Élet-Stílus

Ablakpucolás: tippek és trükkök a tiszta ablakokért

ablakpucolás

A tiszta ablakok segítenek a természetes fény bejutásában, ami javítja a lakás belső megvilágítását és ezáltal energia megtakarítást is eredményez. A megfelelő és rendszeres ablakpucolás segít megtartani az ablakok épségét és egyben a hosszú élettartamát is.

Ebben a cikkben bemutatjuk a legjobb ablakpucolás tippeket és nálunk már bevált trükköket, valamint azokat az eszközöket, amelyekre szükséged lesz a munka elvégzéséhez. Olvass tovább és tudd meg, hogyan pucold meg tökéletesen az ablakokat és hogy hosszú ideig tiszták maradjanak!

A tavaszi ablakpucolás szabályai

Tavasszal, amikor még hűvösebb az idő, az alábbi dolgokra kell ügyelned az ablaktisztításnál:

 • Válassz megfelelő időpontot: amikor a napfény erős és elég meleg de nem túl forró, hogy az ablakokat megszárítsák, de ne égessék.
 • Ügyelj a hőmérsékletre: ne pucold az ablakokat, ha a hőmérséklet túl alacsony, mert a tisztítószer és az ablakpucoló eszközök megfagyhatnak, és még kárt is tehetnek az ablaküvegen vagy a keretben.
 • Használj megfelelő tisztítószereket: válassz olyan tisztítószereket, amelyek nem fagynak meg, ha hűvösebb az idő és tökéletesen tisztítanak.
 • Ne pucolj ablakot, ha esik: az eső nem tiszta, így nem lesz eredménye az ablakpucolásnak és megszáradni sem tud majd az ablak, amíg esik.
 • Ügyelj az ablakkeretekre: tavasszal és a hideg napokon az ablakkeretek könnyen károsodhatnak. Ügyelj rá, hogy ne karcolódjon és ne kopjon le a festék a keretekről például az ablakpucolás során az erősebb dörzsöléstől.

Az alábbi eszközökre lesz szükséged az ablaktisztításhoz:

Profi ablaktisztítót és eszközöket is vásárolhatsz például a Higiénia Online webshopból, ahol kiszállítással is kérheted a rendelésedet.

 1. Ablakpucoló kefe: segít eltávolítani a makacsabb szennyeződéseket és a port az ablakról.
 2. Ablakpucoló szivacs: ezzel a maradék szennyeződéseket is eltávolíthatod az ablakról és a keretekről.
 3. Tisztítószer: válassz olyan ablaktisztító szert, amelyet kifejezetten ablakpucolásra terveztek és amelyek nem károsítják az ablaküveget.
 4. Nedves rongy: szivacs helyett rongyot is használhatsz.
 5. Száraz rongy: amivel megszárítod az ablakot.
 6. Ablakpucoló edény: két edényre lesz szükséged, egy tisztavizes és egy tisztítószeres edényre.
 7. Ablakpucoló szalag: ez segít eltávolítani a nehezen hozzáférhető szennyeződéseket. Mindenképpen érdemes beszerezned, ha még nem próbáltad!
 8. Vizező és vízlehúzó: ezekkel az eszközökkel meggyorsíthatod a munkát, főként akkor hasznosak, ha sok ablakot kell rendszeresen megpucolnod!

Az ablakpucolás menete

Fontos, hogy megfelelő eszközöket használj: vásárolj jó minőségű ablakpucoló eszközöket, mint például egy jó minőségű ablaktisztító kefe és egy jó minőségű ablakpucoló szivacs, ablaktisztító szer.

Ha az eszközeid régiek vagy alacsony minőségűek, akkor előfordulhat, hogy kétszer vagy akár háromszor is át kell törölnöd minden ablakot, hogy ne maradjon csíkos. Szóval tényleg megéri a befektetés, ezt tapasztalatból mondhatjuk! Ha minden eszköz megvan, akkor indulhat a munka.

 1. Pucold a kereteket: ne felejtsd el elsőként megpucolni az ablakkereteket is, hogy azok is tiszták legyenek és úgy nézzenek ki, mint az új ablakok, amikor elkészülsz.
 2. Tisztítsd meg az ablakot: mosd le az ablakot vízzel és fújd be profi ablaktisztítóval, hogy eltávolítsd a szennyeződéseket és a port.
 3. Pucold az ablakot szivacs segítségével: nedvesítsd be a szivacsot, és pucold az ablakot óvatosan, hogy elkerüld a karcolásokat.
 4. Töröld le az ablakot: töröld le az ablakot tiszta, tiszta vizes nedves ronggyal.
 5. A vízlehúzóval húzd le a vizet az ablakról, majd töröld át szálmentes papír törlőkendővel vagy száraz ronggyal.

Végezd el a munkát időjárástól függetlenül: az ablakpucolás legjobb időpontja a napsütéses, száraz időjárás, de ha nincs ilyen, akkor használhatod a fenti tippeket, hogy elvégezd a munkát a hűvösebb napokon is!

Kép forrása: Canva.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: