Támogatott tartalom

Darázsirtás házilag és szakemberrel

darázsirtás

Nincs annál rosszabb, mint amikor egy zümmögő, sárga csíkos alak jön felénk, amiről kiderül, hogy egy darázs. Az élénk sárga szín veszélyre figyelmeztet, még akkor is, ha hajlamosak vagyunk összetéveszteni a méhekkel.

A bolyhos apróságok mellett a darazsak veszélyesnek számítanak, nagyon kiszámíthatatlan a természetük, és a fészkük védelmében gyorsan támadásba lendülnek. Agresszív rovarnak tartják, amit jobb elkerülni, kivéve, amikor éppen a mi kertünkben kezdi megépíteni a fészkét.

A darázsfészek kívülről úgy néz ki, mintha kartonpapírból készülne. Általában egy bejárati nyílása van, ahol folyamatosan közlekednek. A fészek különlegessége, hogy mindig lesz egy-két őr az ajtóban, akik megállás nélkül figyelik az elhaladókat. Ha ezek a darazsak úgy ítélik meg, hogy túl közel vagyunk, akkor jeleznek a többinek, és azonnal támadásba lendülnek.

A lakásoknál és házaknál található fészkek nem szoktak túl nagyra megnőni, de a természetben találkozhatunk hatalmas, a fákról vagy elhagyott épületekről lelógó építményekkel. Sőt, az is lehet, hogy éppen egy kisebb lyukat fedezünk fel a földben, ahonnan a sárga egyenruhás katonák járnak ki-be.

Darázs vagy méh?

Mielőtt nagy gyilkolásba kezdenénk, nagyon fontos megkülönböztetni a két rovart. A méhek általában szőrösek, valamint sokkal szelídebbek és hasznosabbak. A darazsak papírszerű fészkével ellentétben a méhek viaszos anyagból készítik el a kaptárt, és általában üres fákba vagy a falakon lévő lyukakba építik. Szeretik az elhagyatott rágcsálóbarlangokat vagy a fűvel borított helyeket.

A legtöbb kültéri méhcsaládot nyugodtan figyelem nélkül hagyhatjuk, mivel nem szoktak gondot okozni. Kényelmesen elférünk egymás mellett, még akkor sem szoktak támadni, ha a közelükbe megyünk.

Az egyetlen veszély, hogy a kerti munka során nem vesszük észre a kis beporzót, és véletlenül beletenyerelünk vagy rálépünk. A méhek csak egyszer tudnak csípni, úgyhogy nagyon meggondolják, hogy kire pazarolják el a fullánkjukat. Eközben a darazsak kedvük szerint csíphetnek bárkit.

Hogyan kell kezelni a darázsfészket?

  • Mindig alkonyatkor vagy hajnalban, amikor a rovarok kevésbé aktívak.
  • Viseljünk kesztyűt és hosszú ujjú ruhát, hogy csökkentsük a csípés erejét.
  • A spray alkalmazásánál ügyeljünk arra, hogy minél messzebb álljunk a fészektől.
  • A permetet mindig a széllel megegyező irányba kell fújni.
  • Nem szabad egyedül irtani, fontos, hogy valaki felügyelje a munkát az esetleges balesetek elkerülése végett.
  • Ha valaki tudja magáról, hogy allergiás, akkor inkább ne kísérletezzen az irtással.
  • Nagyon fontos betartani a termék címkéjén található utasításokat.

Innentől kezdve mi döntjük el, hogy saját magunk vállaljuk-e az irtást, vagy inkább az eurokartevoirtas.hu darázsirtás szolgáltatását keressük fel, ahol profi segítséget kaphatunk. Értelemszerűen az apró fészkeket egyedül is eltávolíthatjuk, azonban a nagyobbaknál érdemes szakembert hívni.

Akkor is válasszuk a külső segítséget, ha nehezen megközelíthető helyen van, vagy ha allergiások vagyunk a csípésére. Emellett mindig figyeljünk oda a megelőzésre, ami sok bajtól megkímél minket.

Kép forrása: Eurokartevoirtas.hu

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: