Építkezés-Felújítás

Csempézés házilag – Részletes útmutató

csempézés

A csempézés elsőre nem tűnik egyszerű feladatnak, azonban kis odafigyeléssel házilag is elvégezhetjük, ehhez a csempézés menetének ismerete valamint egy kis ügyesség és szabadidő szükséges.

Ha pontosan követjük ezeket a lépéseket és rászánjuk az időt a precíz munkára, akkor szakember segítsége nélkül is új életet lehethetünk a konyhába vagy a fürdőbe a burkolat megújításával. Lássuk először dióhéjban, hogyan zajlik a csempézés.

A csempézés minden esetben a felület előkészítésével kezdődik. Ha nem tiszta, száraz és teljesen üres a felület, akkor a csemperagasztó nem ragad majd megfelelően és a csempe sem lesz szép egyenletes.

A tapétát vagy a régi csempét el kell távolítanunk csempézés megkezdése előtt, ha sérülés van a falon, azt gletteléssel javítsuk ki, ezt követően pedig csiszoljuk simára a felületet. Ha a régi csempére szeretnénk új csempével burkolni, arra is van lehetőség, ehhez azonban speciális alapozásra van szükség.

Jelölés és tervezés az egyenes csempe kulcsa

Mielőtt nekilátnánk a csempézésnek, először jelöljük ki az első sor csempe helyét egy vízmérték segítségével. Fontos, hogy a sor függőlegesen és vízszintesen is egyenes legyen, emiatt a mérést és a jelölést tényleg a legnagyobb odafigyeléssel végezzük el.

A sarok nem biztos, hogy derékszögben van, így inkább középről induljunk ki. Ez a megoldás azért is jó, mert így a vágott csempék a fal szélére kerülnek majd. Azért, hogy tartani tudjuk az irányokat, érdemes szintezőlécet is készíteni.

A szintezőléchez egy falécre lesz szükségünk, amelyen a csempék szélességét kell bejelölni. Ezt a lécet rögzítsük a falra az első sort jelölő vonal mentén, így biztos, hogy egyenes lesz az első sor csempe.

Amikor a kiindulópont kijelölésé már meg van, érdemes az egész falat előre megtervezni, így előre láthatjuk hova esik csonka sor és hol kell méretre vágott darabokat használni.

Ne féljünk a csempevágástól!

A csempevágástól sokan megijednek elsőre, de nem olyan komplikált, mint amilyennek tűnik. Akkor sem kell megijedni, ha az első vágások nem lesznek tökéletesek. A csempevásárlás során, mindig egy kicsivel több csempét vegyünk, mint amennyire négyzetméter alapján szükségünk van, kalkuláljuk bele, hogy nem minden csempedarab sikerül a legszebbre.

Ha tartunk a csempevágó használatától, akkor csempekarcolót is használhatunk erre a célra. A vágás pontos helyét jelöljük be a csempe hátulján egy ceruza segítségével, majd ezt a vonalat karcoljuk meg. Ezután fektessük a csempét a térdünkre, és mindkét oldalát egyenletes erővel nyomjuk le. A karcolt vonal mentén szépen kettétörik a csempe.

Így helyezzük fel a csempét a falra!

Ha végeztünk a fal előkészítésével és a csempék méretre vágásával, akkor kezdődhet a ragasztás. Mindig jó minőségű ragasztót válasszunk, ezen, nem érdemes spórolni.

A csomagoláson pontos leírást találunk a ragasztó használatáról, ezt mindképp olvassuk el, mielőtt hozzálátunk a munkához. A ragasztót spatula segítségével vigyük fel a falra, ügyeljünk rá, hogy egyenletes legyen a ragasztóréteg. Mindig csak egy kis területet kenjünk be, mert gyorsan szárad.

Amikor felvittük a ragasztót, kezdjük el a csempék felhelyezését, a szintezőléc mentén haladjunk, lehetőleg vízszintesen. A csempét nyomjuk erősen a falhoz, ügyeljünk rá, hogy az összes lap egyformán álljon.

Azért hogy a csempék között egyenletes távolságot tudjunk tartani, érdemes fugakeresztet használni, de akár gyufaszálat is tehetünk a csempék közé. Ezeket akkor távolítsuk el, amikor a ragasztó már teljesen megkötött.

A csempézést követő utolsó simítások

A csempék közötti rések kitöltéséhez fugát használjunk, melyet paszta formában érdemes megvásárolni. A fugával ne spóroljunk, bőven kenjük fel a csempére, a felesleget le lehet majd törölni.

Száradás után nincs más hátra, mint a tisztítás. Egy puha ronggyal töröljük át a csempézett falat, hogy a maradék ragasztót és fugát eltávolítsuk, illetve hogy a csempe szép tiszta legyen, hiszen akármilyen szépen és precízen dolgoztunk, a csempézés így is némi kosszal jár.

Végül nincs más hátra, mint hogy élvezzük munkánk végeredményét. Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a csempézés elvégzéséhez. Jó munkát kívánunk hozzá!

Kép forrása: Freepik.com

Még több cikk a rovatból: