Támogatott tartalom

A járdalap, a térkő és az őket összefogó szegélykő szerepe a kertben

térkő ötlet

Amikor kültéri burkolásra kerül a sor, általában két opció merül fel: járdalap vagy térkő. Sokan keverik a kettőt, hiszen kinézetükben, illetve funkciójukban is nagyon hasonló anyagokról van szó — ám van egy-két lényeges eltérés közöttük, amikkel célszerű tisztában lenni.

A különbségek mellett azonban a hasonlóságukról is érdemes szót ejteni, hiszen ahogy majd látni fogjuk, létezik egy „kiegészítőjük”, amire szinte mindig, minden esetben szükségünk lesz ahhoz, hogy igazán esztétikus, hasznos, a funkciójukat tökéletesen ellátó burkolatot rakjunk le otthonunk külterére.

Következzenek tehát a járdalap és a térkő közötti legnagyobb különbségek, hasonlóságok — és a kiegészítő elem, ami átvitt értelemben, illetve szó szerint is összetartja őket: a szegélykő.

Járdalap vagy térkő? Szegélykő!

A járdalapot és a térkövet több tulajdonság alapján is megkülönböztetik a burkolat gyártó cégek. A legalapvetőbb különbséget a méretük jelenti, a járdalap ugyanis jóval nagyobb, mint a térkő — általában 40×40 centiméteres vagy nagyobb. A térkő ebből kifolyólag a 40×40 centiméter alatti térburkoló elemeket jelenti.

A méretüknél azonban jóval fontosabb a vastagságuk, hiszen a vastagságuk adja meg, hogy pontosan mekkora teherbírással fognak rendelkezni, ezáltal milyen funkciót tudnak betölteni a kert, terasz vagy autóbeálló burkolataként.

Amikor a térburkolót kizárólag gyalog szeretnénk használni, akkor elég (sőt, sok esetben jobb megoldás) lehet a járdalap, hiszen ahogy a neve is sugallja, ez az építőelem főleg az emberi testtömeg elbírására lett kifejlesztve — általában 4 centiméteres vastagsággal gyártják.

Ezzel szemben a térkő 6 vagy akár 8 centiméter vastag is lehet attól függően, hogy milyen teherbírással kell rendelkeznie. Lakossági felhasználásra főleg az előbbi méretet javasolt használni, de ha forgalmas utak vagy beállók burkolataként szeretnénk használni, ahol például kamionok is rendszeresen áthaladnak, akkor érdemes a nagyobb, 8 centiméteres változatot választani.

Az azonban világosan látszik, hogy bármelyik méretet is választjuk, az emberi testtömeg elbírása nem fog neki gondot okozni. Ahhoz azonban, hogy ez hosszú távon, extrém időjárási körülmények között és akár fokozott terhelés alatt is így maradjon, nem elég az anyag vastagsága — egy keretre is szükség lesz. Ezt a funkciót látja el a szegélykő!

Anyagát tekintve hasonló — sőt, általában ugyanaz —, mint a járdalap és a térkő, ám mivel rendszerint lebetonozzák (pontosabban betonágyba fektetik), ezért szilárd keretet ad a lerakott burkolatnak, így az nem tud szétcsúszni szinte semmitől, hiába van kitéve az időjárás, a járművek vagy bármely más külső tényező viszontagságainak.

Ahhoz azonban, hogy ne csak hasznos, de esztétikus is legyen a burkolat, nem elég a szegélykő — figyelnünk kell a különböző kötésmintákra, azaz lerakási módokra is!

térkő lerakás
Kép forrása: Koviterko.hu

Teljesen más képet fog mutatni ugyanis egy halszálka-, egy futósoros- vagy egy parkettakötés — ráadásul a burkolat teherbírására is jelentős hatással lesz. Minél tartósabb ugyanis a kötésszerkezet, annál kisebb az esélye a járdalapok vagy térkövek szétcsúszásának.

A járdalap és térkő közötti döntést tehát az fogja meghatározni, hogy: 

  • Milyen funkciót fognak betölteni?
  • Milyen vizuális élményt, hangulatot szeretnénk kialakítani?
  • Hogyan, kivel szeretnénk lerakni vagy lerakatni?

Gyalogos forgalomhoz nyugodtan választhatunk járdalapot, nagyobb teherbíráshoz azonban térkövet javasolt vásárolni.

Amire azonban szinte mindig, minden esetben szükség lesz — függetlenül attól, hogy melyiket választjuk —, az nem más, mint a szegélykő!

Képek forrása: Koviterko.hu

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: