Építkezés-Felújítás

Cserép helyett zsindely felrakása? Miért ne!

zsindely

Könnyen előfordulhat, hogy nem vagyunk megelégedve a tetővel, éppen ezért úgy döntünk, hogy felújítjuk és persze egy újonnan épített ház esetében is fontos feladat a tető kialakítása.

Bármelyik esetről is legyen szó, felújításról vagy új tető kialakításáról, nem feltétlenül csak cserépben gondolkodhatunk. Helyette alkalmazhatunk bitumenes zsindelyt is, az ugyanis ugyanolyan esztétikus látványt nyújt, és a cseréphez hasonlóan megbízható védelmet garantál.

A munka megkezdése előtt természetesen be kell szereznünk a szükséges alapanyagokat, de ez nem okozhat gondot. Körülnézve a MesterekFutára zsindelyei között, hamar rátalálhatunk arra, amit keresünk. Most pedig nézzük meg kicsit részletesebben is a zsindely felrakásának előnyeit, tudnivalóit!

Mi az a zsindely és miért érdemes használni?

A zsindely egy lapos, jellemzően bitumenes anyagból készült tetőfedő elem, amit a háztetők borításaként szoktak használni. Sokan előszeretettel választják cserép helyett, ugyanis számos előnnyel rendelkezik.

Kezdjük rögtön az árával, ami sokkal kedvezőbb, mint a hagyományos cserépé. Míg annak négyzetméterára 2-3000 Ft körül mozog, addig a zsindelyé valahol 1000-1400 Ft között van.

Mivel vízállóak, ezért hatékony védelmet nyújtanak a csapadék ellen, ennek köszönhetően pedig nem kell a beázásoktól tartani. Azért azt fontos megjegyezni, hogy nagyobb viharok esetén könnyebben megsérül, mint a cserép.

További előnye, hogy helyes felhelyezés esetén hosszú távon is tartós. Könnyen, komolyabb szaktudás és tapasztalat nélkül felrakható, illetve a hajlíthatósága miatt a speciálisabb helyeken is van lehetőség a használatára.

Így rakjuk fel a zsindelyt

Először is a zsindely alá egy egybefüggő felületet kell kialakítani, ezt OSB lapokkal tudjuk megoldani. Szükség lesz alátétlemezre is, amit ezekre a lapokra kell rögzíteni. Lentről felfelé haladjunk és 5-10 cm-es átfedést alakítsunk ki, majd jöhet a zsindelyek felrakása.

Ezt a műveletet úgy végezzük, hogy a tető teljes hosszában rakjunk ki egy sort, majd utána haladjunk a következőre. Fontos, hogy először minden sornak adjuk meg a kezdő elemét, a többit pedig kb. fél elemnyi csúsztatással helyezzük fel.

Végül a tetőgerincet is a zsindelyből alakítjuk ki mégpedig úgy, hogy a zsindelylapokat felvágjuk, majd az alábukó részből – ami a többi elem esetében takarásba kerül – kiszelünk két háromszöget jobb, illetve bal oldalon.

Zsindelyezésre fel!

Látható tehát, hogy a zsindely felrakása nem nagy ördöngösség, csak néhány fontos tudnivalóval kell tisztában lennünk ahhoz, hogy saját kezűleg, mi magunk is el tudjuk végezni a munkát. Ha pedig emellett még magas minőségű alapanyagokat is használunk, akkor szinte garantáltan elégedettek leszünk a végeredménnyel.

Ne habozzunk, vásároljuk meg a zsindelyt és az alátétlemezt a MesterekFutára webshopjából, és vágjunk bele bátran a munkába!

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: