Élet-Stílus

Eláruljuk a titkot, így készül az omlós pitetészta!

omlós pitetészta

A pite az egyik legkedveltebb étel, ami számos különböző variációban készülhet. Van, aki az édes tésztára esküszik, de van olyan is, aki a sós változatot imádja. Túróval, almával, szederrel, sütőtökkel készítve is isteni, csak arra kell figyelni, hogy jó legyen a tészta.

A lágyanomlós pitetészta nélkül egyik változat elfogyasztása sem lesz igazi élmény és ezt sajnos nem olyan könnyű összehozni. A tészta ugyanis sokszor szétesik, kiszárad vagy pedig nyers marad a közepe. Azért persze nem lehetetlen elkészíteni tökéletesen, ehhez adunk most néhány tippet.

Az ínycsiklandóan finom omlós pitetészta titka

A pite két legfontosabb összetevője a vaj és a liszt, amit el kell kevernünk egymással. Természetesen nem akárhogy, ugyanis ebben a keverékben rejlik a titok. Nagyon fontos, hogy miközben keverjük a két alapanyagot, ne hagyjuk benne darabosan a vajat.

Nem katasztrófa, ha ez mégis megtörténik, csak annak leveles, nem pedig omlós pitetészta lesz az eredménye. Ha tehát ezt szeretnénk készíteni, akkor a vajat alaposan el kell dolgoznunk úgy, hogy a rögösen maradt darabokat is addig keverjük, míg teljesen egységes állagot vesznek fel a liszttel.

Így tudod elkészíteni az egyik legjobb pite alapreceptet

A pitetésztához ne csak liszt és vaj kell, hanem víz, cukor és só is, méghozzá a következő arányban: 120 g vaj, 160 g liszt, 3-4 evőkanál víz, 1,5 teáskanál cukor és 1 teáskanál só.

Az egyik legfontosabb szabály, hogy a pite alapreceptben szereplő hozzávalókat hidegen kell felhasználnunk és olyan gyorsan kell dolgoznunk velük, ahogy csak bírunk, hogy ne legyen idejük felmelegedni. Ennek érdekében a keveréshez érdemes egy késes aprítót használni.

Ha kész a keverés, akkor egy keverőtálban alaposan össze kell dolgozni a tésztát, amit már csinálhatunk kézzel. Itt nagyon kell figyelni rá, hogy elég vizes állaga legyen, de ne ázzon el. A pite alaprecept aszerint változik, hogy milyen töltelékkel készítjük, de töltés, illetve sütés előtt mindenképp tegyük hűtőbe a tésztát, hogy jól vissza tudjon hűlni!

Kép forrása: Envato Elements

Hirdetés (X)

Még több cikk a rovatból: