Hobbikertész

Büdöske ültetése – Részletes útmutató

nagyvirágú büdöske

Magyarországon a bársonyvirág, vagy, ahogy a legtöbben ismerik a büdöske elmaradhatatlan virága, a természetes hatású vidéki kerteknek. Ez az élénk színű virágaival díszítő strapabíró dísznövény, a konyhakertben is bevethető a természetes növényvédelem részeként.

Gyökérzete távol tarja a fonalférgeket, virágaival magához csalogatja a levéltetveket pusztító fátyolkát és a zengőlegyet. A felszín feletti részeivel elűzi a krumpli- és uborkabogarat, a liszteskét, a kukorica bagolylepkét és a káposztalegyet.

Hazánkban a nagyvirágú bársonyvirág (Tagetes patula) és a kisvirágú bársonyvirág (Tagetes patula), illetve ezek hibridjei terjedtek el leginkább, bár maga a bársonyvirág (Tagetes) nemzetség, mintegy 20 fajt számlál.

A kertészetek kínálatában időnként megtalálható az apró bársonyvirág (Tagetes tenuifolia) is, melynek érdekessége, hogy kellemes citrus ízű virágai ehetők, emiatt saláták ízesítésére is használják szirmait. Bármelyik büdöske fajt is választjuk, egy igazán hálás, emellett pedig nagyon dekoratív növényre tehetünk szert.

Cikkünk további részében bemutatjuk a büdöske ültetésének menetét, kitérünk a növény környezeti igényeire, valamint adunk néhány ötletet a büdöske vetéséhez is. Lássuk, mit érdemes tudni a büdöskéről!

A büdöske igényei és gondozása

büdöske
Kép forrása: Freepik.com

A büdöske a napos, világos virágágyások, kőedények, konténerek és balkonládák növénye, nagyon jól bírja a tűző napot és nyári forróságot is. Tolerálja az átlagos, vagy gyenge tápanyagtartalmú talajokat, azonban meghálálja, ha jó szerkezetű, jó minőségű talajba ültetjük.

Elviseli az átmeneti szárazságot is, nem szükséges rendszeresen öntözni, azonban a száraz, forró napokon érdemes locsolni, különben lekókad. A bőséges virágzáshoz nem igényel tápoldatozást, az elszáradt, elhervadt virágok eltávolításával viszont hosszabb virágzásra ösztönözhetjük.

Növényvédelmi tennivalókkal többnyire nem kell számolnunk, mivel a büdöskét ritkán támadják meg betegségek vagy kártevők. Az apró bársonyvirág valamivel érzékenyebb, mivel takácsatkák, csigák és meztelencsigák is károsíthatják, valamint előfordul, hogy szürkepenész támadja meg.

A büdöskét magvetéssel szaporíthatjuk a legegyszerűbben, de természetesen vásárolhatunk bolti palántát is, ha szeretnénk a kertbe ültetni.

A büdöske vetése és ültetése

büdöske
Kép forrása: Freepik.com

A büdöske magját végleges helyére április-májusban vethetjük el, míg a beltéri palántanevelést, már márciusban elkezdhetjük. A palántaneveléshez töltsünk meg cserepeket, jó szerkezetű virágfölddel, ezt követően nedvesítsük át a földet.

Vessük el a magokat 1-2 cm mélységbe, a magok általában 1-2 hét alatt csíráznak ki. Gondozzuk a fiatal növényeket beltérben, míg nem kerül sor a kiültetésre. Az ültetés előtt kezdjük el fokozatosan kiszoktatni a palántákat, a virágágyásba a fagyveszély elmúltával ültessük őket, egymástól kb. 20 cm-es tőtávolságra. Az ültetés után öntözzük meg, ezt követően pedig gondozzuk tovább az elültetett palántákat.

Szabadban történő vetéshez először tisztítsuk meg a virágágyást a gyomoktól, egyengessük el a földet és 1-2 cm mélyre vessük el a magokat. Ha több sorban vetünk, a sorok között legalább 15 cm-es sortávolságot tartsunk.

Ha egymáshoz túl közel szórtuk a magokat, vagy nagyon sűrűn kelt a vetés, akkor ritkítsuk meg 20 cm-es tőtávolságra. Az ilyenkor kiszedett fiatal növényeket, elültethetjük máshova, vagy akár el is ajándékozhatjuk.

Nincs más hátra, mint hogy gondozzuk a növényeket és élvezzük az egész nyáron át tartó virágözönt. Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a büdöske ültetéséhez. Sikeres kertészkedést kívánunk!

Képek forrása: Pixabay.com; Freepik.com

Még több cikk a rovatból: