Hobbikertész

Cukkini ültetése és gondozása – Részletes útmutató

cukkini

A cukkini a tökfélék családjába tartozó zöldségféle, melyet rendkívül változatosan használhatunk fel a konyhában. Nagyon finom főételeket készíthetünk belőle, ha töltjük és megsütjük a sütőben, főzhetünk belőle lecsót, pörköltet vagy levest, emellett salátaként és sütemények, pástétomok alapanyagaként is hasznosíthatjuk.

Egy kis odafigyeléssel magunk is nevelhetünk cukkinit a kertben, ehhez számos remek cukkini fajta vetőmagja áll a rendelkezésünkre, de vásárolhatunk palántát is. 3-4 egészséges cukkini bokor már képes fedezni egy család igényeit, a friss cukkinit nyár közepétől egészen a fagyok lehet szedni a tövekről.

Cikkünk további részében bemutatjuk a cukkini ültetésének menetét, kitérünk a növény környezeti igényeire, valamint ajánlunk néhány remek cukkini fajtát is. Lássuk, mit érdemes tudni a cukkini termesztéséről!

A cukkini igényei és gondozása

A cukkini fény és melegigényes zöldségféle ezért mindenképpen napos, világos fekvésű helyen termesszük. A talaj típusával szemben nincsenek speciális igényei, azonban fontos, hogy tápanyagban gazdag talajba ültessük.

Amikor helyet választunk számára a kertben, vegyük figyelembe, hogy helyigénye kimondottan nagynak számít, az ajánlott tőtávolság 1 m, valamint az is fontos, hogy ne termesszük ugyanott, ahol az előző évben.

Fejlődése kezdeti szakaszában különösen vízigényesnek számít, de a megfelelő növekedéshez és jó minőségű terméshez a későbbiekben is öntözést igényel. További tennivalóként a rendszeres gyomlálást és kapálást lehet megemlíteni.

A cukkini betegségek és kártevők szempontjából nem tartozik a legkényesebb zöldségek közé, bár időnként megtámadhatja a lisztharmat és károsíthatják a meztelencsigák is.

Ajánlott cukkini fajták

A hazai kertészetek és webáruházak kínálatában sokféle cukkini fajta vetőmagját megtalálhatjuk, ezek között zöld és sárga, csíkos és gömbölyű fajtákat is találunk. A továbbiakban a leggyakoribb cukkini fajtákat mutatjuk be röviden.

Black beauty: Bokor típusú, biztonságosan termő, nagy hozamú fajta. A leszedett termés nagyságától függően, változatosan felhasználható, friss fogyasztásra és savanyításra is alkalmas. Szabályos, henger alakú termése, enyhén bordázott, héja sötétzöld, húsa fehér.

Nefertiti: Bokor típusú, biztonságosan termő, nagy hozamú házikerti fajta. Fő és másodvetésre is alkalmas. Kisebb méretben leszedve rántható, a nagyobb termések, töltve süthetők.

cukkini
Kép forrása: Freepik.com

Striato di Napoli: Bokor típusú, nagy termőképességű korai fajta, mely tavaszi-nyári termesztésre egyaránt alkalmas. Karcsú, hengeres termése 20-22 cm hosszú. Héja zöld színű, világoszöld hosszanti csíkokkal díszítve.

Striato d′Italia: Középkorai bokor típusú fajta. Hengeres, karcsú termése 22-24 cm hosszú, héja világoszöld színű, világosabb pettyekkel és halványzöld hosszanti csíkokkal díszített. Változatosan felhasználható a konyhában, attól függően milyen méretben szedjük le.

Goldena: Bokor típusú, élénksárga színű cukkini különlegesség. Termése fényes felületű, henger alakú.

Wanda: Világoszöld héjú, hengeres termésű, korai cukkini, mely szabadföldi termesztésre javasolt. Biztonságos termő fajta.

Trieszti fehér: Bokor növekedésű, fehér termésű fajta. Kis méretben leszedve, grillezve, rántva és savanyúságnak fogyaszthatjuk, a kifejlett terméseket töltve, valamint a spárgatökhöz hasonlóan is elkészíthetjük.

Tondo Chiaro di Toscana: Korai, bokor növekedésű cukkini különlegesség. Termése kerek, világoszöld színű, enyhén bordázott. Levelei sötétzöldek, foltok, pettyek nélkül. Salátaként, sütőben sütve töltve, valamint rántva is ízletes.

Tondo di Piacenza: Sötétzöld színű, gömbölyű alakú cukkini, átlagtömege 1 kg.

A cukkini ültetésének menete

A cukkinit előnevelt palánták ültetésével, valamint helyrevetéssel is termeszthetjük, utóbbi esetben azonban a tenyészidő rövidebb lesz, és későn kezdi érlelni terméseit, ezért érdemes inkább palántázni.

Beltéri palántaneveléshez március végén, április elején, 2-3 cm mélyen vessük el a magokat, jó szerkezetű földdel megtöltött poharakba. A csírázáshoz melegre, fényre és természetesen öntözésre van szükség.

Amikor a palánták elérik a 2-3 lombleveles állapotot, kezdjük el őket edzeni, kiszoktatni és a fagyveszély elmúltával ültessük ki őket a szabadba. Az ültetést megelőzően alakítsunk ki egymástól 1 m-es távolságban fészkeket.

Ehhez javítsuk fel a talajt istállótrágyával vagy műtrágyával kevert komposzt segítségével és ezekbe ültessük el a palántákat, majd pedig gondozzuk őket tovább a korábban leírtak szerint. Ha mégis a szabadföldi magvetés mellett döntünk, akkor április végétől-július közepéig vethetjük el a magokat.

Bízunk benne, hogy tanácsaink hasznosak lesznek a cukkini ültetéséhez és gondozásához. Sikeres kertészkedést és bő termést kívánunk!

Képek forrása: Freepik.com

Még több cikk a rovatból: