Élet-Stílus

Egészséges szokások? Egyszerűbb, mint gondolnád

egészséges életmód

Valószínűleg mindannyian ismerünk olyat, aki minden nap hajnali 4-kor felkel és lefut 10 kilométert mielőtt elindul a napja. A nap végén vacsorát főz a családjának, és legalább egy órán át olvas a gyerekeinek. Távolról figyeljük az életét, vakargatjuk a fejünket, és azt gondoljuk: “Én soha nem tudnék ilyen fegyelmezett lenni”. Vagy mégis? Erről szól a cikk.

Soha nem fogsz egyik napról a másikra olyan emberként ébredni reggel, amilyen szeretnél lenni. Csak úgy spontán ez nem sikerülhet. Ahhoz, hogy elérd a vágyott állapotot és Te is egészséges szokásokat alakíts ki magadnak, cselekedned kell! Ahhoz, hogy más emberré válhass, más szokásokra van szükséged. A szokásaid megváltoztatása pedig ismételt, napi szintű erőfeszítést igényel.

Valószínűleg mindannyian ismerünk olyat, aki minden nap hajnali 4-kor felkel és lefut 10 kilométert mielőtt elindul a napja. A nap végén vacsorát főz a családjának, és legalább egy órán át olvas a gyerekeinek. Távolról figyeljük az életét, vakargatjuk a fejünket, és azt gondoljuk: “Én soha nem tudnék ilyen fegyelmezett lenni”.

A legtöbb ember szeretne egészségesebb lenni, mély kapcsolatokat kialakítani, jól végezni a munkáját és kiegyensúlyozott életet élni. Viszont amikor ránéznek arra, hogy ehhez mi mindenen kellene változtatniuk, elhatalmasodik rajtuk a nyomás. Nem tudják, hol kezdjék el, ezért egyáltalán nem kezdik el. Ismered az érzést?

Nem teheted meg azt, hogy lebeszéled magad az életed jobbá tételéről pusztán azért, mert az út onnan ahol most vagy, oda ahová el szeretnél jutni elsőre kifürkészhetetlenül hosszúnak tűnik. Hogyan törheted meg tehát a korlátozó hiedelmeidet, és hogyan teheted meg az első lépést egészségesebb szokások kialakítása felé?

A titok, amit a legtöbben még csak nem is sejtenek: az első lépés sokkal egyszerűbb, mint gondoljuk.

Amit befogadsz, azzá válsz

Legyen szó a barátaiddal folytatott beszélgetésekről, a tévénézésről vagy az általad elolvasott könyvekről, minden amit tudat alatt beengedsz az elmédbe, az beszivárog a mindennapjaidba. És bár a közvetlen körülményeiden nem mindig tudsz változtatni – talán sokáig dolgozol, vagy a gyermekeidről kell gondoskodnod -, az általad befogadott tartalmakon tudsz alakítani.

Például az egyik legbiztosabb módja annak, hogy egészséges szokásokat építs be az életedbe az, hogy olvasol róluk. Az olvasás javítja a mentális egészséged, és az általa megszerzett tudás a fizikait is. Amikor eldöntöd, hogy egészségesebb életet akarsz élni, érdemes az első szokásaid között beépíteni a mindennapjaidba a könyvek általi tanulást.

Kezdetben allokálj esténként lefekvés előtt 20 percet olvasásra! Ahogy rendszeressé válik, ez az idősáv észrevétlenül egyre hosszabb és hosszabb lesz. Aztán eljutsz arra a pontra, amikor már minden este legalább egy órát olvasol, és azon veszed észre magad, hogy rövid idő alatt több, mint egy tucat könyvet be is fejeztél.

Ez az egyetlen apró szokás nagyon hamar ki tudja nőni magát a napi rutinod részévé, ráadásul a rengeteg könyv, amit elolvasol, alapkövei lehetnek annak, amiből a személyes fejlődésed egészséges szokásokon túli oldala is tud nyílni.

Hallottál már James Clear Atomi szokások című könyvéről? Ez a könyv teljesen átalakíthatja a mindennapi életünket, és a szokásokról való gondolkodásmódunkat. Lehetővé teszi azt, hogy megvizsgáld a korábban használt negatív gondolkodási mintáidat, új technikákat tanulj a korlátozó hiedelmeid átformálására, a régi szokások lebontására és újak kialakítására.

A hógörgeteg effektus

Ha holnap felébrednél, és megpróbálnál rögtön olyan emberré válni, aki minden reggel 4 órakor kel fel, és 10 kilométert fut, valószínűleg elbuknál. Az egészséges életmód nem egy csapásra jön létre. Inkább a egymásra épülő apró, megvalósítható szokásokból épül fel, amelyeket naponta gyakorolsz.

Tegyük fel, hogy régen rendszeresen futottál, aztán eljött egy pont, amikor olyannyira beleuntál, hogy most rá sem tudsz gondolni. Ennek bizony meglehet az eredménye – főleg, ha a futást a súlyod megtartása miatt művelted, ilyenkor még az is megeshet, hogy feljön néhány kiló.

Mi lenne, ha nem leállnál, hanem új – hasonló – szokás után néznél? Mit szólnál például a napi sétákhoz? Sétálj először csak fél órát, kezdetben lassabban, később gyorsítva a tempót, majd kitolva egészen egy órára a gyaloglások idejét.

Éppen ugyanúgy, mint az olvasás, mint szokás, ez is az életed szerves részévé tudja kinőni magát. Biztosíthatlak róla, hogy egy idő után el sem tudod majd enélkül képzelni a napodat.

Hogyan vezethet tehát egyetlen apró elkötelezettség ahhoz, hogy rendszeresen végezz egy olyan tevékenységet, amitől korábban irtóztál? És itt most kérdezhetnéd, hogy nem a futásról beszélünk?

A válaszom de igen, viszont itt a magadra szánt idő a lényeg, és ha belegondolsz, a gyorsgyaloglás és a futás között nem sok különbség van. Na de mi is vezethet oda, hogy rendszeressé váljon a mozgás az életedben? A lendület…

Biztos vagyok benne, hogy a kezdeti rövid lassú séta felemelően jól fog esni, annyira, hogy magadtól fogod emelni a távot, a sebességet és a ráfordított időt. Rengeteg sikerélményed lesz benne, így magával fog húzni az a flow, amit megteremtesz általa magadban.

meditáció
Kép forrása: Canva.com

Ha kicsiben kezded, és bebizonyítod magadnak, hogy sikerülhet, az óriási lépés lesz számodra a nagyobb lépések irányába. Egyetlen apró elköteleződés kicsiny hógolyóként indulva napi szokássá válhat, majd nagyra nőtt hógörgetegként további pozitív szokásoknak nyithat ajtót.

Ha egyszer sikeresen megcsinálsz valamit, például tíz percet meditálsz, az növeli a motivációdat arra, hogy újra megtedd. Ha újra és újra megteszed, érezni fogod a pozitív hozadékát, így kedvet kapsz arra, hogy növeld a rászánt időt. Ez egyre többet fog az életedbe hozni, majd azon veszed észre magad, hogy más olyan szokásokba is  belekezdesz, amelyek ugyanezt a jutalmat adják.

A pozitív szokásaid minden egyes apró elköteleződéssel szaporodni fognak, és idővel azon kapod magad, hogy olyan életet élsz, mint azok a “fegyelmezett” emberek, akiket korábban irigykedve figyeltél.

Hogyan kezdheted el?

A legnehezebb része bármilyen változtatásnak az, hogy megtaláld az akaraterőt a kezdéshez. A cselekvéshez olyan világos rendszerre van szükséged, amely nem kizárólag az akaraterődre támaszkodik.

  • Tisztázd a céljaid és zárd ki azokat a szokásokat, amelyek egyáltalán nem segítenek abban, hogy elérd őket!
  • Vizualizáld hogyan nézne ki az életed a megálmodott tökéletes világodban! Készíts tervet, hogy közelebb kerülj ehhez a vízióhoz, és oszd meg egy barátoddal, hogy legyen egy ember, aki számon kérheti rajtad!
  • Kötelezd el magad az első lépés mellett! Nézd meg a tervedet, és határozd meg a lehető legkisebb lépést, amelynek a napi teljesítését el tudod vállalni!

Ahogy a könnyebb feladatok sikeres végrehajtásával építed a saját hatékonyságodat, úgy fog nőni a motivációd a nagyobb és nehezebb célok eléréséhez.

sport
Kép forrása: Canva.com

Az egészséges szokások az elmédben kezdődnek

Mielőtt lépéseket tennél egy egészségesebb élet felé, meg kell szabadulnod azoktól a korlátozó hiedelmektől, amelyek megakasztanak abban, hogy nekiláss a megvalósításnak! Engedd meg magadnak, hogy olyan életről álmodj, amilyet szeretnél, és szabadítsd fel magad attól a rémmonológtól, amit az elméd duruzsol: “nem vagy képes rá”, “nem teheted meg”, “nem érdemled meg” és hasonlók…

Ne ess pánikba, ha a “tökéletes” napról alkotott elképzelésed nem válik azonnal valósággá, vagy ha akadnak döccenők az úton! A rövid távú kudarc csak azt jelzi, hogy változtatnod kell a megközelítéseden, nem pedig azt, hogy teljesen fel kell adnod.

Ne feledd: az egészséges új életed nem egyetlen “szigetkör” alatt születik, viszont ugyanígy nem is rombolja le egyetlen kudarcélmény. Az egészséges új életed lehetősége minden egyes cselekedetedben benne van, legyen az bármilyen kicsi vagy nagy az a tett. Bármi hozzá adhat, ami egy centivel is közelebb visz a céljaidhoz.

Kezdd el és ne hagyd abba!

Ha pedig úgy érzed, felkészültél a tettekre, csak egy kis plusz kellene hozzá, ajánlom figyelmedbe az ingyenes bemutatkozó konzultációt, amire ide kattintva tudsz időpontot foglalni.

Képek forrása: Canva.com

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: