Lakberendezés

Bútorfelújítás házilag – Részletes útmutató

shabby chic

A legtöbben jártunk már úgy, hogy bármennyire is szeretettünk egy bútordarabot, végül megváltunk tőle, mert már nem volt olyan szép, mint újkorában vagy nem illet a lakás stílusába. Ennek azonban nem muszáj így lennie.

Ha elsajátítjuk a bútorfelújítás fortélyait, a régi bútorokból, újszerű izgalmas megjelenésű bútordarabokat készíthetünk. A bútorfelújítás, elsőre talán hosszadalmasnak és bonyolultnak tűnhet, de a megfelelő eszközök, valamint a tudnivalók birtokában, bátran nekiállhatunk.

Cikkünk további részében a bútorfelújításhoz adunk segítséget, bemutatjuk a bútorfelújítás lépéseit és persze azt is, hogy mi mindenre van szükség a munkához.

Mire van szükség a bútorfelújításhoz?

Ha bútorfelújítást tervezünk, akkor jó néhány anyagra és eszközre lesz szükség a hatékony munka és a meggyőző végeredmény érdekében. Lássuk, mire van szükség a bútorfelújításhoz!

 • Tejfesték: természetes alapanyagokból álló bútorfesték.
 • Extra-Bond tapadásfokozó: erre az anyagra akkor van szükség, ha olyan bútoron dolgozunk, amelynek nem-porózus az anyaga (pl. lakkozott, politúrozott, festett vagy laminált bútor).
 • Viasz/lakk/olaj: ez az anyag a felület ellenálló képességének növeléséhez szükséges.
 • ecset
 • csiszolópapír
 • fatapasz
 • maszkoló szalag
 • védőfelszerelés

Most, hogy már tudjuk, mire van szükség a munkavégzéshez, térjünk rá a bútorfelújítás lépéseire.

A bútorfestés lépései

A bútorok anyaga eltérő lehet, ez időnként adhat számunkra plusz feladatokat, azonban a fontosabb munkafolyamatok minden anyag esetén megegyeznek.

1. Előkészítés

Az első lépés minden esetben a bútor előkészítése, mivel a végeredmény nagyrészt attól függ, hogy a festés előtt mennyire végzünk alapos munkát. Az előkészítés része a régi festékréteg, a szennyeződések, a bútort károsító rovarok, és a sérülések eltávolítása is.

Szútlanítás

Erre a lépésre akkor van szükség, ha fabútorral dolgozunk. Mielőtt a bútort hazavinnénk az ócskapiacról, vagy lehoznánk a padlásról, alaposan nézzük át, nincsenek-e rajta rágásnyomok, esetleg gombostűfej méretű lyukak.

Ha ilyesmit tapasztalunk, akkor kezeljük „fertőzöttként” a bútort, a kártevők eltávolítását pedig bízzuk szakemberre.

Érdesítés

Ha azt szeretnénk elérni, hogy a tejfesték patinás felületet alkosson mintha elöregedett festékréteg lenne, akkor ezt a lépést elhagyhatjuk. A felület érdesítése során nem kell napokig tartó csiszolásra számítani, mivel nem a nyers faanyag elnyerése a cél. A csiszolópapírral a fellazult festékrétegeket kell eltávolítanunk valamint a makacsabb szennyeződéseket.

Tisztítás

Koszos felületen nem tapad megfelelően a festék, ezért bármilyen tervünk is van a bútorral, ezt a lépést nem szabad kihagyni. Ha a bútor régóta állt a padláson vagy a pincében, akkor egy alapos tisztítás mindenféleképpen ráfér.

A tisztítást mindegy, hogy milyen anyaggal végezzük, a lényeg, hogy a végén se por, se zsír, se tisztítószer-maradvány ne maradjon a bútoron.

Hibák kijavítása

A festés nem takarja el a hibákat, sőt, még jobban ki tudja őket hangsúlyozni. Ha szeretnénk megőrizni a bútor régies jellegét, nem szükséges kijavítani a felületi hibákat. Az ilyen bútorok jól illeszkednek a vintage stílusú otthonokba, sőt egy egész külön irányzat a shabby chic is ezen alapszik.

2. Festés

A festés a bútorfelújítás legélvezetesebb része, hiszen itt már kezd látszani, hogy milyen lesz a végeredmény, néhány ecsetvonás is hatalmas változást jelent.

A festés megkezdése előtt, takarjuk le a padlót, így elkerülhetjük, hogy hosszan kelljen, takarítunk a bútorfestés után. Ha több színnel szeretnénk dolgozni az adott bútordarabon először maszkoló szalag segítségével jelöljük ki a határokat.

A bútort nem szükséges teljesen szétszedni a festéshez, elég mindig csak annyira, hogy az adott részeket megfelelően át tudjuk festeni. Egy réteg festék valószínű nem lesz elegendő, új réteget azonban csak akkor vigyünk fel, ha az előző már teljesen megszáradt.

A tejfesték száradási ideje szobahőmérsékleten kb. 0,5-1 óra. Az utolsó réteg száradása után célszerű egy 280-as szemcsenagyságú csiszolópapírral átsimítani a felülete, hogy tökéletesen sima legyen.

3. Antikolás és dekorálás

shabby chic
Kép forrása: Freepik.com

A bútor végleges stílusának kialakításához több módszer is rendelkezésünkre áll. Az antikoláson kívül, olyan dekorálási technikát is bevethetünk, mint a stencilezés, a decoupage, a geometrikus minta kialakítása, a színátmenetes festés, vagy a füstfóliázás. Dekorálásnál csak a fantáziánk szabhat határt.

Az antikolásra szintén több lehetőségünk van, ezek a leggyakoribbak:

Koptatás: a koptatáshoz közepes erősségű csiszolópapírt érdemes használnunk, ezt a módszert a bútor erősebben igénybe vett részein érdemes alkalmazni.

Színezett viaszok: sötét viasszal kiemelhetjük a bútor érdekesebb részeit.

Festékréteg repesztése: ehhez Antique Crackle-t, vagyis repesztőlakkot kell használni, melyet az utolsó festékréteg alá viszünk fel. Attól függően, hogy mennyire szeretnénk markáns repedéseket, vigyünk fel vastagabb vagy vékonyabb réteg repesztőlakkot.

4. Felületzárás

A felületzáró réteg felel azért, hogy a bútor évekig ellenálló legyen, a bútor ellenálló képessége attól függ, hogy milyen anyagot használunk ehhez. A felületzáró anyag kiválasztásánál, az alábbi szempontokat vegyük figyelembe:

 • Ellenálló képesség: ebben az esetben ne kössünk kompromisszumot, hiszen ez a munkafolyamat elsődleges célja.
 • Megjelenés: ezt a szempontot is érdemes átgondolni, hiszen a felületzáró anyagtól függ, hogy a végeredmény matt, selyemfényű, esetleg fényes lesz-e.
 • Kezelhetőség: ebben az esetben arról van szó, hogy az adott anyaggal mennyire könnyű vagy nehéz dolgozni.
 • Karbantarthatóság: ez különösen akkor lényeges szempont, ha a bútort nem pár évre tervezzük megtartani. A felületzáró anyagok csak pár évig bírják, utána újra kell őket kenni.
 • Összetétel: mindenképp figyeljünk arra, hogy a felületkezelésre használt anyag ne mérgezze évekig a lakás levegőjét.

Eltérések különféle anyagok festése esetén

Az egyes anyagok felületkezelésében akadnak eltérések, a végeredmény pedig akkor lesz szép, ha pontosan tudjuk, mit szeretnénk elérni, és ehhez mit kell tennünk az egyes anyagok esetében. Nézzük, mire kell figyelni a különféle anyagoknál:

 • Lakkozott felület: a régi bútorok többsége lakkozott, az átfestésük során csak a korábban bemutatott lépéseket kell elvégezni.
 • Zománcfesték: ebben az esetben sem kell kiegészítő feladatokkal számolni.
 • Bútorlap: ha bútorlappal dolgozunk, adalékanyagra lesz szükség az egyenletes festékréteg kialakításához.
 • Műanyag: a műanyag felületek festése nem bonyolult, ráadásul a szútlanítást és az érdesítést teljes mértékben elhagyhatjuk.
 • Nyers MDF: mivel porózus anyagról van szó, így a tejfesték ugyanolyan jól fog tapadni, mint a nyers fa esetében.
 • Kezeletlen fa: ha bútorfestésről van szó, ez a legjobb alapanyag, minden a fantáziánkra van bízva.
 • Lazúrozott felület: ha fedőfestéket használunk, akkor megúszhatjuk a csiszolást.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adunk a bútorok felújításához, festéséhez. Jó munkát kívánunk!

Képek forrása: Freepik.com

Forrás: Azurbagoly.hu

Még több cikk a rovatból: