Építkezés-Felújítás

A magyar háztartások nagy része még mindig árérzékeny

kazán

Lassú folyamat az átállás

Otthonunk kényelme vagy környezetvédelem? Választanunk kell?

Minden szempontot számba véve egyértelműen látszik, hogy az energiahatékonyság javítása és a környezetbarátabb, megújuló energiaforrások bevezetése és egyre nagyobb arányú alkalmazása elkerülhetetlen.

Ugyan a jelenlegi energiaválság okozta helyzetben némileg háttérbe szorulhat egy időre minden klímavédelmi szempont, mégis érdemes hosszabb távon gondolkodni.

A földgázról való leválási szándék egyre nyilvánvalóbb, azonban ez egy rendkívül hosszú folyamatnak bizonyul. A gázkazánok iránti kereslet némileg csökkent az elmúlt időszakban, viszont továbbra is jelentős azon háztartások száma, ahol jelenleg is gázzal fűtenek vagy állítanak elő melegvizet.

Sőt, számos háztartásban egy készülékkel, úgynevezett kombi gázkazánnal biztosítják e két fontos területet, ami még tovább nehezítheti az alternatívák alkalmazását.

A zöld szempont tehát egyelőre másodlagos, azonban érezhető, hogy nagyobb szabadságot nyújt.

Kedvező költség az első szempont?

kazán
Kép forrása: Pixabay.com

A különféle gázkazánok alkalmazása ráadásul nem csupán működtetését, de bekerülési költségét tekintve is kedvező megoldásnak számítanak, ráadásul a kezelhetőségük és esetleges szervizelésük is kiszámíthatóbbnak bizonyulhat.

A meghibásodás inkább az idősebb, 10 év feletti készülékeket érinti, a nagyobb volumenű javításoknál viszont érdemes lehet elgondolkodni a teljes rendszer cseréjében és más típusra való átállásban is.

Ráadásul szót kell ejteni az úgynevezett kombi gázkazánokról is. A kombinált vagy kombi kazán egyesíti a vízmelegítés funkcióját és biztosítja a központi fűtést. A kombinált kazán különbözik a hagyományos kazánoktól abban, hogy a kombinált kazánhoz nincs szükség forró vagy hideg víz tároló egységre, tehát a beszerelése és elhelyezése egyaránt könnyű.

Bár a kombinált kazán igény szerint, a felhasználás során melegíti a vizet, a kazánnak továbbra is jelentős vízellátásra van szüksége az ellátáshoz. Ha egynél több ember használja otthon a különböző csapokat, a víznyomás csökken.

És bár elsőre úgy tűnhet, nem csak pénztárca- és helybarát a kombi kazán, nem lehetünk biztosak abban, hogy környezetvédelmi szempontokat is figyelembevéve nem lenne kedvezőbb választás.

Ahogyan a legtöbb nagy beruházást igénylő kérdésben, így a fűtés- és melegvíz ellátásunkkal kapcsolatos dilemmánknál is érdemes lehet szakértő segítséget kérni.

A különféle kazánokat is értékesítő szakboltok (és internetes áruházak) általában megfelelő szakértői tanácsokkal segíthetnek szempontjainkat figyelembe véve, alaposan kikérdezve minket.

Képek forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: