cipőápoló

Akár úgy gondolod, akár nem, időnként bizony muszáj a kedvenc cipődet ápolni és tisztítani. A napi teendők mellett persze hamar a háttérbe szorul ez a teendő, pedig elhanyagolni nem érdemes. Ezzel ugyanis hónapokkal rövidítheted meg a kedvenc lábbelid élettartamát, így muszáj lesz újat vásárolnod.

Emellett egy elhanyagolt darab a megjelenésedre sem lesz jó hatással. Ebben a cikkben eláruljuk, hogyan tudod ezt elkerülni pár apró lépéssel.

Cipőápolás otthon

Akár sportcipőről, akár velúr bőrről, akár textil cipőről van szó, karbantartásukat nem hanyagolhatod el. Nemcsak azért, mert foltos és sáros lesz, hanem azért, mert rontja a rólad kialakított képet.

A Borgo.hu cipőápolóival azonban sokat tehetsz annak érdekében, hogy a kedvenc darabodat sokáig viselhesd. A megfelelő tisztítás hiánya ugyanis akár 5-6 hónappal rövidítheti meg annak élettartamát.

A cipőtisztítás fontosságát nem lehet kellően hangsúlyozni, ahhoz, hogy megelőzd a mindennapos problémákat, muszáj lesz tenned érte.

Ha jobban odafigyelsz rá, jól bánsz a lábbelivel, akkor kevesebb gondod lesz vele hosszú távon is. Heti rendszerességgel tisztítva a kosz nem issza be magát az anyagba, sokáig szinte teljesen új fényében tündökölhet.

Mit tehetsz a védelem érdekében?

Mindig úgy használd a cipőt, ahogy az a típusnak és az alkalomnak megfelel. Ne akarj bőrcipőben futásnak eredni, de a velúr sem díjazza, ha abban akarsz az erdőben kirándulni. Ugyanez igaz a vászonra is, ami nem szereti, ha túl sokszor lesz sáros vagy vizes a felülete.

Emellett mindig tartsd be a gyártó útmutatását. Miután megvetted a cipőt, nézd meg, hogy a cég milyen tisztítási megoldásokat javasol. Ha tehát jót tennél neki, tartsd be ezeket az ajánlásokat, hiszen az alkotók ismerik a terméküket, tudják, hogy mi okoz kárt és mi nem.

Fontos szempont továbbá az impregnálás, hiszen vannak olyan fajták, főként a bőrtípusok, amiket több módszerrel és szerekkel kell óvni ahhoz, hogy az időjárás ne tegyen kárt bennük.

Ezzel egyfajta védőburkot viszel fel a felületre, amely víz-, illetve szennyeződéstaszítóvá teszi a lábbelit. Jobb lesz annak a szakítószilárdsága, így mindenképpen érdemes az első felvétel előtt mindezt megtenni.

Figyelj oda a kialakításra és a formára!

Sokszor kritika éri a cipőket, hiszen egy idő után a legtöbb elveszti a formáját. Ez akkor van így, ha nem teszel semmi azért, hogy mindezt megelőzd.

Sámfával vagy újságpapírral kitömve sokat tehetsz azért, hogy a lábbelid éveken át megtartsa a formáját, főként, ha nem rendszeresen viseled azt. Persze ahányféle cipő, annyi módszer ajánlott ezek tisztításához és karbantartásához.

A textilt sose mosd mosógépben, ugyanis azonnal elveszti az eredeti kinézetét. A legjobb számára a száraz tisztítás. Ennek során keféld ki a felső részét, így minden szennyeződést el tudsz róla távolítani. Különösen fontos a rendszeres ápolás, főként az impregnálás, hiszen nem szereti, ha rendszeresen víz vagy nedvesség éri őket.

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: