Építkezés-Felújítás

Az öreg ablakokat is feljavítja az ablakszigetelő fólia

ablakszigetelő fólia

Mi az ablakszigetelő fólia?

Nem kell kidobásra ítélni a régi házakban, öreg lakásokban lévő dupla ablakokat sem. Költséges ablakcsere helyett válaszd az ablakszigetelő fóliát, ami rendkívül sokat tehet otthonod komfortérzetéért és energiahatékonyságáért.

Vannak olyan helyzetek, amikor az ablakcsere nem megoldható. Ennek lehetnek anyagi okai is, de előfordulhat, hogy olyan különleges formájú ablak van beépítve egy régi házba, amit nehéz reprodukálni.

Ha ezek öreg ablakok, amik megereszkedtek, kiszáradtak, akkor a keletkezett réseken át könnyen szökik meg a lakás melege. Ilyen esetben sem kell lemondanunk azonban arról, hogy javítsuk a lakás hőszigetelését, mert egy ablakszigetelő fólia felhelyezésével rendkívül sokat tudunk javítani a helyzeten.

Az ablakszigetelő fólia egy víztiszta, erős fólia, amit kifejezetten az ablakok szigetelésére gyártanak. A felhelyezése kétoldalú öntapadó ragasztószalaggal történik.

Mivel mind az ablakszigetelő fólia, mind pedig a ragasztószalag átlátszó, szinte teljesen láthatatlan a felhelyezés után, így esztétikailag nem jelent problémát, emellett pedig az ablakon való kitekintést sem gátolja.

Hogyan működik?

ablakszigetelő fólia
Kép forrása: Freepik.com

Az ablakszigetelő fólia lényegében egy plusz üveg rétegként funkcionál. Elzárja a glettben lévő repedéseken át beszökő hideg útját, emellett pedig az ablaktábla és az ablakszigetelő fólia között létrehozott légréteggel szigeteli a lakást. Rendkívül egyszerű és költséghatékony megoldást nyújt a régi ablakok szigetelésére, aminek felhelyezéséhez ráadásul különösebb felszerelés vagy tudás sem szükséges.

Apró trükkök, amiket érdemes tudni

Az ablakszigetelő fólia felrakását érdemes két embernek együtt végezni, mert az ablak felülete olyan nagy, amit négy kézzel könnyebb kezelni.

Mindenekelőtt elő kell készíteni és alaposan megtisztítani az ablakkeretet, hogy az öntapadó ragasztószalag biztos kötést tudjon kialakítani. A ragasztószalagot helyezzük fel a külső ablaktábla keretére körben a belső oldalon ügyelve, hogy a szalag folytonos legyen, ne maradjanak rések.

A kétoldalú öntapadó ragasztószalagról a védőszalagot csak akkor húzzuk le, amikor a fóliát rásimítjuk, mert előfordulhat, hogy a rátapad a felhelyezés során és kiszakad, akkor pedig kárba vész a munkánk.

A fóliát felhelyezés előtt ne szabjuk méretre, mert elképzelhető, hogy csúszik a felrakás. Inkább felülről indulva simítsuk rá a ragasztószalagra az ablak méretének megfelelő irányba fordítva az ablakszigetelő fóliát és csak az után vágjuk körbe a felesleget, hogy végeztünk a felhelyezéssel.

Az ablakszigetelő fóliát kiválóan kiegészítik a különféle ablakszigetelő szalagok, amiket a rés méretének megfelelően felhelyezve szinte új ablakokat kapunk. Mindezt az ablakcsere árának elenyésző töredékéért és néhány perces munkával.

Képek forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: