Támogatott tartalom

A minőségi munkavégzés csak biztonságban érhető el

munkavédelem

Az utóbbi évtizedekben igencsak megváltoztak a munkavállalói szokások, míg régebben a pénz, a fizetés nagysága volt az elsődleges szempont a munkavállalásnál, ma már az is egyre inkább fontossá válik, hogy az ember jól is érezze magát a munkahelyén.

Az előrelépési és tanulási lehetőség, az inspiráló és motiváló közeg mellett azonban olyan alapvető dolgokra is érdemes hangsúlyt fektetni, mint a biztonságos munkavégzés.

Egy, a munkájával elégedett munkatárs ugyanis csak biztonságos környezetben lehet valóban boldog.

A jogszabályok sűrűjében

Az 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről szabályozza ezt a témakört is. Amikor új munkahelyen helyezkedünk el, munkavédelmi oktatáson és tűzvédelmi oktatáson kell részt vennünk, sokszor azonban ezek inkább kötelező, de olykor unalmas dolognak tűnhetnek.

Pedig ez egyáltalán nincs így, hisz a munkahelyeken, még ha irodai munkát végzünk, akkor is számos kockázati tényező van jelen. A munkavédelmi oktatásnak pedig az a célja, hogy tisztában legyünk a biztonságos munkavégzés szabályaival és ezeket elméletben és gyakorlatban is alkalmazni tudjuk.

Tűzvédelem

A tűzvédelmi szabályzat tartalmát is érdemes megismerni, ezért is van tűzvédelmi oktatás, ami során szintén azt kell megtanulnunk, hogy mi a teendő akkor, ha tűz üt ki.

A gazdasági társaságoknak ezen kívül rendelkeznie kell úgynevezett kockázatértékeléssel is, ami azt mutatja meg, hogy milyen kockázati tényezők vannak jelen egy-egy munkahelyen, és mit lehet tenni ezek minimalizálásáért.

A jogszabályok azért vannak, hogy a munkavállalókat, munkahelyeket védjék, érdemes ezt ilyen szemmel nézni.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: