyünk egy edény forró vizet a fagyasztógépbe, majd csukjuk be az ajtaját. Rövid idő múlva a pára elkezdi megolvasztani a jeget. Ezt a réteget műanyag lapát segítségével könnyen eltávolíthatjuk, amit pedig még nem tudunk kiszedni, azzal várunk amíg az is kiolvad annyira, hogy eltávolíthatóvá válik.

Ha a jeget kiszedtük, akkor enyhe mosószeres vagy ecetes meleg vízzel mossuk át a belső részt, majd töröljük át száraz ruhával. Kapcsoljuk vissza az áramtalanított gépet a rendszerbe és ha a megfelelő hőmérsékletre hűlt, akkor pakoljuk vissza az élelmiszereket.

Mi van akkor, ha hosszú időre megyünk el otthonról?

Ha hosszabb időre elhagyjuk a házat, akkor a hűtőszekrény tartalmát átnézve, dobjuk ki azokat az élelmiszereket, amik lejárnak. Ha még használható, adjuk a szomszédnak a megkezdett ételeket és italokat, nézzük át a lejárati időpontokat.

Ha nincs semmi olyan élelmiszer ami feltétlenül hűtésre szorul, akkor kapcsoljuk ki a hűtőszekrényt, a penész és a szag elkerülésére érdekben pedig hagyjuk nyitva az ajtaját.

Abban az esetben ha javíthatatlanná válik a hűtőszekrényünk és újat szeretnénk vásárolni, megtehetjük azt az Anvalor webáruházból megrendelve, ahol a nagy választékból biztosan ki tudjuk választani a nekünk való méretűt.

Összegezve: Elmondható tehát, hogy a hűtőszekrény és a fagyasztógép is törődést kíván időnként, bár a mai gépek már jóval kevesebbet, mint a régebbi típusok.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: