Építkezés-Felújítás

Ajtó hangszigetelés házilag lépésről-lépésre

ajtó

Ha azt halljuk hangszigetelés, szinte biztos a falak lesznek az elsők, amelyek eszünkbe jutnak majd, nem pedig a lakásban található ajtók. Az egyik szobából a másikba, vagy épp a folyosóról beszűrődő zajok egy idő után nagyon kellemetlenek lehetnek, erre kínál megoldást, ha az ajtóra hangszigetelés kerül fel.

Az ajtó hangszigetelése házilag is elvégezhető, azonban fontos megemlíteni, hogy lehetnek olyan esetek, amikor nem érjük el vele a kívánt hatást. Ha a falak nagyon vékonyak és csak a szabvány 37 dB-es léghang-gátlást biztosítják, akkor az ajtó hangszigetelése önmagában kevés és a falak szigeteléséről is gondoskodni kell.

Az ajtó utólagos hangszigetelésére számos megoldás létezik, melyeket egy kis ügyességgel magunk is kivitelezhetünk. Lássuk, melyek ezek!

Módszerek az ajtó hangszigetelésére

Az ajtó hangszigetelésének első lépése a tok és az ajtószárny közötti rések rugalmas kitöltése, ezt különféle méretű résszigetelő csíkok felerősítésével tehetjük meg a legegyszerűbben. Profibb megoldás a mart horonyba rögzített latex résszigetelő idom beépítése, ez azonban olyan helyiségekben nem alkalmazható, ahol levegő utánpótlás szükséges.

A rések szigetelése sok esetben, önmagában még kevés, igazán jó eredményt úgy érhetünk el, ha az ajtó teljes felületét szigeteljük. Ez a módszer üveges ajtók esetében nem alkalmazható, mivel méretük miatt az üvegfelületek átengedik a zajokat.

A rések szigetelésén túl, az alábbi megoldásokkal érdemes még próbálkoznunk:

  • Zajvédő függöny: a legolcsóbb hangszigetelő módszer, ha egy vastag anyagú függönyt helyezünk fel az ajtóra. A hatékonysága elég alacsony, azonban ha elég csak kismértékben csökkenteni a zajt, akkor működőképes megoldás lehet. Hátránya, hogy az ajtó tisztítása és a mozgatása nehézkessé válhat tőle.
  • Keret közé rögzített hangszigetelő anyag: a zajvédő függönynél jobb megoldás, ha bútorlapból, vagy lécekből keretet készítünk az ajtóra és a lapok közé kerül hanggátló anyag.
  • Hanggátló anyag felhelyezése az ajtóra: a leghatékonyabb módszer, ha az ajtólap teljes felületét hanggátló anyaggal borítjuk be. Számos anyagot felhasználhatunk erre a célra, ilyen például a Hanno-Protecto vagy Phonestar lemez, esetleg más nem túl vastag szálas szigetelőanyag. A szigetelőanyagra ezután valamilyen dekor vagy egyéb lemezborítás kerül fedőanyagként. Az utólagos hangszigetelés többnyire csak sík felületű ajtók esetében járható út, és számolni kell azzal is, hogy a szigetelés miatt az ajtó vastagsága megnő.
  • Szálas hangelnyelő anyaggal való szigetelés: ez egy elég régi, ugyanakkor nagyon hatékony módszer az ajtó hangszigetelésére. Az ajtóra szálas hangelnyelő anyag kerül, melyet egyes esetekben textilbőr réteggel borítanak be és díszszegekkel rögzítenek. Hátránya, hogy nagyon drága, a szakszerű kivitelezéshez pedig szakemberre van szükség, ami tovább növeli a költségeket, emellett iroda jellegűvé válik tőle a helyiség.

Ha építkezés, esetleg lakásfelújítás előtt állunk, akkor érdemes eleve fokozott hang- és hőszigetelést biztosító ajtókat választani, vagy a régi ajtókat ilyenekre cserélni. Ezek az ajtók faforgácslap szerkezetűek és beépített automata küszöb is tartozik hozzájuk, mely lezárja az ajtó alatti rést. Ha ilyen ajtókat választunk, megkímélhetjük magunkat a későbbi kellemetlenségektől.

Kép forrása: Freepik.com

Még több cikk a rovatból: