Támogatott tartalom

Bőrfesték használatával az apró hibák is eltüntethetőek

bőrfesték

Hány olyan bőrből készült holmitól kellett fájdalmas búcsút venned, amiről azt gondoltad menthetetlen? Pedig van megoldás a kifakult, megkopott bőrkanapéra is. Tartós bőrfestékek használatával otthon is elvégezheted egyszerűen a felújítást. Egy gyorstalpaló keretében most megmutatjuk hogyan.

De mielőtt bőrfestéket ragadnál!

Ha rendszeresen tisztítod, ápolod a bőr bútorokat, akkor megelőzheted a használatból eredő amortizációt. Persze adódhatnak nemvárt sérülések is. De szerencsére a kreatív bőrfestékekkel saját kezűleg is elvégezheted a kopott anyag renoválását.

Azt tanácsoljuk, hogy a festést kezdd kisebb sérülésekkel, apró felületen. Mindig végezz próbát a kevésbé látható helyeken. A nagyobb javításokat pedig érdemes szakemberre bízni.

A bőrfesték használata lépésről-lépésre

1. A bőr előkészítése

A repedt, szakadt felületekről repedés eltávolító tisztítóval vagy finom csiszolópapírral dörzsöld le a bőrmaradványokat. Majd alkoholos vagy acetonos tisztítóval távolítsd el a szennyeződéseket.

2. Bőrjavítás

A felszíni repedések megelőzésére használj bőrerősítőt, több rétegben. A repedések, horzsolások javítására a folyékony bőrt vesd be. Spatulával töltsd fel a sérüléseket, várj fél órát, és csiszold vissza. Annyi rétegben ismételd meg a műveletet, amíg el nem tűnik a karcolás. Lyukak feltöltésére sűrűbb, paszta alapú töltőanyagot kenj.

A szakadások javítására bőr ragasztót használj, melynek rugalmas anyaga száradás után sem reped ki. A sérült bőr textúráját újra mintázhatod bőr mintázat másolóval.

3. A festés előkészítése

Közvetlenül a festés előtt vigyél fel tapadáserősítő közvetítő folyadékot a felületre, így tartósabb és kopásállóbb lesz a végeredmény.

4. Bőrfesték használata

A vízbázisú bőrfestéket alaposan rázd fel, használat közben vízzel hígíthatod. A választott színt és a kikevert árnyalatot ecsettel vagy szivaccsal vidd fel a bőrre, vékony rétegekben (általában 2-6), hogy a takarásegységes legyen.

5. Utolsó simítások

Befejező lakkal zárd le a műveletet, amit 2-3 rétegben használj. Amellett, hogy a lakk impregnáló réteget képez, a festés ellenállóbb lesz a kopások, karcolások ellen is. Matt, selyemfényű és fényes fokozatok közül választhatsz – a bőr típusától függően.

A 24 órás teljes száradást követően újra használatba veheted kedvenc kanapédat.

+ 1 Tipp:

A kreatív hobby bőrfestékekkel tovább fokozhatod az élményt. Egyedi mintákkal, különleges színekkel és gyöngyházfénnyel is feltuningolhatod bőr kiegészítőidet, bútoraidat.

Ne feledd, a kopott bőr, nem rossz bőr – ne dobd ki, azért, mert elhasználódott!  Kár lenne valamitől egy apró hiba miatt megválni. A felújítás nemcsak pénztárcakímélő megoldás, de szórakoztató is, mert, ha egyszer belelendülsz, könnyű rákapni. Vesd bele magad te is a dekorálás izgalmaiba!

Kép forrása: Unsplash.com / Szerző: Alice Dietrich

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: