Hobbikertész

Árnyéktűrő egynyári virágok, melyek szépen díszítenek

torénia

Az árnyék, legyen szó a kertről, a balkonról, vagy akár a lakásról, mindig fejtörést okoz a növényválasztás tekintetében. A növények többsége ugyanis inkább a világos, vagy egyenesen napos elhelyezést részesíti előnyben.

Szerencsére az évelő valamint az egynyári virágok között is találunk olyan fajokat, amelyek jól alkalmazkodtak a kevesebb fényhez, sőt kimondottan jól érzik magukat félárnyékos, esetleg árnyékos fekvésben is.

Cikkünk további részében hat olyan egynyári virágot mutatunk be, melyeket bátran ültethetünk a kert árnyékosabb részébe, vagy egy kevésbé világos teraszon lévő balkonládába is. Lássuk, melyek ezek a növények!

Törpe nebáncsvirág

pistike
Kép forrása: Freepik.com

A nagy népszerűségnek örvendő törpe nebáncsvirág (Impatiens walleriana) jó választást jelent a kert árnyasabb részeibe. A déli, délutáni napfénytől védeni kell, jól érzi magát félárnyékban. Változatosan felhasználható dísznövény, melyet csoportosan, ágyásszegélyként, vagy balkonládába is ültethetünk.

Új-guineai nebáncsvirág

nebáncsvirág
Kép forrása: Freepik.com

Az új-guineai nebáncsvirág (Impatiens x hawkeri) a törpe nebáncsvirághoz hasonló jellemzőkkel rendelkezik, balkonládába és szabadföldbe is ültethetjük. Legszebben humuszos talajban, rendszeres öntözés mellett fejlődik. Változatos színárnyalatokban játszó virágai, nagyon hosszan tavasz végétől, egészen az őszi fagyokig nyílnak.

Mindignyíló begónia

begónia
Kép forrása: Pixabay.com

A mindignyíló begónia (Begonia semperflorens), mely kerti begónia és szőlővirág néven is ismert egy igazi, klasszikus ágyásnövény, gyakran találkozhatunk vele közterületek virágágyásaiban is.

Strapabíró, nagyon mutatós egynyári dísznövény, mely félárnyékos helyen is szépen díszít, rózsaszín, fehér vagy piros színű virágai nyáron pompáznak. Lehetőség szerint lazább szerkezetű tőzeges talajba ültessük, és ne feledkezzünk el az öntözéséről sem.

Díszcsalán

díszcsalán
Kép forrása: Freepik.com

A díszcsalán (Plectranthus scutellarioides) az előbb bemutatott egynyári dísznövényektől eltérően nem színpompás virágaival, hanem változatos színű és mintájú leveleivel díszít. Rendkívül sokoldalú növény, mely vegyes virágágyásba, ágyások szegélyébe, dézsába és balkonládába is ültethető.

Világos és félárnyékos helyre is ültethetjük, legjobban a jó vízgazdálkodás, tápanyagban gazdag talajokat kedveli. Bár többnyire egynyári növényként neveljük, fagymentes, hűvös, világos helyen megpróbálhatjuk átteleltetni.

Bohócvirág

bohócvirág
Kép forrása: Flickr / Szerző: Phil Thomas / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A bohócvirág (Mimulus x hybridus) Észak-Amerika nyugati területein honos évelő növény, melyet Magyarországon egynyári dísznövényként tartunk. Bokros növekedésű, kb. 25 cm-es magasságot elérő virág, mely változatos színárnyalatú, tölcsér alakú virágaival díszít.

Kissé érzékeny dísznövény, az erős napfényre, valamint a talaj kiszáradására is kényes. A legyengült példányok fokozottan ki vannak téve a takácsatkák és levéltetvek károsításának, valamint a lisztharmatnak is.

Torénia

torénia
Kép forrása: Freepik.com

A torénia (Torenia fournieri) egy különleges szépségű, bokrosodó egynyári növény, melyet kaspóba, balkonládába és függőkosárba is ültethetünk. Bíbor, kék, lila, rózsaszín, sárga vagy fehér színben játszó tölcsér alakú virágai nyáron és kora ősszel díszítenek.

Félárnyékos helyen, tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő talajban, rendszeres öntözés mellett fejlődik a legszebben, túlöntözni azonban nem szabad.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány remek ötletet adnunk a növényválasztáshoz. Sikeres kertészkedést kívánunk!

Képek forrása: Freepik.com; Pixabay.com; Flickr / Szerző: Phil Thomas / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Még több cikk a rovatból: