Hobbikertész

Árnyékliliom ültetése – Részletes útmutató

árnyékliliom

A kerttervezés során az árnyékos kertrészek sokszor fejtörést okoznak, hiszen nagyon sok kerti növény, nem tolerálja ezeket a körülményeket. Szerencsére akadnak olyan dísznövények is, melyek kevesebb fénnyel is beérik, ilyen az árnyékliliom is.

Az árnyliliom (Hosta) növénynemzetségbe Kelet-Ázsiából származó évelő növényfajok tartoznak, melyek közös jellemzője, hogy nagyméretű, egyszínű vagy mintás leveleikkel, és a levelek fölé magasodó virágaikkal is díszítenek.

Ezek a nagytermetű, bokrosodó dísznövények, nagyon jó szolgálatot tehetnek, ha a kert árnyékosabb részeit szeretnénk beültetni talajtakaró növényekkel. Leveleik tavasztól-őszig befedik a talajt, segítenek elnyomni a gyomokat, ráadásul nem igényeknek sok törődést sem.

Cikkünk további részében bemutatjuk az árnyékliliom ültetésének menetét, kitérünk a növény környezeti igényeire, valamint ajánlunk néhány árnyékliliom fajtát is. Lássuk, mit érdemes tudni az árnyékliliomról!

Az árnyékliliom igényei és gondozása

Az árnyékliliom, ahogy már a neve is utal rá, a kert árnyékos, félárnyékos részeiben érzi magát a legjobban. Azok a fajták, melyeknek egyszínű, világos leveleik vannak, jobban bírják a napfényt, ezeket világos helyre is ültethetjük.

Ha mintás levelű fajtát választottunk, vagy vegyes összeültetést képzeltünk el mintás és egyszínű árnyékliliomokból, akkor inkább árnyékba ültessük őket. Az árnyékliliom nagyon strapabíró növény, mely elviseli az átmeneti szárazságot is, azonban igazán szép akkor lesz, ha öntözzük is.

árnyékliliom
Kép forrása: Freepik.com

Erre főként a tartósan száraz időszakokban érdemes figyelni, mivel a tartós vízhiány hatására a levelek széle megbarnul. Az árnyékliliom átlagos tápanyagigényű növény, mely jó vízáteresztő képességű talajba ültetve fejlődik legszebben.

A talajt érdemes tavasszal, komposzttal vagy istállótrágyával gazdagítani. Amennyiben túlságosan kötött a talaj apró kavicsokkal, vagy homokkal lazítsuk. Betegségek és kártevők szempontjából egy hálás növénnyel van dolgunk, egyedül a csigákkal kell számolni, melyek viszont jelentős károkat is képesek okozni.

Tartsuk szemmel a növényeinket és távolítsuk el róluk a csigákat, vagy vessünk be ellenük kíméletes, házi praktikákat. Az árnyékliliommal azon kívül, hogy kora tavasszal visszavágjuk az elszáradt leveleit, más teendőnk nem akad.

Gyakori árnyékliliom fajták

A kertészetek kínálatában több árnyékliliom faj és ezek különböző fajtái is kaphatók, a továbbiakban ezeket mutatjuk be röviden.

Fehér árnyékliliom

A fehér árnyékliliom (Hosta plantaginea), más néven nagy árnyliliom vagy apácaliliom az egyik legismertebb árnyékliliom faj, nagyméretű, bordázott, szív alakú, hullámos szélű leveleivel és nyár végén, illetve őszelején nyíló fehér virágaival díszít.

Tobozvirágú árnyékliliom

árnyékliliom
Kép forrása: Freepik.com

A tobozvirágzatú árnyékliliom (Hosta fortunei) az egyik legnépszerűbb hibrid árnyékliliom. A leggyakrabban a Hosta fortunei ‘Aureomarginata’, a Hosta fortunei ‘Francee’, a Hosta fortunei ‘Gold Standard’ és a Hosta fortunei ‘Royal standard’ fajtákat tudjuk beszerezni a kertészetekből.

Szegéllyel díszített, nagyméretű, szív alakú, barázdált levelei és világos lila árnyalatú virágai vannak, melyek a nyár folyamán nyílnak.

Hamvas árnyliliom

A hamvas árnyliliom (Hosta sieboldiana) virágai nagyrészt fehérek, egyes fajtáknál világos lila árnyalatúak, és a nyár folyamán nyílnak. A kertészetek számos fajtáját kínálják, leggyakrabban a Hosta sieboldiana ‘American Halo’, a Hosta sieboldiana ‘Big Daddy’, a Hosta sieboldiana ‘Elegans’, a Hosta sieboldiana ‘Frances Williams’, és a Hosta sieboldiana ‘Great Expectations’ fajtákkal találkozhatunk.

árnyékliliom
Kép forrása: Freepik.com

Szegéllyel vagy mintával díszített, nagyméretű, szív alakú, barázdált, hólyagos levelei hamvaskék, kékeszöld vagy szürkéskék árnyalatúak. Kivételt képez a Hosta sieboldiana ‘Big Daddy’, mely különleges kagyló-szerűen felhajló levélformájával, és nem egyedi mintázatával díszít.

Hullámoslevelű árnyékliliom

A hullámoslevelű árnyékliliom (Hosta undulata) közepes termetű, elsősorban levélzetével díszítő árnyékliliom faj. A kertészetek több fajtáját is forgalmazzák, a leggyakoribb fajták a Hosta undulata ‘Albomarginata’, a Hosta undulata ‘Mediovariegata’, és a Hosta undulata ‘Erromena’.

árnyékliliom
Kép forrása: Freepik.com

Hosszúkás tojásdad alakú, hullámos szélű, fajtától függően egyszínű, vagy mintás levelei, és fehér vagy halványlila virágai vannak, melyek nyáron nyílnak.

Tojásdadlevelű árnyliliom

A tojásdadlevelű árnyliliom (Hosta ventricosa) nagyméretű erősen erezett leveleivel, és a levelek fölé magasodó virágszáron nyíló ibolya lila, ritkábban fehér virágaival díszít, melyek nyár közepén pompáznak.

Az árnyékliliom ültetése

Az árnyékliliom tavasztól őszig, az első fagyokig bezárólag bármikor ültethető. Mindenképpen ügyeljünk rá, hogy lazább szerkezetű, jó vízáteresztő talajba ültessük. Amennyiben szükséges lazítsuk a talajt homokkal vagy apró kaviccsal.

Az árnyékliliom néhány éves korában éri el a kifejlett méretét, ezt mindenképpen vegyük figyelembe az ültetésekor, ne kerüljenek egymáshoz túl közel a töveket. Az ültetéshez először ássuk ki az ültetőgödröt, ezt követően az aljába kerüljön komposzt vagy istállótrágya.

árnyékliliom
Kép forrása: Freepik.com

Ezt a réteget takarjuk be vékonyan földdel, hogy ne érintkezzen közvetlenül a növény gyökérzetével. Óvatosan emeljük ki a növényt a cserépből és helyezzük a gödörbe. Töltsük vissza a földet, közben tömörítsük is, végül pedig öntözzük meg a növényt.

Fontos, hogy a frissen ültetett árnyékliliom körül, ne hagyjuk kiszáradni a talajt, így szépen begyökeresedik majd. Hasznos lehet, ha a talajt fenyőkéreggel takarjuk, ez segít, hogy a föld sokkal lassabban száradjon ki.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk az árnyékliliom ültetéséhez és gondozásához. Sikeres kertészkedést kívánunk!

Képek forrása: Freepik.com

Még több cikk a rovatból: