Építkezés-Felújítás

Csempefestés házilag – Részletes útmutató

csempefestés

A fürdőszoba teljes felújítása nem olcsó mulatság, ráadásul a munkálatok hosszú hetekig is eltarthatnak. Ha nem akarunk a fürdő teljes átalakítására költeni, vagy csak a régi, kopott csempéket szeretnénk felújítani, akkor a csempefestés gyors és költséghatékony megoldást jelenthet.

Fontos tudni, hogy a csempefestés, nem az örökkévalóságnak készül, és ha nagyon rossz állapotú a burkolat, akkor érdemes inkább rászánnunk magunkat a cserére. Ha a csempével csak kisebb esztétikai problémák vannak, akkor vágjunk bele bátran a csempefestésbe.

Cikkünk további részében összefoglaltuk, milyen eszközökre és anyagokra van szükség a csempefestéshez, bemutatjuk a csempefestés lépéseit, valamint kitérünk a festett csempe utólagos javítására is. Előbb azonban lássuk, milyen esetekben érdemes csempét és a járólapot festeni, és mikor nem.

Mikor jó megoldás a csempe és járólap festése és mikor nem?

A festett csempét óvatosan kell kezelni és időnként javítani is kell a hibáit, ezért főleg olyan csempefelületeken érdemes alkalmazni, ahol nem folyik le rendszeresen nagy mennyiségű víz, zuhanyfülkék esetében például nem jelent jó megoldást.

Járólap esetében szintén az igénybevételt kell figyelembe venni, amikor a festésről döntünk, nagyobb igénybevételű helyeken, ahol gyakran takarítunk, és akár napi szinten felmosunk nem érdemes a járólapot festeni, mert nagyon hamar elkezd kopni, lepattogni a festék.

Ha végleges, akár több évtizedre szóló megoldásban gondolkodunk, akkor szintén felesleges a csempefestéssel vesződnünk, kisebb igénybevételű felületeken azonban bátran alkalmazhatjuk, míg rá nem szánjuk magunkat egy nagyobb felújításra.

Milyen anyagokra és eszközökre van szükség a csempefestéshez?

A csempefestéshez hasonló dolgokat kell beszereznünk, mint más festési munkákhoz. A festéshez festőhengert, ecsetet, maszkoló szalagot, takarófóliát, tapadóhidat képező alapozót és természetesen festéket kell vásárolnunk. Ha nagyobb igénybevételű felületet festünk, akkor jó szolgálatot tehet a vízzáró réteget képező lakk, vagy parkettalakk is.

A csempefestéshez választhatunk zománcfestéket, vagy kimondottan csempefestéshez használható festéket is. Ilyen csempefestéket találunk a Dulux kínálatában, valamint megvásárolhatjuk az Obi saját márkás termékét is. Utóbbi csak fehér színben érhető el, viszont előnye, hogy nem kell alapozni, a felület megtisztítása után közvetlenül felvihetjük a csempére.

Ha zománcfestéket használunk, fontos, hogy a csempefestés előtt alapozzuk a felületet. Ehhez a Harzo vagy a Tikkurila Otex tapadóhidat képező alapozóját is választhatjuk.

A csempefestés menete

A csempefestés a csempe vagy járólap alapos tisztításával kezdődik, mivel zsíros, koszos felületen nem tapad megfelelően a festék. Figyeljünk arra is, hogy ne maradjon tisztítószer maradék a csempén.

Következő lépés, hogy maszkoló szalag és fólia segítségével letakarjuk azokat a felületeket, amelyeket nem szeretnénk véletlenül összefestékezni. Ha ezzel készen vagyunk, kezdődhet a festés!

Minden esetben olvassuk el a festéshez használt termékek használati útmutatóját, mivel ez tartalmazza a száradási időt, valamint az optimális száradási időhöz szükséges feltételeket is, emellett a használatra vonatkozóan egyéb hasznos tanácsokat is kaphatunk.

Amennyiben olyan festéket választottunk, amely alá alapozó réteg szükséges, vigyük fel először a felületre a tapadóhidat képező alapozó réteget, ennek jellemzően 24 óra a száradási ideje. Ha szükséges felvihetünk még egy réteget.

Az alapozó réteg száradása után, elkezdhetjük a festést. Ha nagyon mély a fuga, akkor az alapozó és csempefestéket is ecsettel vigyük fel a fugákra, a csempéken kisebb méretű festőhenger segítségével dolgozhatunk a legszebben. Ha a fugák nem túl mélyek, akkor ezeket is festhetjük hengerrel. A festéket két rétegben, szükség esetén három rétegben vigyük fel a felületre.

Mennyire tartós a csempefestés?

A csempefestés tartóssága több tényezőtől is függ, számít, hogy fali csempét vagy járólapot festettünk, mennyit dörzsöljük naponta a felület és persze nem utolsó sorban, hogy mennyi víz éri. A fali csempe éveken keresztül hibátlan maradhat, azonban, ahol nagyobb igénybevételnek van kitéve, ott javításra lehet szükség.

A csempefestés javítása nem bonyolultabb, mint maga a festés. A javítandó felületet először 380-as vagy 500-as csiszolóvászonnal kell csiszolni, ezt követően jöhet az alapozó réteg, végül a csempefesték.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adunk a csempefestéshez. Jó munkát kívánunk!

Kép forrása: Freepik.com

Még több cikk a rovatból: