Építkezés-Felújítás

A vakolás menete – Vakolás házilag lépésről-lépésre

vakolás

A vakolási munkákat többnyire szakképzett kőművesek szokták végezni, és való igaz, hogy nem tartozik a legegyszerűbben elvégezgető munkák közé, azonban, ha megfelelően felvértezzük magunkat a legfontosabb tudnivalókkal, akkor a kisebb javításokat, akár magunk is elvégezhetjük.

Az ilyen kisebb munkákra gyakran csak nagyon nehezen találhatunk szakembert, így érdemes lehet megismerkednünk a habarcs keverés és használat fortélyaival, valamint a vakolás menetével. A továbbiakban ezeket a tudnivalókat foglaljuk össze.

Határozzuk meg a fal típusát és teherbírását

A vakolás első lépése, hogy először megállapítjuk a fal típusát, mivel ez határozza meg, hogy milyen vakolóanyagra lesz szükségünk. A fal előkészítése, vagyis a málló vakolat leverése és a portalanítás csak ezután következik majd.

Lényeges az is, hogy a fal, amelyen dolgozni fogunk megfelelő teherbírású legyen, és ne nedvesedjen. Bár városi környezetben már nem jellemző, de falusi házak esetében még találkozhatunk vályogtégla fallal, ebben az esetben vakolaterősítő hálóra lesz szükségünk, azért hogy a vakolóanyag rendesen feltapadjon.

Régen erre a célra a háló helyett 200-as szögeket és vékony drótokat használtak, ez a megoldás napjainkban is működőképes lehet, de a háló sokkal egyszerűbb és biztonságosabb, így érdemes inkább ezt beszerezni, ha vályogtégláról van szó, vagy olyan faltípusról, amire a vakolóanyag nehezen tapad fel.

Téglafal esetén az előbbiekre nagy valószínűséggel nem lesz szükségünk. Mielőtt nekilátunk a munkának a padlót és a munkaterület környéket fedjük le kreppszalaggal és fóliával, mert a vakolóanyag fröcsögni fog.

A fal előkészítése vakoláshoz

A málló vakolat leverése és a fal portalanítása után a fal előfröcskölését, gúzolását kell elvégeznünk. Az előfröcskölésnek köszönhetően a felület nedvszívása egyenletessé válik és a vakolóréteg is megfelelően megtapad rajta.

Az előfröcsköléshez használhatunk zsákos előfröcskölőket, de kézzel kevert híg cement és homok 1:3 arányú keveréke is megfelel a célra. Olyan fal esetében, ahol a falat védeni kell a víztől, a cement-homok keverékbe plasztifikáló, tapadást javító anyagokat is keverjünk.

Az előfröcskölést vakolatfröcskölővel, vagy kőműves serpenyővel végezzük. Ezután a felvitt réteget egy simítófával egyengessük el, majd egy vakolatfésűvel érdesítsük. Mielőtt folytatnánk a vakolást, várjuk meg, hogy ez a réteg megszáradjon. A száradási idő nagyjából 24 óra, de lehet ennél több is.

A következő lépést akkor kell elvégezni, ha a szakasz, amit javítani szeretnénk szélesebb, mint 2 méter. Ebben az esetben vezetősávot kell kialakítanunk a vakolandó felület közepén. Ha ennél kisebb részen dolgozunk, akkor a falszélek is elegendők, nincs szükség külön vezetősávra.

A vezetősávot felhordhatjuk a vakolóanyagból, vagy habarcsba ágyazott vakolóprofilt is használhatunk erre a célra.

A vakolás elvégzése

A vakolást akkor tudjuk elkezdeni, ha a vezetősáv legalább 1-2 órát száradt. Azért, hogy a végeredmény egyenleges legyen és az anyagminőségre se legyen gond, mindenképp célszerű zsákos vakolóanyagot használnunk.

Nagyon fontos, hogy a felvitt anyagréteg mindenhol egyenletes mennyiségű legyen. Inkább kevesebb anyagot vigyünk fel egyszerre, mivel a lehúzásnál úgyis leszedjük a felesleget.

A lehúzáshoz egy 2 m hosszú fa vagy alumínium lécet érdemes használnunk. Amikor több réteg kerül fel, az előző réteg csak annyira száradjon meg, hogy a következő réteggel egybe tudjon épülni, így a végeredmény egyenletes lesz.

A vakolás utolsó lépése

A száradás után még nem érünk teljesen a vakolás végére. Amikor a felvitt vakolat megszárad, szükség lesz még egy vékony simító vakolatréteg felhordására is. Fontos, hogy ennek a rétegnek az anyaga hígabb legyen, mint az alaprétegé.

Azért, hogy a felület szép, sima legyen, használjunk speciális polisztirol simítót, a réteg vastagsága ne legyen több 3 mm-nél. Miután ez a réteg is megszáradt, késznek tekinthető a vakolás, és elkezdhetünk azon gondolkodni, hogy festeni, esetleg tapétázni szeretnénk-e majd a későbbiekben az így kapott egyenletes falfelületet.

Bízunk benne, hogy tanácsaink hasznosak lesznek a vakolás elvégzéséhez. Jó munkát kívánunk!

Kép forrása: Freepik.com

Még több cikk a rovatból: