rövid ujjú férfi póló

A póló népszerűségét annak köszönheti, hogy egyszerre sokoldalú és mégis egyszerű, kényelmes viselet. Nemtől és kortól függetlenül bárki hordhatja. A sportos és kényelmes megjelenés mellett számtalan változatban találkozhatunk vele, legyen az egyszerű, letisztult minta vagy élénk színű és feltűnő grafikájú.

A pólók sokféle stílushoz passzolnak, és továbbra is az egyediség kifejezésének fontos eszközei maradtak. Nem véletlen, hogy a póló a mai napig ruhatárunk megunhatatlan darabja.

A póló eredete

Mint a legtöbb ruhadarabnak, amelyet praktikusságáért szeretünk, köze van a hadsereghez. Nincs ez másképp a pólóval sem, amit először a 19. századi angol és francia katonák kezdtek el viselni alsóneműként. Viselésük kényelmes és komfortos volt a katonák számára, még a melegebb időjárásban is.

Mai formáját, az első és második világháború alatt nyerte el. Az amerikai tengerészek közül sokan viseltek könnyű, pamut alapú alsóneműket, aláöltözeteket, amelyek hasonlítottak a mai pólókhoz. Ezeket az egyszerű, rövid ujjú felsőket „T-shirts”-nek nevezték, mivel azok alakja hasonlított a „T” betűre.

A póló elnevezés pedig a brit oldalról eredeztethető, ahol először szintén a tengerészek, majd pedig a sportolók körében terjedt el ez a népszerű viselet, elsősorban a polo játékosok között.

A második világháború után a rövid ujjú pólók már a civil ruhatárba is beköltöztek. Az 1950-es években a filmek és a popkultúra is hozzájárultak a pólók elterjedéséhez. Marlon Brando a „A vágy villamosa” című filmben viselt pólója például hatalmas hatással volt a ruhadarab pozicionálására a férfi ruhatárban.

Az 1960-as és 1970-es években a pólók egyre inkább a hippi mozgalom és a popkultúra fontos részévé váltak. Ekkor kezdtek megjelenni különféle feliratok, minták és grafikák a pólókon, amelyek politikai és kulturális üzeneteket hordoztak. A 1980-as években pedig a sportokhoz és szabadidős tevékenységekhez kapcsolódóan a logók és emblémák lettek népszerű motívumok.

Mikor melyiket: galléros, kerek vagy V-nyakú póló?

A galléros pólók, gyakran ismertek polo pólóként. Hagyományosabb és elegánsabb megjelenést kölcsönöznek. A galléros póló alkalmas kicsit elegánsabb eseményekre, mint például kevésbé formális üzleti találkozók, vacsora vagy akár munkába is. Emellett sportosabb eseményekre is megfelelő lehet, mint a vitorlázás vagy egy kerti party.

A kerek nyakú pólók a leggyakoribbak és a legváltozatosabb stílusúak. A kerek nyak kényelmes és lazább megjelenést kölcsönöz, ugyanakkor a megfelelő kiegészítőkkel vagy rétegezéssel párosítva, mint egy sport zakó vagy kardigán, máris elegánsabbá tehetjük az össszképpel.

A színekkel és mintákkal viszont érdemes óvatosan bánni. Az egyszínű darabok jól működhetnek irodai környezetben, míg a mintás, feliratos változatok inkább a laza stílust képviselik, mint egy fesztivál vagy a nyaralás.

mintás férfi póló
Kép forrása: 123rf.com

A V-nyakú pólók hosszabbított nyakkivágással rendelkeznek, és általában merészebb és elegánsabb megjelenést kölcsönöznek. A V-nyak a felsőtestet nyújtja és a nyak területére összpontosítja a figyelmet.

Anyag és színválasztás szempontjából a pólók többsége pamut anyagból készül, mivel ez puha, kellemes érzés viselni és jó légáteresztő képességű is. Gyűrődés szempontjából a tiszta pamut a legjobban gyűrődő, ezért ezt mindig át kell vasalni mielőtt felvennénk.

Színben a fehér, fekete és szürke számítanak a basic ruhatár alapjainak is. Ezek mindig népszerűek, mivel könnyedén kombinálhatjuk őket más ruhadarabokkal. Az élénk színek és minták viszont a nyári hónapokban kifejezetten üdítőek lehetnek. Ha pedig igazán egyedi pólóra vágyunk, akkor már saját magunk is tervezhetünk mintát, amit aztán néhány óra alatt rányomhatunk a kiválasztott alapra.

Vegyünk példát a sztárokról! Póló inspirációk híres férfiaktól

Robert Redford és a V nyakú póló

Ha szeretnénk kiemelni a felsőtestet, akkor válasszuk a V-nyakú pólót. Az egyszerű, letisztult megjelenést ellensúlyozhatjuk egy hosszabb, vékony lánccal.

Elegáns nadrággal, akárcsak Stanley Kowalski

A fehér póló – elegáns nadrág és bőr cipő párosítást Stanley Kowalski szerepében, Marlon Brando tette híressé “A vágy villamosa” című filmben. Eredetileg az ing alatt viselte a pólót, az ’50-es évek stílusában, és csak otthon engedte meg magának ezt a fajta lazaságot Mr. Kowalski. Mindenesetre a stílus összeállítás hamar terjedt a film hatására.

Lázadó lazaság James Dean módra

Farmer és egyszerű kerek nyakú, fehér póló. A szettet pedig egy hangsúlyos kabáttal egészítsük ki. Évszaktól függően választhatunk bomberdzsekit vagy bőrdzsekit, esetleg egy vékony rövid kabátot.

Örök rosszfiúsan, mint Steve McQueen

Nyers modor és lazaság. Az egyszerű póló és farmer összeállítást egészítsük ki egy fehér sportcipővel. Ha szeretnénk egy kicsit feldobni, válasszunk színes, mintás pólót vagy egy színes sneakerst. Arra azonban ügyeljünk, hogy vagy a póló, vagy a cipő legyen hangsúlyos, a kettő együtt már üti a laza stílust.

Képek forrása: 123rf.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: