Támogatott tartalom

Amit a Google indexelésrőltudni kell

Amit tudni kell a Google indexelésről

A Search Console súgója így fogalmazza meg, mi az az indexelés: „A Google általi indexelésnek azt nevezzük, ha a Google feltérképező robotja (a „Googlebot”) felkereste az oldalt, elemezte tartalom és jelentés szempontjából, és a Google indexébe mentette. Az indexelt oldalak megjelenhetnek a Google Keresés találatai közt…”

Azaz azt, hogy az egyes kulcsszavakra milyen weboldalak kerülnek a találati lista élére, és oldalunk helyezése ezen a listán mennyire lesz jó, azt a Google index dönti el.

Mi az a Google index?

Oldalunk az Interneten összekapcsolódik más oldalakkal a linkek segítségével – már ha a linképítésben jeleskedünk. A keresőrobotok a webhelyünket felderítve a linkeket követve jutnak el más oldalakra is, de ez fordítva is igaz, amennyiben a mi webhelyünket linkelte egy másik oldal.

Ugyanígy történik ez a weblapunk aloldalai között is, amennyiben a belső linképítés eszközével is élünk. A robotok feltérképezik az oldalunkat, követik a linkeket és az így feltárt oldalképet és adatokat egy szerveren tárolja a Google: ezt nevezzük indexnek.

Persze ez a kép csak egy másolat honlapunkról, illetve annak szöveges tartalmairól. Ezeket az információkat köti a kereső a kulcsszavakhoz és ennek segítségével rangsorolja a weblapot.

Hogyan ellenőrizhetjük, hogy indexelte-e az oldalunkat a Google?

A keresőoptimalizálás folyamatában, illetve befejeztével is érdemes ellenőrizni, hogy indexelte-e az oldalunkat a keresőóriás. Ezt két módszerrel is megtehetjük. A hosszadalmas mód, ha belépve a Google Search Console-ba nézzük meg.

Azonban ennél egyszerűbben és gyorsabban megtudhatjuk, ha a következőket írjuk be a böngésző címsorába:site:domainnev.hu– www-vel, ha így használjuk: site:www.domainnev.hu

Természetesen ez csak abban az esetben működik, ha az általunk használt böngésző alapértelmezett keresője a Google!

A kapott eredmény az oldalunk Google Search index-ben tárolt másolata lehet, de az is előfordulhat, hogy nincs találat. Ebben az esetben sem kell megijedni, inkább ellenőrizzük az okokat és kérjük a feltérképezést és az indexelést.

Hogyan segíthetjük elő az indexelést?

Ha új az oldal, lehet, hogy egyszerűen a csak a keresőrobotok lassúsága az oka annak, hogy nem találjuk. Ez ugyanis hosszú hetekig is eltarthat induló weblapok esetében.

Ilyenkor kérjük meg a Google-t, hogy indexelje az oldalunkat. Ennek két módja van:

  • Az oldal URL beküldése, vagy
  • webhelytérkép beküldése.

Ez is eltarthat még pár óráig, de közben próbálkozhatunk a fent említett ellenőrzéssel. Természetesen, ha iránymutatásra van szükség ehhez, akkor felkérhetünk egy SEO mentort, aki segít az indexelés előkészítésében is, azaz a kulcsszókutatás és linképítés folyamatában.

Milyen okai lehetnek, hogy nem indexeli az oldalunkat a Google?

Ha néhány óra elteltével az indexelés még nem történt meg, akkor érdemes azzal kezdeni, hogy megnézzük, kivettük-e a pipát a (WordPress) honlapunk admin felületén a checkboxból, ami megtiltja a keresőmotoroknak, hogy bejárják azt.

Ha nem ez a gond, akkor tegyük meg a következő lépéseket:

  1. Hozzunk létre vagy ellenőrizzük az oldaltérképet. Ez egy olyan fájl, ami képes listázni az oldalunkon található összes linket, amivel megkönnyíti a robotok munkáját.
  2. A kész oldaltérképet adjuk hozzá a Google Webmester Eszközökhöz (Webmaster Tools), majd hitelesítsük, hogy ezzel is egyszerűsítsük a Googlebotok dolgát.
  3. Oldalunkat folyamatosan frissítsük: új tartalmakkal, új posztokkal töltsük meg és ezt tudassuk is a robotokkal időnként.
  4. Regisztráljunk Google Cégem fiókot. Ennek köszönhetően a releváns keresések esetében a weblapunk képekkel, térképpel és más információkkal együtt megjelenhet a találati listában.
  5. Végül, de nem utolsósorban végezzük el az oldalunk keresőoptimalizálását. Hiszen ez nem egyszeri feladat, a kulcsszókutatás, a külső és belső linkek építése folyamatos, hosszú távon eredményt hozó teendők.

Az, hogyha a webhelyünket nem indexeli a Google, komoly problémát okoz a későbbiekben, hiszen így a leendő ügyfelek sem találnak oda. Előzzük meg ezt a bakit egy SEO mentor szolgáltatásait igénybe véve!

Kép forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: