Élet-Stílus

A kutya megbetegedése Cushing-kórban

kutya

A kutyák esetében is találkozhatunk olyan tünetegyüttessel, amelyek egy endokrin betegségre, a Cushing-kórra utalnak. Fontos, hogy minden esetben, ha felmerül a gyanú arra vonatkozólag, hogy a kutya nem egészséges, mindig keressük fel az állatorvosi rendelőt, ahol további vizsgálatokkal igyekeznek kideríteni a betegség okát.

Cikkünkben bemutatjuk ezt a betegséget, ha pedig a felsorolt tünetek esetleg ismerősek lennének, akkor mindenképpen érdemes ebbe az irányba tovább menni.

Gyógyítható-e ez a betegség?

Megfelelő gyógyszerekkel sokat lehet javítani a kutya életminőségén, emellett pedig érdemes beiktatni az étrendbe a BioZoo.hu által kínált gyógynövények kutyáknak készült termékeit. Esetleges műtét vagy egyéb terápia is szóba jöhet, attól függően, hogy mely szerv okozza a problémát, azonban először nézzük meg, hogy milyen tünetek esetén érdemes gyanakodni a Cushing-kórra!

A Cushing-kór tünetei

Ha a kutya feltűnően sokat iszik és pisil, túlságosan mohón eszik, mindig éhes, kedvetlen, túlzottan liheg vagy a hasa megereszkedik, akkor mindenképpen érdemes kivizsgáltatni. A Cushing-kórra nagyon jellemzőek a bőrtünetek is, kihullik a szőr, elvékonyodik a bőr és hámlik, esetleg még kemény, meszes gócok is létrejöhetnek rajta.

Mi játszódik le a betegben?

A mellékvese állítja elő a vérben található kortizolt, ami stresszes helyzetekben szükséges, hiszen hatására a vérben glükóz szabadul fel, ami az izmoknak segít a mozgásban, vagyis a menekülési helyzetben. Ezután azonban a kortizol szintjének normalizálódnia kell.

Cushing-kór esetében a mellékvese túlzott kortizoltermelése következtében a kortizol szintje a vérben megnő és folyamatosan abnormális szinten van, ami károsítja az anyagcserét és a szervek működését.

Miért alakul ki ez a probléma?

A mellékvesét az agyalapi mirigy szabályozza, innen érkezik az utasítás a kortizoltermelésre. Ha az agyalapi mirigyen daganat található, akkor ez a jelzés folyamatossá válhat, de maga a mellékvese is lehet daganatos. A szervi okokon kívül bizonyos gyógyszerek is okozhatnak magas kortizolszintet, ez utóbbi esetben a probléma könnyebben orvosolható.

A diagnózis felállítása

Az orvos több vizsgálatot fog elvégezni a kutyán, vért vesz, teszteket készít és ultrahanggal is megnézi. Ha az összes paraméter Cushing-kórra utal, akkor felállítja a diagnózist.

A kezelés lehetőségei

Daganatos betegség esetén az agyalapi mirigy vagy mellékvese operációja nehezen kivitelezhető, ezért főleg gyógyszeres kezeléssel és sugárterápiával lehet próbálkozni, emellett pedig folyamatosan csökkenteni kell a kortizolszintet.

A gyógyszerek mellett érdemes átállni az otthon főzött ételekre, valamint étrend-kiegészítőket adni neki. A kurkuma, a bogáncs, a bojtorján, a gyógynövénykeverékek, a probiotikumok vagy a lazacolaj enyhítheti a tüneteket és az állat megfelelő állapota megőrizhető.

Ha szokatlan tüneteket észlelsz kedvencednél, akkor mindenképpen kezdd el a kivizsgálását, hiszen a biztos diagnózis ismeretében a kutya állapota javítható!

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: