Hobbikertész

Dália ültetése – Részletes útmutató

dália

A dália (Dahlia) évelő dísznövény, melynek termesztésével már az aztékok is foglalkoztak, mégpedig azzal a céllal, hogy gumóját étkezési célra használják fel. Hazánkban ez a rendkívül látványos virág, régóta népszerű, köszönhetően szépségének, valamint változatosságának is.

Törpe növésű 30 cm magas és 2 méteres magasságot elérő fajtái is léteznek, melyek virágai szimplák és teltek valamint gömb alakúak lehetnek. Az alacsony termetű dáliákkal, nem csak a kertünket, hanem a balkonládáinkat is díszíthetjük.

Cikkünk további részében bemutatjuk a dália ültetésének menetét, kitérünk a növény környezeti igényeire, valamint adunk néhány ötletet a dália gumók sikeres teleltetéséhez is. Lássuk, mit érdemes tudni a dáliáról!

A dália igényei és gondozása

A dália meleg és fényigényes növény, mely napos, világos, szélvédett helyen fejlődik a legszebben, árnyékos fekvésbe ne ültessük. A megfelelő fejlődéshez és virágzáshoz, tápanyagban gazdag, jó szerkezetű talajt igényel, a pangó vízre érzékeny.

Amennyiben a kertünk talaja nem ilyen, javítsuk fel, mielőtt dáliát ültetnénk. A dália kimondottan vízigényes dísznövénynek számít, a kiültetés után és azt követően se feledkezzünk el az öntözéséről. Érdemes virágzási időben néhány hetente tápoldatozni is.

Fontos, hogy megfelelő körülményeket biztosítsuk a növény számára, mivel ha túl kevés a fény, vagy alacsony a talaj tápanyagtartalma, esetleg nagyon rossz szerkezetű, tömör a föld, akkor alig, vagy egyáltalán nem virágzik, időnként ki sem hajt, bár utóbbi esetben valószínűbb, hogy a gumót károsították a fagyok.

dália
Kép forrása: Freepik.com

Az öntözés során figyeljünk rá, hogy lehetőleg a levelek ne legyenek vizesek, mivel ez kedvez a gombabetegségek megjelenésének, ezek közül a legjellemzőbb a levélfoltosság és a lisztharmat.

Azért, hogy a gombabetegségeket megelőzzük, nagyobb esők után érdemes a puha vagy sérült leveleket és virágokat eltávolítani, az elhervadt virágfejeket is rendszeresen vágjuk le. A levélfoltosságot a leveleken látható barnás vagy sárgászöld foltokról ismerhetjük fel.

Kártevők közül a csigák, valamint a levéltetvek megjelenésére számíthatunk leggyakrabban. A csigák elleni védekezésben hasznos lehet, ha az öntözést reggelre időzítjük, amikor a csigák már kezdenek elbújni az erősödő napsütés miatt. Szaporítani tőosztással, magvetéssel és dugványozással tudjuk.

A dália gumók ültetése

Legyen szó virágágyásról, vagy ágyásszegélyről, a dália akkor mutat a legszebben, ha csoportosan ültetjük. Ha több dália fajtából áll majd az összeültetés, figyeljünk a színek harmóniájára. A dália gumókat fagyérzékenységük miatt május elejétől kezdjük el kiültetni.

Az ültetés helyének kiválasztásánál a dália igényei legyenek a mérvadók. Napos, világos helyre, tápanyagban gazdag, jó szerkezetű talajba ültessük el a gumókat, ehhez az ültetés előtt istállótrágyával vagy komposzttal javítsuk fel a földet.

dália
Kép forrása: Freepik.com

Másik megoldás, ha 15 cm mély gödröket készítünk a gumók számára, ezek aljába kerül egy kevés komposzt, vagy más szerves trágya. Ezt követi egy kevés föld, azért hogy a gumó ne érintkezzen közvetlenül a trágyával. A kisebb dália fajták esetén 20-40 cm, a nagyobb dáliáknál 50-80 cm az ajánlott tőtávolság.

A dália gumókat helyezzük rüggyel felfelé a gödörbe és takarjuk vékonyan földdel, végül öntözzük meg őket és természetesen később se feledkezzünk el az öntözésről. Érdemes a támasztékul szolgáló karókat már ilyenkor leszúrni a gumók mellé, így megelőzhetjük, hogy később megsértsük őket.

A dália gumók teleltetése

Az ősszel felszedett dália gumókat a felszedés után tisztítsuk meg a virágföldtől és válogassuk át, csak az egészséges gumókat hagyjuk meg, amelyik penészes vagy rothadt azt dobjuk ki.

Ha így teszünk, az segít megelőzni a betegségek megjelenését is. Az egészséges dália gumókat hűvös, jól szellőző, sötét helyiségben, például a pincében teleltethetjük át a legnagyobb sikerrel. A tároláshoz töltsünk meg egy faládát homokkal, tőzeggel vagy fűrészporral.

Helyezzük a gumókat a ládába úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. A teleltetés alatt időnként ellenőrizzük őket, és ha olyat találunk, amelyik rothadásnak indult, dobjuk ki.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a dália ültetéséhez és gondozásához. Sikeres kertészkedést kívánunk!

Képek forrása: Freepik.com

Még több cikk a rovatból: