Lakberendezés

Csillár, avagy egy funkcionális dísztárgy

csillár

A fények jelentős szereppel bírnak a belső terekben, hiszen alapvető funkciójuk több módon is hasznosítható. Hangulatfények, bizonyos területek, tárgyak kiemelésére szolgáló lámpák és természetesen a jól megszokott mennyezeti lámpák is sokat lendíthetnek egy szoba hangulatán.

Forma és funkció

Egy lakás komfortjához és megjelenéséhez a fény elválaszthatatlanul hozzátartozik. Ez a természetes fényre ugyanúgy igaz, mint mesterséges, lámpákkal előállított változatára. Bár sokak számára ezek az eszközök csupán szükséges, funkcionális tárgyak, ettől sokkal nagyobb szerepet is tulajdoníthatunk nekik.

Természetesen az sem véletlen, hogy a forgalmazók kínálatában ilyen sok különböző modell érhető el, hiszen ez is mutatja, hogy a funkció mellett a forma sem mindegy.

A lámpák lényegében dísztárgyként is funkcionálhatnak, hiszen akár egy csillár is lehet a szoba éke. Ez a lámpatípus lényegében a legklasszikusabb vonalat képviseli, habár ezek között is találunk modernebb megoldásokat. Egy stílusos csillár elhelyezése vonzza a tekintetet és akár önmagában is képes meghatározni egy tér megjelenését.

Emellett persze a funkció sem utolsó szempont, hiszen végső soron mégiscsak fényforrásokról beszélünk.

Stratégiai fények

csillár

A különböző lámpatípusoknak köszönhetően könnyedén meghatározhatjuk egy helyiség hangulatát, akár oly módon is, hogy minden egyes szeglete egy kicsit mást mutat. A megfelelő fényekkel kiemelhetünk vagy akár sejtethetünk is dolgokat, így a tudatos tervezés mindenképpen sokat lendíthet az összképen.

Ha például kedveljük a szobanövényeket, okos világítási megoldásokkal könnyedén kiemelhetjük azokat, hogy a belépők tekintete egyből rájuk irányuljon. A különféle növények egyébként is kedvelt kiegészítői a belső tereknek, de sokszor inkább beleolvadnak a nagy egészbe, semmint kitűnnének abból.

Egy-egy csillár vagy más lámpa elhelyezésével akár ezeket a növényeket is rögtön észrevehetővé tehetjük, ezzel is meghatározva a szoba hangulatát, illetve arra irányítva a tekintetet, amerre mi szeretnénk. Ezen felül pedig természetesen más szempontból is hasznos lehet a plusz fény.

Kert a szobában

Amellett, hogy a szobanövényeket méltó helyükre pozícionálhatjuk a fények segítségével, akár az egészségükért is tehetünk velük. A manapság kapható különböző izzók között ugyanis olyanokat is találunk, melyek fénye segíti az érzékenyebb növények komfortját és akár melegíteni is képes azok környezetét.

Ha tehát a növények rajongói vagyunk a belső terekben is, a megfelelő izzókkal felszerelt csillár és más lámpák is hasznosak lehetnek. De ha szigorúan az esztétikai szempontokhoz ragaszkodunk, akkor is bátran állíthatjuk, hogy növények és lámpák között abszolút megteremthető a harmónia, ahol találkozik forma és funkció.

Legyen az akár egy csillár, egy mennyezeti lámpa, vagy valamilyen LED fény, segítségükkel lényegében úgy alakítjuk a belső terek megjelenését, ahogy szeretnénk. Ehhez persze nem árt tudatosan tervezni, de a megfelelő helyen ehhez is találunk segítséget.

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: