Élet-Stílus

Éjszakai állatmegfigyelés – a sötétség kijátszható?

állatmegfigyelés

A vadak mozgásának megfigyelése egyet jelent az éjszakai terepjárással. Sokan csak onnan tudják, hogy a vadállatok egy része éjszaka éli az életét, hogy a vadbalesetek is szürkületben, vagy éjjel történnek, amikor a szarvasok, őzek vagy vaddisznók kiugranak az autók elé.

Tény, hogy az életvitelükre jellemző a rejtőzködés, amihez hozzátartozik, hogy az éjszaka biztonságot adó sötétjében beindulhat a nagybetűs élet. A vadászoknak ez az a periódus, ami igazán érdekes, ami számtalan információval szolgál, ezért ennek a nyomon követése kulcsfontosságú.

állatmegfigyelés
Kép forrása: Adobe Stock / Szerző: Nataly

Hogyan lehet átlátni az éj leplén?

Már-már megoldhatatlannak tűnik a sötétség legyűrése, pedig egyébként egyszerűbb, mint ahogy azt a legtöbben gondolnák. A kezes éjjellátók erre a problémára kínálnak kényelmes, egyúttal hatékony megoldást. A segítségükkel az éjszakai terep minden zegzuga bejárható távolról úgy, hogy nem kell felzavarni a környezetet.

Elég egy-egy apró zaj, nesz, és máris ugrott a nyugalom, meg persze az őzike ki a bokorból. Úgyhogy a lopódzás jó taktika, de nem elég. A távolra látás képessége, különösen sötétben, egyértelműen eszközhátteret követel.

Egy éjjellátó legnagyobb előnyei közé tartozik a nagy látótávolság, a kisebb fényigény, a többféle megvilágítási mód, valamint a lehető legcsendesebb működés.

Mi a helyzet nappal?

Ugyanez a szituáció áll fenn napközben, amikor szintén lényeges szemügyre venni mind a terepet, mind az élőlényeket. Sok minden szabad szemmel is lekövethető, például a nyomok, a csapások, az ürülékek.

Ezek olyan jelzés értékű információkat hordozó tényezők, amik sokat nyomnak a latba, de természetesen azért ez még nem elég a tisztánlátáshoz.

profi távcsövek kézre eső választásokként szolgálnak akkor, amikor igazán jó lenne a távollátás képessége, mégpedig kristálytiszta formában.

állatmegfigyelés
Kép forrása: Adobe Stock / Szerző: Kaspars Grinvalds

Ha adott a megfelelő paraméterekkel rendelkező távcső, akkor kellő távolságból, például a lesről is megfigyelhetőek a mindennapi szokások, teendők, a vadak viselkedése, az állomány összetétele, a kicsinyek és az idősebb állatok száma.

Ha nagyon tűz a nap, akkor mindenképpen célszerű a szemeket védő, speciális biztonsági rétegekkel ellátott strapabíró napszemüvegek közül választani egyet, aminek a hordásával megőrizhető a látás egészsége, ugyanakkor hibátlanul megfigyelhető a napfényben úszó környezet.

Képek forrása: Adobe Stock / Szerző: Nataly; Adobe Stock / Szerző: Kaspars Grinvalds

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: