Hobbikertész

Alacsony növésű díszfák kicsi kertekbe

díszgalagonya

Legyen szó bármilyen dísznövény ültetéséről, az egyik legfontosabb dolog, amit figyelembe kell vennünk az a növény kifejlett mérete, és a rendelkezésre álló hely. Nincs ez másképp a díszfák esetében sem.

Adódhatnak olyan helyzetek, amikor nem tehetjük meg, hogy nagytermetű fát ültessük, ugyanakkor mégis szeretnénk élvezni egy szép díszfa nyújtotta előnyöket. Ebben lehetnek segítségünkre, az alacsony termetű díszfák, melyek semmivel sem kevésbé szépek, mint nagyobb társaik.

Az alacsony növésű díszfák jó választást jelentenek kisebb kertekbe, előkertekbe, légvezeték alá, valamint épület illetve magas fal mellé is. Cikkünk további részében 6 alacsony növésű díszfát mutatunk be, melyek garantáltan nem növik ki a kertet.

Díszgalagonya

díszgalagonya
Kép forrása: Freepik.com

A piros virágú galagonya néven is ismert díszgalagonya (Crataegus laevigata ‘Paul’s Scarlet’) rendkívül látványos kistermetű fa. Gazdagon virágzik, a pompás virágáradatban a tavasz második felében gyönyörködhetünk. Karéjos levelei ősszel nagyon szép sárgás, vöröses árnyalatúra színeződnek.

Japán fűz

japán fűz
Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Wouter Hagens

A tarkalevelű japán fűz (Salix integra ‘Hakuro-nishiki’) az utóbbi években lett igazán népszerű növény hazánkban. Eredeti élőhelyén lombhullató cserje, az üzletekben magas törzsre oltva forgalmazzák. Ez a mindössze 1,5-2 méteres magasságot elérő kistermetű fa, nem csak előkertbe, vagy kisebb kertbe, hanem akár dézsába is ültethető. Fő díszét rózsaszín tarka levelei adják.

Japán juhar

japán juhar
Kép forrása: Pixabay.com

A japán juhar (Acer palmatum) Ázsiából származó kistermetű lombhullató fa, mely gyönyörű színekben pompázó lombjával, szeldelt leveleivel díszít. A kissé árnyékosabb, párásabb kertrészekbe érdemes ültetni, az ázsiai stílusú kertek egyik elmaradhatatlan növénye.

Csüngő eperfa

csüngő eperfa
Kép forrása: Freepik.com

A csüngő eperfa (Morus alba ‘Pendula’) az eperfa csüngő ágrendszerű, alacsony termetű változata, mely nagyon szép koronaformájával és leveleivel díszít. Lombhullás után is a kert dísze lehet, ugyanis ilyenkor láthatóvá válik érdekes alakú ágrendszere. Ízletes termést is hoz.

Díszalma

díszalma
Kép forrása: Freepik.com

A díszalma (Malus ‘Royalty’) egy nagyjából 4-5 méteres magasságot elérő, barnásvörös lombszínű kistermetű fa, melynek lombszínén túl, a virágzása is mutatós. Alkalmas a vérszilva kiváltására, mivel előnye, hogy a vérszilvával ellentétben nem szemetel, nem potyognak a termései.

Csüngő nyír

csüngő nyír
Kép forrása: Freepik.com

A csüngő nyír (Betula pendula ‘Youngii’) a közönséges nyír csüngő változata. Kifejlett magassága attól is függ, hogy milyen magas törzsre oltják. Koronaformája nagyon szép, lombozata pedig kimondottan dús. Adottságai miatt elsősorban szoliterként érdemes ültetni, így érvényesül igazán a szépsége.

Bízunk benne, hogy cikkünk segítségével már egyszerűbb lesz a tökéletes, alacsony termetű díszfa kiválasztása. További kertészkedéssel kapcsolatos írásaink a Hobbikertész rovatban olvashatók!

Ha nem csak a kertedet, hanem a vállalkozásod bemutatkozó anyagait is szeretnéd felvirágoztatni, akkor a honlapszövegírás csapat remek tartalmakkal, jól fejlődést hozó koncepciókkal vár.

Képek forrása: Pixabay.com; Freepik.com; Wikipédia / Szerző: Wouter Hagens

Még több cikk a rovatból: