Lakberendezés

A vintage stílus színei és jellemzői

vintage stílus

A vintage stílus a lakberendezésben és az öltözködésben is egyaránt népszerű stílusirányzat, melyről először a régies bútorok és dekorációk jutnak az eszünkbe. Azonban nem minden vintage, ami régimódi, lehet akár retró stílusú is. Ez a két stílus, illetve fogalom gyakran keveredik, hiszen időben, sem különíthető el határozottan a két irányzat.

Hogyan különböztethetjük meg a vintage stílust a retrótól? Milyen jellemző színei és stílusjegyei vannak a vintage stílusnak? Hogyan rendezhetjük be vintage stílusban az otthonunkat? Cikkünk további részében ezekre a kérdésekre adunk választ!

Mi a különbség a vintage és a retró között?

Ahogy korábban már említettük, a két stílus időben nem válik el határozottan egymástól, retrónak az 1970-1990 közötti időszakot nevezzük, míg a vintage az ezt megelőző időszak jellemző stílusa nagyjából az 1920-as évekig visszamenőleg.

Mindkét stílusra jellemző egyfajta báj, ugyanakkor a két stílus megjelenésében mégis vannak szembetűnő különbségek. A vintage irányzat minőségi, kifinomult hatást kelt, a retró nem ennyire igényes stílus.

A vintage stílus jellemző színei és stílusjegyei

vintage stílus
Kép forrása: Freepik.com

A vintage stílusú otthonok békét, harmóniát sugároznak, kényelem és otthonosság árad belőlük. A stílus jellemzője a fehér tónus és a természetes, natúr színek használata, elsősorban a semleges (szürke, bézs, homok) és a pasztell színek (lila, halványrózsaszín, világoskék) dominálnak.

Az anyagok közül főként a természetes anyagok, így például a fa használata a legjellemzőbb, emellett a kő és a kovácsoltvas is megjelenik. A szövetek szintén természetes anyagokból készülnek, például gyapjúból vagy pamutból.

A függönyök és drapériák egyszínűek és virágmintásak is lehetnek, a virágminta a falakon is visszaköszönhet virágmintás tapéta formájában. A textíliák ezen túl is jelentős szerepet játszanak, a díszpárnák, terítők, szövött palacktartók és terítők is mind-mind a vintage stílust erősítik.

vintage stílus
Kép forrása: Freepik.com

A vintage stílusú helyiségek burkolata többnyire parketta, de szőnyeg is boríthatja. Jellemzőek a kárpitozott bútorok, a kényelmes fotelek, valamint az ívelt lábú kanapék is. Karakteres stílusjegynek tekinthetők a dekoratív fogantyúkkal rendelkező fiókos és beépített szekrények is, valamint az üvegajtós könyvespolcok és konyhaszekrények is.

A vintage stílus megteremtésében jelentős szerepe van a meghitt hangulatot árasztó dísztárgyaknak és kiegészítőknek is, mint amilyen a csipke, a horgolt makramé, egy díszes keretű tükör, sok régi fekete-fehér vagy szépia fotó.

Hogyan válassz bútort vintage stílusú lakásba?

shabby chic
Kép forrása: Freepik.com

A régies bútorok és berendezési tárgyak jelentik a vintage stílus alapját, ilyen bútorokat, akár a padláson, bolhapiacokon vagy antikvitásokban is találhatunk, de természetesen használtan vagy újonnan is vásárolhatunk. Kis időráfordítással, saját magunk is átalakíthatunk bútorokat, hogy illeszkedjenek a stílusba.

A bútorokon látható kisebb kopások, szépséghibák szintén beleférnek ebbe az irányzatba, olyannyira, hogy egyes bútorokat gyárilag tesznek kopottá. Egy kopottas vintage konzolasztal például tökéletes választás a bejáratnál, hogy a vendégeket stílusosan és egyedi módon üdvözöljük.

Ezeket a hibákat kerüld el, ha vintage stílusban rendezed be az otthonod!

shabby chic
Kép forrása: Freepik.com

A vintage bár kétségkívül egy rendkívül hangulatos és otthonos irányzat, ha túlzásba visszük, és minden tárgy, burkolat és szín ezt a stílust tükrözi, akkor nagyon sokká válhat, és inkább érezzük magunkat egy múzeumban, mint egy hangulatos lakásban.

Sokkal természetesebb, barátságosabb lesz a hatás, ha keverjük a stílusokat a lakásban és ellensúlyozzuk a vintage stílus jegyeit. Ennek remek módja, ha a helyiség középpontjába egy vintage darabot helyezünk, melyet egyszerűbb, modernebb bútorok vesznek körül.

A nappali esetében ez lehet, egy karakteres formájú kanapé, míg a hálószobában például egy díszes fésülködőasztal. Ugyanez vonatkozik a kiegészítőkre, már néhány régi fénykép, vagy egy stílusos dísztárgy is elég lehet a kívánt stílus elérésében.

vintage stílus
Kép forrása: Freepik.com

Nem csak a bútorok és kiegészítők, hanem a színek tekintetében is törekedjünk a stílusok keverésére. A vintage visszafogott pasztell színeit, jól ellensúlyozzák, az élénkebb színárnyalatú bútorok és díszítőelemek is.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tippet adnunk a vintage stílus kialakításához. Ha az előbbi szempontokat is figyelembe vesszünk otthonunk berendezésénél, akkor az eredmény, egy hangulatos, otthonos, ugyanakkor mégis nagyon friss és stílusos környezet lesz, ahol jól esik hosszabban is elidőzni és élni a hétköznapokban.

Képek forrása: Freepik.com; Unsplash / Szerző: Jazmin Quaynor

Még több cikk a rovatból: