Lakberendezés

A tökéletes kényelem: mire figyeljünk jakuzzivásárlásnál?

jakuzzi

Nincs is jobb kikapcsolódás és feltöltődés, mint elmerülni egy jakuzzi forró, pezsgő vizében. Szerencsére ma már egyáltalán nem számít luxusnak egy otthoni pezsgőfürdő, így ki sem kell mozdulnunk egy kis wellnessezésért.

A tökéletes jakuzzi kiválasztása azonban nem is olyan egyszerű feladat. Cikkünkben nyolc fontos tippet szedtünk össze, ami megkönnyíti a döntést.

Méret és elhelyezés

Egy webshopot böngészve biztosan találunk olyan jakuzzit, ami tetszik, amit el tudunk képzelni az otthonunkban. Egyáltalán nem biztos ugyanakkor, hogy a kiszemelt medencét be lehet szerelni a mi kertünkbe, lakásunkba, illetve házunkba.

Egy pezsgőfürdőnek egyenes, sima felületet kell biztosítanunk, ami megfelelő alapokkal rendelkezik. Ez lehet beton vagy járólap, de önmagában a föld vagy a fű nem alkalmas a jakuzzi telepítéséhez. Annak sincs akadálya, hogy teraszra vagy födémre helyezzük a jakuzzit, ilyen esetben azonban a teherbírás kulcstényező.

Egy teli masszázsmedence akár két tonnát is nyomhat, a tartószerkezetnek tehát bírnia kell a súlyt. Ha már megvan a kiszemelt pont, ahová biztonsággal elhelyezhetjük otthonunk új ékét, még nem dőlhetünk hátra.

Pontosan meg kell ugyanis nézni a választott darab méreteit, hogy elfér-e ott, ahová szánjuk.

Személyek száma

A döntésünket alapvetően határozza meg, hogy hány személy fogja rendszeresen használni a jakuzzit. A piacon léteznek kisebb, kétszemélyes medencék, de akár hatszemélyes modell is kerülhet az otthonunkba. A mérettel együtt persze nő az ár is, és természetesen a nagyobb jakuzzinak több területet kell biztosítanunk.

Gondoljuk tehát végig, hogy hány fő fog pezsgőfürdőzni a családból, és milyen rendszeresen szeretnénk meghívni a barátokat, ismerősöket. Érdemes egy picit felültervezni a medence méretét, hogy mindenki kényelmesen ki- és beszállhasson, és a vízben se legyen nagy a zsúfoltság, miután mindenki beült.

Karbantartás és tisztítás

Minden jakuzzira igaz, hogy rendszeres karbantartást és tisztítást igényel – ám ezen a téren (is) szerepet játszik az adott modell minősége. Az igazán minőségi medencéket elég néhány évente megfelelően kitisztítani. Ez azt jelenti, hogy megtisztítjuk magát az ülőfelületet, de emellett a csöveket, fúvókákat és a szűrőket is átnézetjük.

Ehhez érdemes szakembert hívni, aki rendelkezik a megfelelő anyagokkal és eszközökkel.

Energiahatékonyság

A jakuzzivásárlásnál általában az a kérdés merül fel először, hogy vajon a masszázsmedence mennyivel dobja majd meg az áramszámlát. Nehéz erre általános választ adni, hiszen a jakuzzi energiafogyasztása függ a medence méretétől, típusától és persze attól, hogy milyen gyakran használjuk.

A szakemberek úgy szoktak számolni, hogy egy három-négyszemélyes medence, heti két-három, egyenként egyórás használat mellett nagyjából tízezer forintos többletfogyasztást generál.

Vízforgatás és szűrés

Hogy ne kelljen állandóan cserélnünk a vizet a jakuzziban – ami hatalmas pazarlás és kiadás lenne –, mindenképp olyan terméket vásároljunk, ami beépített automata vízforgatással van ellátva. Ez a technika naponta nagyjából hat-nyolc órán át forgatja és a szűrők segítségével tisztítja a vizet, ezért a teljes vízcsere csak félévente, vagy évente válik szükségessé.

Ez különösen akkor fontos, ha a forgatás és szűrés mellett figyelmet fordítunk a biológiai vízkezelésre is. A szaküzletekben kapható anyagok tisztán tartják a vizet, miközben egészségre káros anyagokat nem tartalmaznak.

Fűtési rendszer

A jakuzzik akkor fogyasztják a legtöbb áramot, amikor felmelegítik a vizet. Ez mérettől, típustól és a külső hőmérséklettől függően akár több órát is igénybe vehet. A vásárlás során mérlegeljük azt is, hogy a kiszemelt pezsgőfürdő milyen technikát használ a melegítéshez, és milyen funkciók támogatják, hogy a jakuzzi vize soha ne hűljön ki teljesen.

Ez utóbbi főleg a kültéri medencéknél fontos, mert a jakuzzi vize soha nem fagyhat be. A jobb minőségű jakuzzikban ezért automata fagyvédelem található, ami meggátolja, hogy a víz hőmérséklete nulla fok közelébe süllyedjen.

Extra funkciók

A gyártók mindent megtesznek, hogy magukhoz csábítsák az ügyfeleket: például remek extra funkciókat tesznek a termékükbe. Igazán kényelmes lehet például egy olyan medence, amiben az ülőhelyek mellett fekvőrészek is helyet kaptak. Szintén a prémium modellekben található úgynevezett UV- vagy ózonos vízkezelési rendszer, ami a víztisztaságot növeli jelentős mértékben.

Ha inkább más kényelmi funkciókat részesítünk előnybe, akkor akár olyan jakuzzi is lehet a kertben vagy a házban, amiből beépített hangszórókon keresztül szól a zene, esetleg Bluetooth-szal is csatlakozhatunk hozzá, de van, hogy távirányítóval vagy a telefonunkkal is szabályozhatjuk a legfőbb funkciókat.

Garancia

Ne vegyük félvállról ezt a kérdést sem! Bár a jó minőségű jakuzzik igazán megbízhatóak, bármikor felmerülhet olyan meghibásodás, ami profi szerelést igényel. Ilyenkor nagyon is számít, hogy mindezt garancia keretében végzik-e el, vagy fizetnünk kell a szervizelésért.

Vásárlás előtt arra is kérdezzünk rá a forgalmazónál, hogy milyen feltételekkel vállalja a rendszeres ellenőrzést és karbantartást!

Egy jakuzzi otthonunk középpontja lehet

Meghívhatjuk a barátokat, csobbanhatunk egyet a gyerekekkel vagy felmelegíthetjük magunkat a téli hidegben. A saját jakuzzi olyan extra a lakásunkban, amit mindenki örömmel használ majd. A fenti tippekkel pedig a tökéletes termék megtalálása sem okozhat gondot.

Kép forrása: iStockPhoto.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: